Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Myslím, že takhle by to vadit nemělo. Pozitivní dárce protilátky nevytvoří. Vadila by ledvina Rh+ pro Rh- příjemne.
„Hledání vhodných dárců není určitě nic snadného. Dárce přeci musí mít shodnou krevní skupinu a až na základě náročných vyšetření se dá s jistotou říci, jestli vůbec může ledvinu darovat. Nebo se mýlím?
Mýlíte se. Máte pravdu v tom, že pacient musí podstoupit náročná vyšetření, která mají svá opodstatnění, ale například to, že musí mít shodnou krevní skupinu, není pravda, nemusí.“ Z http://lepsipece.cz/…r-s-lekarem/
A mohu k tomu ještě poddotaz…případný dárce má navíc Leidenskou mutaci. já vím, že by mi měli říci v nemocnici, ale pokud bych se nabídla, tak bych nerada zklamala dotyčného příjemce už jenom tím…když by bylo dopředu jasné, že to nejde
Zkus zavolat svému obvodnímu lékaři, třeba by ti dal nějaké základní informace ke transplantaci
ten dotyčný se o tom nemusí ani dozvědět. Nebo třeba by ti dali nějaké všeobecné informace někde v Caru
Dobrý večer, potřebovala bych poradit ohledně vhodnosti dárce při transplantování orgánů - ledviny. Jde mi o to, že potencionální příjemce má krevní skupinu A+ a potencionální dárce(který se nabízí)má A-. Lze v tomto případě provést zákrok???Osobně si myslím, že by měla být nejenom stejná krevní skupina, ale i stejný RH faktor. Mohl by mi to někdo potvrdit, popřípadě vyvrátit, či vysvětlit??? Předem moc děkuji.