Tradiční česká jména - chlapecká

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
25.10.22 12:57

Tradiční česká jména - chlapecká

Jak se vám líbí? Dali byste jej případnému dítěti? Když ne, tak proč?

Bivoj (nebo staročeské Sbyvoj), Blahomír, Blahoslav, Blahoš, Bohdan, Bohumil, Bohumír, Bohuchval, Bolemír, Boleslav, Bořek, Bořivoj, Božetěch, Braňo, Branimír, Bronislav, Broňa, Břetislav
Ctibor, Ctirad, Ctislav, Čestmír, Čeněk, Česlav
Dalemil, Dalimil, Dalibor, Dobroslav, Dobromil, Dobromír, Dobeš, Dušan, Drahoš, Drahoslav, Drahomír
Horymír
Jaromil, Jaromír, Jaroslav, Jarek, Jasan
Kazimír, Květoslav
Ladislav, Lech, Lešek, Lubomír, Luboš, Lubor, Ludomír, Lumír, Luděk
Mešek, Milan, Miloslav, Miloš, Miroslav, Mladen, Mnislav, Mnata, Mojmír
Pravoslav, Přemysl, Přibyslav
Ratibor, Ratmír, Rodan, Rostislav, Radovan, Radan, Radek, Radim, Radomír, Radoslav, Radomil, Radúz
Slávek, Slavoj, Slavomír, Soběslav, Spytihněv, Spytimír, Stanislav, Stanimír, Svantovít, Svatopluk, Svatoslav
Václav, Vácslav, Věnceslav, Vítězslav, Vitoslav, Vladan, Vladimír, Vladislav, Vlastibor, Vlastimil, Vlastimír, Vlastislav, Vojtěch, Vojslav, Vratislav
Zbyněk, Zbyšek, Zbislav, Zdeněk, Zdeslav, Zoran, Zoroslav, Živan, Željko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
43028
25.10.22 13:07

Oceňuji, že jsou alespoň slovanská.
protože v obecném povědomí je české jméno David, Petr, Lukáš, Jan…

jedno z nich jsme dali

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.10.22 13:09
@Morrígan Ní_Boii píše:
Jak se vám líbí? Dali byste jej případnému dítěti? Když ne, tak proč?Bivoj (nebo staročeské Sbyvoj), Blahomír, Blahoslav, Blahoš, Bohdan, Bohumil, Bohumír, Bohuchval, Bolemír, Boleslav, Bořek, Bořivoj, Božetěch, Braňo, Branimír, Bronislav, Broňa, Břetislav
Dalemil, Dalimil, Dalibor, Dobroslav, Dobromil, Dobromír, Dobeš, Dušan, Drahoš, Drahoslav, Drahomír
Horymír
Kazimír, Květoslav
Ratibor, Ratmír, Rodan, Rostislav, Radovan, Radan, Radek, Radim, Radomír, Radoslav, Radomil, Radúz
Slávek, Slavoj, Slavomír, Soběslav, Spytihněv, Spytimír, Stanislav, Stanimír, Svantovít, Svatopluk, Svatoslav
Václav, Vácslav, Věnceslav, Vítězslav, Vitoslav, Vladan, Vladimír, Vladislav, Vlastibor, Vlastimil, Vlastimír, Vlastislav, Vojtěch, Vojslav, Vratislav
Zbyněk, Zbyšek, Zbislav, Zdeněk, Zdeslav, Zoran, Zoroslav, Živan, Željko

Mám doma Stanislava. Nevadí mi obecně jména s koncovkou -mír nebo -slav. Ale nedala bych Zoran, Zbislav, Željko, Ratmír, Vlastibor, Vojslav, Spytihněv, Mnata, Bochuchval a podobné.

• Citovat
  • Upravit
37125
25.10.22 13:12

Většina z nich se mi moc nelíbí a dítěti bych ho nedala, uvažovala jsem nad Vladimírem, kdybych měla ještě syna, ale jinak proti jejich nositelům nic nemám, většinu beru prostě jako normální jména :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
25.10.22 13:16

Možná Vojtěch by šel, ale popravdě se mi ta jména moc nelíbí. A ještě Ladislav, po mém dedeckovi, ale k tomu mam citovou vazbu.

Mne se ta jména totiž veskrze nehodí k dětem nebo mladému člověku, naskočí mi proste starsi člověk

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7223
25.10.22 13:20
@Morrígan Ní_Boii píše:
Jak se vám líbí? Dali byste jej případnému dítěti? Když ne, tak proč?Bivoj (nebo staročeské Sbyvoj), Blahomír, Blahoslav, Blahoš, Bohdan, Bohumil, Bohumír, Bohuchval, Bolemír, Boleslav, Bořek, Bořivoj, Božetěch, Braňo, Branimír, Bronislav, Broňa, Břetislav
Horymír
Kazimír, Květoslav
Zbyněk, Zbyšek, Zbislav, Zdeněk, Zdeslav, Zoran, Zoroslav, Živan, Željko
:think: Bohdan, Ctibor, Dalibor, Dalimil, Jarek, Miloš, Lešek, Mladan, Mnata, Radovan, Radan, Vladan, Vojtěch, Vítězslav ti se mi líbí a dali by se o nich uvažovat.
Líbí se mi ještě: Vavřinec, Sava, Hanuš, Diviš, Vít, Ondráš
Všechna jména co jsou napsaná jsou dost originální na tuhle dobu a určitě nebude v žádné školce/škole třeba 10 Bohumírů. :pankac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
25.10.22 13:21

Z výběru asi jedině Vladimír, to se mi moc líbí, ale beztak bych ho asi nedala, protože se mu říká “Vláďo”, a to mi přijde strašné :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27247
@Pudloslava píše:
Oceňuji, že jsou alespoň slovanská.
protože v obecném povědomí je české jméno David, Petr, Lukáš, Jan…jedno z nich jsme dali

Mě třeba překvapilo, že jméno Vít není slovanského, ale latinského původu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14690

Z vyjmenovanych bych uvazovala nad jmeny Dalibor, Milan, Radek, Radim, Vojtech. Ostatni se mi vubec nelibi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
25.10.22 13:24
@Atisia píše: :think: Bohdan, Ctibor, Dalibor, Dalimil, Jarek, Miloš, Lešek, Mladan, Mnata, Radovan, Radan, Vladan, Vojtěch, Vítězslav ti se mi líbí a dali by se o nich uvažovat.
Líbí se mi ještě: Vavřinec, Sava, Hanuš, Diviš, Vít, Ondráš
Všechna jména co jsou napsaná jsou dost originální na tuhle dobu a určitě nebude v žádné školce/škole třeba 10 Bohumírů. :pankac:

Co všichni máte pořád s tou školkou? :lol: Já mám jméno, které široko daleko nikdo neměl a proč asi, protože je hrozné. Za mě raději pěkné, moderní, oblíbené jméno, než nějakou hrůzu, která se skoro nikomu nelíbí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8468
25.10.22 13:32

@Morrígan Ní_Boii takhle napsaná se mi nelíbí, ale pár nositelů znám a na nich mi přijde ok :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12587
25.10.22 13:37

Některá jsou hezká, některá jsou příšerná, stejně jako je to u moderních jmen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
25.10.22 13:37

Mám v okolí Zbyňka, Luboše, několik Rostislavů a Ladislavů (obojí i na mých dětech), v dětství jsem měla kamarády Broňu, Bořka, Vladimíra a Zdeňka. Václav je super, chtěla jsem na syna, ale manžel nesouhlasil. Vratislava má kamarádka, na gymplu mě učil Svatobor. Ve skolce ted mame Huga, Igora, Milana, Rosťu, Antonína, Miroslava… dost takovych jmen, mne se libi. Svému dítěti bych z toho všeho dala asi jen toho Vaška.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45688
25.10.22 13:38
@Thomassss píše:
Z výběru asi jedině Vladimír, to se mi moc líbí, ale beztak bych ho asi nedala, protože se mu říká “Vláďo”, a to mi přijde strašné :P

A jak by se mělo říkat Vladimírovi? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45688
25.10.22 13:41

Některá ta jména se mi líbí, některá vůbec, to se nedá říct celkově na tolik jmen různého typu. Některá podle mne nejsou tradiční česká jména, ale balkánská (Zoran, Željko, Živan), některá jsou zas hodně neobyklá (např Raduz, Mnislav, Mnata).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze