Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já myslím, že úplně v pohodě.
Děti by měli přirozeně vědět, že i dospělí mají svůj čas rozdělený. Moje děti vědí, že musím doma vařit nebo pracovat a vědí, že oni se v ten čas sami zabaví. O to více jim věnuju plný společný čas.
Je velký rozdíl nechat dítě hrát a sedět např. na mobilu nebo dělat povinnosti. Děti to vidí
a zdrcadlí. Takže taky dělá svoje povinnosti - hraje si. I děti maji rády svůj klid ![]()
Buď za to ráda! Jsou naopak děti, které jsou nonstop u rodičů, nejsou schopny se samy zabavit/hrát anebo jsou jen u TV/PC.
Muzu ti jen zavidet
muj dvouletak se sam zabavi tak na 5-10 min, vari se mnou nebo to strida s hranim, u vseho musi byt
za me je to uplne v pohode, naopak je super, ze se umi zabavit sam, je to potreba. Ja se to snazim s malym trenovat, jakmile se zabere do hry, tak poodchazim a nezasahuju
Všechny moje děti jsou takové, radši si zalezou do pokojiku a něco si tam kutí sami a moje asistence je spis nežádoucí
u roční dcery je to teda spis z důvodu, ze vi, ze bez dozoru muze všechno víc zkoumat, ale od těch dvou let si hrají výhradně sami (někdy společně, někdy sólo). Já jsem teda rada, mě ty detske hry moc neberou, neumím je a když s něčím chteji pomoct, tak si řeknou. Většinou spis vytáhnou nějakou hru třeba a přijdou, jestli si zahraju. Ale staveni kostek, hraní si s autíčky apod to jde úplně mimo mě ![]()
Můj starší byl úplně stejný a taky jsem si tenkrát myslela, že se mu dostatečně nevěnuji. Dodnes je samostatná jednotka, i ve školce si raději hraje sám, než s kamarády. Naopak mladší mě musí mít pořád ta zadkem a stejně tak zaměstnává učitelku ve školce. Každé dítě je jiné. Já jsem toho názoru, že si o tu pozornost prostě řeknou, kdy je potřeba. Stejně tak jako o jiné věci.
Buď ráda, ono ještě může přijít období, kdy si bez něj ani na záchod nezajdeš
Anebo taky ne a patříš k těm šťastným rodičům, jimž dítě nevisí na sukni ještě s nástupem do školy. Nicméně moc nechápu, co vaříš hodinu a půl, tak dlouhou dobu trávím u linky tak maximálně přípravou dortu
Ale to je OT ![]()
Moje kamarádka má takové děti tři. I mimino si dokáže hrát hodiny samo v ohrádce. K tomu má ještě dve skolkove a zvládá s nimi úplně všechno. Já tohle neznám. Dcera by nejdřív ječela tak, že bychom všichni ohluchli a pak by tu ohrádku zbourala. Taky pořád nevím, kde dělám chybu.
Ahoj maminky,
řeším blbosti, ale mám nějaké psychické potíže, tak je to s tím spojené.
Syn má 22 měsíců a poslední dobou si opravdu krásne vyhraje sám. Dopoledne třeba hodinu a půl vařím, máme oddělené místnosti, on si hraje sám v obýváku, když mu donesu hračky do kuchyně, vrací se zpátky, chodí za mnou, když něco potřebuje nebo mu něco nejde. Já se chodím pravidelně dívat, co dělá.
Vím, že musí být samostatný a umět si hrát sám, ale je to pro mě i stres, jestli tím nestrádá a já ho tím nezanedbávám.
Děkuju za vaše názory, dítě je to první, a proto i takové myšlenky.