Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Linda99999 Ano, mám obě děti takhle žravé, prvorozený syn je úplná popelnice od malička, tenhle jídelníček mi přijde úplně normálka
Já teda hodně dbám na to, aby jedli zdravě, a tudíž je nemusím omezovat v množství. Naštěstí oba milují defacto jakoukoli zeleninu, takže té kupuji opravdu hodně. Běžně k svačině v tomto věku celá salátová okurka, paprika, půl chlebíku s lučinou a šunkou například. Po večeři třeba vanička cherry rajčat, syn si teď často bere ten pytel praného salátu jako zobání k televizi
Samozřejmě, že i hřešíme, teď už je dětem 11 a 8, tak občas proběhne mekáč, zmrzku v létě taky normálně můžou, i sladkosti od babiček. Ani jeden nemá nadváhu a kilča navíc se hodí v každé nemoci, kdy dítě nejí a hubne. To pak oceníš, že není kost a kůže.
Jo ale to mléko bych zrušila, i za cenu hodinového řevu. Nebo po něm alespoň dbala na vyčištění zubů. Ať nemá zbytečně kazy.
Mů syn (2,5) toho taky začal jíst hodně. Zvláště, jde-li do jeslí. Tam má snídani, olovrant, oběd a ještě poobědě něco, pak přijde domů klidně sní velikou porci špaget nebo co bylo na oběd, 1/4 pizze, croissanta, 2 banány, přesnídávku a když mě ukecá i jogurt s vločkama
. Jako ne každý den, ale takové dny nejsou zřídkavostí. Mléko už nemá. Večer má bříško nafouklý jak Somálec, jenom vycpaný jídlem a ráno se budí jako žížalka. Kolik toho pak umí vykadit… Já se jenom děsím, kdo ho uživí až bude puberťák. Taky jsem byla zvědavá, jestli to někdo taky má takhle.
Dneska ráno slupl velikou porci vloček, pak si ještě poprosil o chléb - a to má v jeslích hned pak snídani a tam taky vždy všechno sní. ![]()
Je to naprosto v pohodě až na to mléko v noci. Nedat, za 3 dny máte pokoj.
Taky máme doma takový popelnice… pokud nejí samé nezdravé věci a pokud se to neprojevuje na váze, tak to neřeším. Vydávají hodně energie, tak jí musí i hodně doplnit. Syn po tréninku fotbalu sní víc, než celej zbytek rodiny dohromady.. ten nás v pubertě sní všechny. Jak uzivime tři pubertaky tohoto apetitu, to fakt netuším, už teď kupujeme jídla jak pro školku. No lepší, než aby nejedli. Jen je důležitý je cpát zdravým jídlem, ne cukrem, moukou a éčkama.
Jsou děti co jsou popelnice a jsou děti co asi rostou ze vzduchu a sluníčka
Holt máš ten první případ.
Je to přesně tak jak píše @ludmilaadamkova . ![]()
Ono zase když si to tak vezmeš, tak ty maminky co mají ten druhý případ by dali nevím co za to, kdyby jim dítko takhle pěkně baštilo
jinak mně ten jídelníček nepřijde zas tak tragicky akorát bych prostě odbourala to mléko v noci ale fakt je, že se to dobře říká ale hůř dělá ![]()
Mě ty porce zas nepřijdou tak hrozne, lepší než nejedlik. 5 jidel denně není, ze neustále ji
akorat bych odbourala noční mliko kvůli zubum, než bude mít plno kazu. Já mám spis nejedliky, hrozne bojujeme s každým soustem a tuhle váhu mají ve 4 letech
ale je fakt, ze nemaji byt po kom velcí. U vás bych max omezila to sladké (croisanty, buchty, palačinky) a nahradila to teda něčím zdravým, miskou ovoce nebo zeleniny, toho muze sporadat neomezeně
a noční mliko proste nedat, bude max par noci rvat a pak si to sedne.
@Kriss Tina malá má 4.5 a má necelých 16 kilo jen má tedy 110 cm a ne 98 ![]()
Tak mu nedávej tolik jíst no
a ať klidně žadoní. Aby neměl nadváhu v pozdějších letech. Zašla bych pro jistotu i k doktorovi.
@Lu66 píše:
Tak mu nedávej tolik jíst noa ať klidně žadoní. Aby neměl nadváhu v pozdějších letech. Zašla bych pro jistotu i k doktorovi.
Doufám, že to je myšleno ironicky, protože jestli ne, tak přesně tenhle přístup v dětství způsobuje nejvíc poruch příjmu potravy a obézních pacientů v dospělosti.
@Linda99999 píše:
Zdravím, máte někdo zkušenost s přehnaným jedením u 2 letého dítěte? Dám příklad jídelníčku za den.Snídaně: 2 velké palačinky ( z žitné mouky a přidávám tam špenát) a 200 ml vymačkané šťávy - pomeranč, ananas, domácí smoootie
Svačina- zdravé tyčinky nebo křupky, ovoce
Oběd- skoro dospělácká porce čehokoli, co uvařím
Svačina- jablko, pomeranč, croissant nebo kousek buchty, bebe sušenky
Večeře- půl bagety nebo opět velká porce polévky
Před spaním 300-400 ml mléka plus další 2× v noci po 120-150 ml. Navíc nám jí cokoli, co si s manželem vezmeme do ruky. Prostě celý den jen jí a velké porce.Měří 98 cm a váží 15,5 kg, nadváhu nemá. Je to normální? Strašně bych mu chtěla odbourat mléko v noci, ale fakt to zatím nejde. Přes den pije jen vodu. Pohybu má dostatek, ale zase nelítá celý den. Dokáže si v klidu sednout a hrát si hodinu v sedě. Manžel tvrdí, že ho v tom nechce podporovat, aby pořád jedl.Ale ono to nejde, když pořád chodí do kuchyně a žadoní.Nejí jen když je nemocný. Co byste poradili na odbourání um v noci? Zkoušela jsem čaj, vodu, ale prostě řve než dostane mléko. Chceme se taky trochu vyspat. Moc díky
Asi budu jediná, ale na tak malé dítě mi toho jídla přijde opravdu hodně. Porce bych zmenšila. Že děti chtějí ochutnat, co má zrovna rodič, je normální, ale aby po takový náloži co sní, ještě chodil škemrat jídlo, a jedl vše, co si vezme rodič + tolik mléka v noci? Asi se budeš muset prostě obrnit trpělivostí, a v noci mu ho nedávat. Dala bych mu vodu, nebo čaj. On bude pár dní řvát, ale za pár dní ho to přejde.
Me teda jidlo prijde ok, mam rok a pul stary dite a zboucha toho taky hodne. Ale toho mlika teda pije moc.
Btw nedavala bych to mackany ovoce k snidani, vem si, kolik potrebujes pomerancu na 200ml stavy, kdyz mu tohle vsechno co potrebujes na smothie das snist, bude daleko vic najedenej
Zdravím, máte někdo zkušenost s přehnaným jedením u 2 letého dítěte? Dám příklad jídelníčku za den.
Snídaně: 2 velké palačinky ( z žitné mouky a přidávám tam špenát) a 200 ml vymačkané šťávy - pomeranč, ananas, domácí smoootie
Svačina- zdravé tyčinky nebo křupky, ovoce
Oběd- skoro dospělácká porce čehokoli, co uvařím
Svačina- jablko, pomeranč, croissant nebo kousek buchty, bebe sušenky
Večeře- půl bagety nebo opět velká porce polévky
Před spaním 300-400 ml mléka plus další 2× v noci po 120-150 ml. Navíc nám jí cokoli, co si s manželem vezmeme do ruky. Prostě celý den jen jí a velké porce. Měří 98 cm a váží 15,5 kg, nadváhu nemá. Je to normální? Strašně bych mu chtěla odbourat mléko v noci, ale fakt to zatím nejde. Přes den pije jen vodu. Pohybu má dostatek, ale zase nelítá celý den. Dokáže si v klidu sednout a hrát si hodinu v sedě. Manžel tvrdí, že ho v tom nechce podporovat, aby pořád jedl. Ale ono to nejde, když pořád chodí do kuchyně a žadoní. Nejí jen když je nemocný. Co byste poradili na odbourání um v noci? Zkoušela jsem čaj, vodu, ale prostě řve než dostane mléko. Chceme se taky trochu vyspat. Moc díky