Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mám dotaz. TP dle PM mám 21.9. Doteď jsem měla v průkazce pouze toto datum. Minulý týden na KO mi doktor doplnil TP dle utz na 26.9. Mám papíry utz z 12.tt 20.tt a 31.tt. Ve 12. tt je uvedeno, že odpovídáme o 1 den mladší. Tudíž tam mám napsané TP 22.9. Ve 20.tt je uveden termín 23.9 a ve 31.tt máme termín opět 23.9.
Když to shrnu tak je mimi mladší cca o 1-2 dny. Nechápu tedy kde vyčetl toho 26.9.? Když jsem se ho na to ptala, tak řekl, že platí to co mi tam napsal. ![]()
Doteď jsem myslela, že se bere TP dle utz z 12.tt. Tak si říkám..kdy mám teda vůbec termín??
Taky mě zajímá na co budou koukat v porodnici? Si připadám jak u blbých..
@Nikimu
no, i kdyby jsi rodila přesně na termín, tak by to byla asi náhoda
víceméně počítej, že v druhé půlce září budeš prostě rodit a nějaké datum od DR ti to neovlivní.
Možná, že dle posledního UTZ usodil, že mimi je mladší a TP ti musel upravit. On UTZ generuje týdny a TP sám, dle naměřených rozměrů, co ti DR naměří (samozřejmě milimetr sem, milimetr tam a hned se termíny mění). prostě mimi je mladší, jen o pár dní, proto ted naposled usoudil spolu s UTZ, že dle velikosti je TP takový. S tím bych se nijak znepokojovala. Vše ti píše do průkazky, až pojedeš rodit, DR ti kouknou akorát na týden, nebudou řešit, co tam děláš, když termín máš jindy ![]()
Já mám zase naopak mimi o týden starší, TP jsem měla na někdy 27.2., ve 12tt mi do průkazky DR napsala dle velikosti naměřené TP 18.2.. Což ale neznamená, že se to může zase změnit.
![]()
Nejpřesnější by měl být TP dle utz v prvním trimestru. TP dle dalších utz by se vůbec neměl upravovat, protože miminko už roste individuálně, projevují se dědičnosti po rodičích (dlouhý/krátký nohy, malá/velká hlava
)
Pan doktor je minimálně trošku arogantní, já mám zkušenost opačnou, dr mi odmítnul do průkazky napsat TP dle utz, i když se lišil s PM o víc jak 2týdny
Prý si nemůže nic vymýšlet. Změnila jsem ho v půlce těhotenství, ať si takové bludy věší na nos jiným ![]()
Nakonec to dopadlo tak, že když jsem dle PM byla v porodce v termínu, tak mi už chtěli psát častější poradny. To už jsem se asi na dvou poradnách hlásila, že ten termín je blbě, všichni mě odmávali, že jako jo, jasně. Teprve pak ta dr koukla do záznamů dle utz, vytřeštila oči, zabědovala, proč mi to někdo dávno nepřepsal, průkazku mi přepsala a opravdu se mnou zacházela jako s rodičkou, která má ještě 2 týdny do termínu. Ještě tehdy něco mrmlala, že někteří gyndaři žijí ještě za krále klacka a proč tam ty utz mají.
Takže v porodnici zkrátka uvádět na pravou míru, stát si za svým a hustit to do nich tak dlouho, dokud někdo nezareaguje ![]()
To je normální, já měla taky 3 TP a nakonec nebyl platný ani jeden.
Ahoj. Po 12.tt už se termín neupravuje, protože miminka pak rostou nelineárně a podle toho, jak pak budou velká/malá (ne mladší/starší). Vím, že někde termíny upravují i pozdě, ale co vím, tak nový trend je stanovit termín porodu v prvním trimestru podle PM. Jen když se na UZ (v prvním trimestru) liší o víc jak týden, tak se TP upravuje podle tohoto UZ. Ale později už ne, jen do toho 12.-13.tt. Co budou brát v porodnici asi záleží na lidech, u nás brali termín napsaný v průkazce, který jsem tam měla jen jeden.
@Nikimu Tak upravovat TP podle UTZ v nějakém 35tt je naprostá blbost… na druhou stranu, tím, že napsal pozdější, tak bych to já osobně neřešila, protože alespoň budeš případně v porodnici ušetřena toho nesmyslného tlaku, že „už si po termínu“ a musí se s tím něco dělat.
No jde o to, že první dítko jsem přenášela 11 dní a pak vyvolávali. Takže mě zajímá, kdy vlastně začnu podle porodníků přenášet? ![]()
Takže jim budu muset v porodnici předhodit papíry z 12.tt a čekat co mi zase napíšou oni ![]()
Já bych se řídila tím TP podle MS a UZ ve 12.tt. Já měla termín podle MS 23.7., podle UZ ve 12.tt 22.7., ve 20.tt 23.7. a ve 31.tt 24.7. Nakonec se mi porod rozjel 23.7. a malej se narodil toho 24.7. ![]()
@Nikimu píše:
No jde o to, že první dítko jsem přenášela 11 dní a pak vyvolávali. Takže mě zajímá, kdy vlastně začnu podle porodníků přenášet?Takže jim budu muset v porodnici předhodit papíry z 12.tt a čekat co mi zase napíšou oni
No, jde o to jestli chceš, aby ti ten porod vyvolávali ![]()
Jinak správně bys měla začít přenášet 6.10. ale spousta doktorů bude tvrdit, že přenášíš už 22.9. asi tak.
@Nikimu píše:
No jde o to, že první dítko jsem přenášela 11 dní a pak vyvolávali. Takže mě zajímá, kdy vlastně začnu podle porodníků přenášet?Takže jim budu muset v porodnici předhodit papíry z 12.tt a čekat co mi zase napíšou oni
Ja mam treba zkusenost z porodnice, ze kdyz se ten TP nelisi vic nez o pet dni tak berou TP dle PM.
tak uvidis.. ja mela rozdil dva dny a nikdo to neresil ![]()
Nejsměrodatnější je termín dle ms a pak UTZ ve 12. týdnu. Pak už miminko podléhá genetickým vlivům- délka, váha a termín se tím pádem může posouvat a měnit.
Stejně si vem kolik dětí se narodí přesně na den- na termín. Neboť, když se dítě narodí 2 týdny před 40. týdnu a snad týden po 40. bývá to stále v termínu ![]()
Ahoj, mě doktor počítá TP pořád podle PM. Přitom na prvotrimestrálu mi vypočítali o pět dní více, tudíž TP o pět dní dřív. Ale doktor si stějně jede pořád podle sebe
.
@NikysekR Ale to je v pořádku, pokud je rozdíl do týdne, tak se TP neupravuje.
@Nikimu připadá mi také nestandartní určovat TP dle UZV v tak vysokém týdnu; teď bude záležet na tom, jak se na to budou dívat v porodnici; vcelku ale je to možná pro Tebe oporavdu výhodnější z hlediska vyvolávání
můžu se Tě prosím ještě zeptat, kdy máš datum PM? Já mám totiž termín podobně jako ty, ale zase mám pocit, že špatně vypočítaný, tak bych to s Tebou ráda porovnala, díky
@kac11 no jediná výhoda je právě to vyvolávání..tak snad mimi vyleze samo až uzná za vhodné a nebudu se s nima muset na téma „vyvolávání“ vůbec bavit ![]()
PM jsem měla 16.12.2011 ![]()