Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Snorlaxik píše: Více
Pises to to stejne, Sedmihradsko, a v clanku mas, ze na tom uzemi to pekli poprve Madari.
@Tarena píše: Více
Tak je to marné… Země původu je tam uvedena jako Rumunsko hned v úvodu ![]()
Já jsem třeba o trdelníku neslyšela nikdy, dokud nezačaly ty stánky u obchoďáků a na trzích. Vy jste je v dětství jedli/pekli?
@tartaletka píše: Více
Ne, někdo jen našel dobrý business. A štve mě, že třeba ve Varech vytlačuje trdelník tradiční teplé lázeňské oplatky ![]()
Tak česká kuchyně je typicky středoevropská. Pokud se podíváme k sousedům, jak bývalé Rakousko-Uhersko, tak Polsko nebo Německo, najdeme podobná jidla - husté polévky, zelí, brambory, kynuté těsta, knedlíky a omáčky. U nás bude asi specifikem časté použití hub.
Dost tady zmiňovaných jídel opravdu český původ nemá- langos či guláš je maďarský (btw i palačinky jsou původně z Maďarska), řízek se původně obaloval do parmezánu v Milane a do dnešního úpravy byl pretvoren v Rakousku.
Už zmiňované kyselo má podobu na polské straně jako žurek - kvaskova polévka s vajíčkem, bílou klobásky a bramborem.
Gulasovou polévku dělají jak Poláci, tak i Němci (rozhodně chutnejsi).
Pardon za vzdělávací okenko:) ale kdybych chtěla turistovi doporučit něco z české kuchyně a aby byl současné spokojený a bylo to aspon trochu zajimave, asi bych zvolila vyvar s jatrovymi knedlicky, nějakou zverinu se smetanovou omáčkou a knedlíkem a pak ho dorazila boruvkovym koláčem s drobenkou (a umožnila mu pár hodin travit, jinak by neprezil) ![]()
@Svetluska55 ovšem vše co jsi nakonec zmínila mají také ostatní ![]()
@z.pepa píše: Více
Nebyly to syrečky? Na ty snad máme i nějakou ochrannou známku myslím ![]()
@Liberalissima
Aha, noo jo, to je ono. ![]()
Tak jsem sklerotický jen trochu.