Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moje dite uz zacinalo hystercit kdyz nemelo jeden v puse a druhy v ruce (taky na spani). Ustrihla jsem kousek z jednoho a za dva dny z druhého. Takze se jich vzdal sam
. To mu nebyly ani dva roky. Ale honit dva dudliky po posteli v noci me stalo vsechny nervy, tak se to muselo vyresit razne. Dceri jsem to udelala stejne, ale jeste driv.
@Anna85 Já si tedy taky říkám, že jsem to měla řešit dřív. Obávám se, že čím déle, tím to bude horší. A to jsem si myslela, že třeba jiný tvar ji bude vadit. Vůbec. Ji je jedno, jakou savičku to má a jestli je novej nebo už nakousanej ![]()
Ve trech dáte certovi. Nebo v zari pujde do školky, zacnou luxusní rymicky a dudak poletí. V září, jak se mi kluk dusil hlenama, tak jsem mu řekla, že at to vynda a po tydnu si uz nevzpomnel. Trosku ho na to pripravuj a pujde to.
Těžko se dítě zbavuje /né jenom dítě/ nějaké závislosti. Abych předešla takovýmto stavům, vzala jsem synovi dudlík v roce. Úplně na pohodu. Měl sice “problém”, ale za dva dny byl vyřešen. Holt budeš muset dudlík odebrat a budete obě chvíli trpět. Nemyslím si, že domlouváním a přesvědčováním dosáhneš výsledků. Ale třeba kdo ví. ![]()
@Bubla Bůčková Do školky zatím nepůjde a rymička u ní vůbec roli nehraje. Ona se raději udusí, než aby ho dala z pusy ![]()
Sebrala jsem v roce přes den a v roce a půl na spani. Druhé dítě dudliky nechce, takže tam budu zas řešit prso a kojeni, ktere miluje.
My jsme se u dětí zbavovali dudliku v tomto věku a ač byli oba závisláčci, tak to proběhlo relativně klidně. U dcery zapomněla chůva dudlík v jeslích a náhradní jsme doma nenašli. Tak jsem jí řekla, že dudlík si odnesla vrána pro malé holčičky dvojčata, které se chvilku před tím narodily kamarádce. Místo toho ji donesla panenku miminko. Ten den ok, další kňourala a pak to bylo v pohodě. Syn si dudlíky rozkousat a nechtěl je a já mu nové nedala. Tak byl také pár nocí nevrlý.
Důležitá je ale jedna věc. Ty musíš být skálopevně vnitřně přesvědčená, že to takto chceš a neustoupit. Pokud to zkusíš a po chvilkové scéně vyměkneš a dudlík dáš, je to cesta do pekel
Ja bych zadne extremni reseni nevolila. Taky jsme meli velkeho zavislaka. Postupne jsme to redukovali.
Nejprve dudlak jen doma a do kocarku - na hristi sam odevzdal, pak jen na spani, pres den vubec. A pak jak uz psali vyse, prisla rymicka. Opravdova a to jak nemohl dejchat mu pomohlo, aby se ho vzdal. Asi 2-3× se zeptal kde je, rekla jsem, ze neni, zopakoval si NENI a bylo to.
V noci treba zkusit dat napit vody, nebo nechat na chvilicku a vytahnout. My jsme meli medvidka se snurkami a chvilku cucal ty snurky nez usnul… najit mu proste nejakou nahrazku.
Jen pozor na cucani palce. Jako nahrazky. Ten mu neseberes a tezko se to odnaucuje
Resila bych jako odstaveni od kojeni. Proste sebrat a uz nedat, hystercit vecne nebude ![]()
My si povídali o tom, jak zvířecí miminka potřebují taky dudáky a tak chodí skřítek a bere si je od velkých dětí. Měla jsem to jako košatou pohádku s ukazováním různých zvířátek. S tím, že až bude chtít, tak dá dudák skřítkovi na strom.
Tehdy jsem to tu vyčetla jako radu. Povídali jsme to půl roku, a pak se ho vzdal sám. Vždy jsem mu říkala, že až bude chtít, dáme dudák skřítkovi na strom.
Plakal jeden večer.
Staršímu jsem sebrala dudák násilím a dodnes si kouše nehty. Brečel snad tři týdny.
Dceři budou za měsíc 3 a taky ho na spaní pořád má. Přiznávám, že je to moje pohodlnost. Usne s ním do pěti minut sama, bez breku a já večer odpadám po celodenním maratonu. Ale do konce května se ho chci zbavit. Povídali jsme si o tom a my ho půjdeme vyměnit do hračkářství za nějakou pěknou hračku na spinkání. Musim psychicky připravit ale hlavně sebe a být odhodlaná
.
@Anonymní píše:
Ahoj, dceři teď bylo 2,5 roku a na spaní (na noc i přes den) má stále dudáka. Bez něj prostě neusne. Stejně tak v noci, když se probudí, uklidní ji většinou pouze dudák. Kdy se vaše děti vzdaly dudáka samy? Nebo jste museli přistoupit k razantnímu řešení, byť s křikem a pláčem?
Moje dcera ho taky ještě má, je jí 2,5 roku, zatím čekám kdy sama ho přestane chtít, bohužel si ne troufám ji ho sebrat, aby nezačala hystericky ječet, kdyby byla zdravá tak ji ho nenápadně odeberu, ale zatím to nejde.
Využila jsem situace, kdy dcera večer najednou nechtěla být v postýlce (bylo jí 2 a čtvrt), a řvala tam s dudlem i bez něj, tak jsem s ní vždycky seděla u postýlky a dudlík jsem jí nedala. Asi dva, tři dny se po něm ptala, řekla jsem, že dudlík už není, že dudlík mají jen miminka (měla v té době ségru miminko). A v pohodě.
Druhá dcera se oddudlíkovala sama v roce.
@zuza92 Jo, to docela dobrý nápad, vyměnit ho takhle za hračku do postýlky, díky za tip ![]()
Ahoj, dceři teď bylo 2,5 roku a na spaní (na noc i přes den) má stále dudáka. Bez něj prostě neusne. Stejně tak v noci, když se probudí, uklidní ji většinou pouze dudák. Kdy se vaše děti vzdaly dudáka samy? Nebo jste museli přistoupit k razantnímu řešení, byť s křikem a pláčem?