Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Měla jsem děti až tehdy, když jsem měla stabilní práci. Mám děti dvě a vracela jsem se do původního zaměstnání. A to i dost brzo, u prvního dítěte v jeho roce, u druhého v 8 měsících. Děti jsou od sebe 4 roky. Takže se u mě nestalo, že bych byla doma mnoho let v kuse… Tím je pak vše mnohem jednodušší.
Take jsem hledala praci se třemi a ted se čtyřmi budu hledat. Nebojím se.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, zajímalo by mne jak jste zvládly nástup do práce po mateřské. Mám tři děti a jsem nove v práci. Kde jste našli uplatnění? Jaký úvazek? A jak jste to zvládly? Já jsem docela zoufalá…
Obdivuju kazdou maminku od 3 deti, ze se vraci, musi to byt narocne. Z okoli vim pouze o 3 takovych pripadech - v jednom se maminka realizuje v povolani a deti skolou povinne jsou v soukr. skolach britskeho typu (tzn rano je odveze a vecer priveze autobus), i tak pracuje jen castecne. Dalsi jit do prace musela, a sla na urad, tez se zkracenym uvazkem. Posledni sla az kdyz bylo nejmladsimu 7 let a pomohly se o nej postarat jeho starsi sestry, tehdy 9 a 11 let, taky jen na part time jako asistent pedagoga v ZS.
Ja bych se na to asi vykaslala, mam 2 deti s rozestupem 2 roky a zatim mi pripada navrat do prace po RD nerealny, nebo realny tak maximalne na 50% uvazek, a i to s problemy. Drz se, fakt Te obdivuji.
@g.sandova píše:
Take jsem hledala praci se třemi a ted se čtyřmi budu hledat. Nebojím se.
Obdiv! Jak to delate prakticky s prazdninami atd? Mate hlidaci babicky nebo davate ddti na tabory? Mi pripada ze se s muzem uz nikdy neuvidime na normalni dovolene, pokud nebudeme mit babicky nebo nejake hlidani…
Náročný, ale vždy jsem dělala normálně ranní směnu. Manžel ráno děti odvezl a já odpoledne vyzvedla. Teď už jsou větší a já budu shánět práci znovu na ranní směnu a bez víkendů. Dcera onemocněla a je jí 9 let, tak nechci aby byla odpoledne sama. Vždy plný úvazek na 8,5h denně.
@Helca83 ted jsem na rodicaku ale jinak prarodiče. Žádné tábory, to ne. Je fakt, ze mam štěstí na hlídací babičku.
Ted už mám tři odrostle deti a doufám, že budou jednou hlidat nejmladšího společně s mužem, ten je trvale na HO.
Já teda mám děti jenom dvě a teda nejstarší jde do školy letos, nejmladší ještě do školky a teda našla jsem si až po obou dětech práci novou ( nastupovala jsem když byly nejmenšímu 2roky, nejstaršímu 4) A dost se s mužem střídáme.. Když má on ranní, já mám odpo a takhle dokola.. pokud funguje škola a školka, určitě budeme moct být oba zároveň na ranní, ale na školní zařízení se teď moc spolehnout nedá
Babičky nehlídají vůbec, jen když se jim to hodí, takže jednou za půlroku a to jen jedna.. a teď se tedy snažíme o to třetí, protože nevím jak diskutérka číslo jedna, ale já jít do práce v jejich roce nebo dokonce pár měsících, asi by mi to i přišlo líto, že jsem si ani jednoho neužila.. proto si chci to třetí/poslední užít minimálně do 3 let.. Kam s prací spěchat.. Neuteče (Já teda mám na neurčito, u určitých už bohužel..
) A to nejsem žádná „leňora“ v jejich pár měsících jsem chodila na brigády atd.. Ale do plného úvazku u takových drobečků, kteří mě potřebují… nešla bych..
Já plánuji jít do práce příští září, to bude dětem 3,5 a 5 a 7. Idea je taková, že si najdu cca puluvazek ve školství (jsem učitelka). Nejmladší bude mít v té době už rok školky za sebou (jde teď v 2,5), nejstarší půjde akorát do první třídy. Manžel bude ráno vodit, já vyzvedávat cca ve tři. Učila jsem celou mateřskou cca den v týdnu v různých kroužcích, lektorovala programy atd.,tak úplně 7 let doma v kuse to není. Ale obavy mám, hlavně z nemocí. Manžel si OČR brát nebude určitě, babičky na nemoci taky nemáme ![]()
Ahoj, deti mam teda jen dve, ale ted budu v zari nastupovat do nove prace. Pri hledani prace jsem oscilovala mezi ruznymi delkami uvazku, protoze jsem sama proste nevedela, co by bylo nejlepsi a taky jsem nechtela nekam dlouho dojizdet. Nakonec jsem zvolila 0,5 uvazku(+si ponecham brigady, co jsem mela na rodicaku). Popravde radeji bych se vracela nekam, kde uz to znam. Takhle po 6 letech doma(a to jsem mela ty brigady) si pripadam pekne vypatlana
. Za pul uvazku je par korun a docela jsem uvazovala, jestli to za to vubec stoji-resit kam s detmi pri nemoci, kdo bude vodit na logopedii, kdyz budu v praci, odjet na dovcu/vylet kdykoliv uz nepujde atd.
Já ještě dodám, že jsem se vždy vracela na poloviční úvazek, postupně se navyšovala. Při plném úvazku jsem měla na pomoc chůvy, které vyzvedávaly v jeslích a chvilku dítě pohlídaly. Ale od těch nejmenších jsem fakt pracovala na půlku a o to víc si užívala ten společný čas. Prostě nejsem naprogramovaná na to, být s dětmi plně tři roky doma, hodně mi to vadilo na psychiku a tohle byla ideální kombinace.
Jinak jak se někdo ptal na prázdniny, tak my to řešili různými kombinacemi dovolených, babiček a příměstských či pobytových táborů. Mám velké štěstí na hlídací babičky o prázdninách. Sice bydlí dál, ale udělají si čas tak, jak my přes prázdniny potřebujeme. No a teď už máme děti poměrně velké a zvládají být doma samy. Online výuka je poměrně vycvičila…
Děti mám dvě, vracela jsem se do práce ve 2 letech mladší, na částečný úvazek. Teď mají děti 7 a skoro 4, dělám už na plný úvazek, ale mám flexibilní pracovní dobu a některé dny mi vyzvedává mamka a ráno vozí děti manžel.
Ahoj holky, zajímalo by mne jak jste zvládly nástup do práce po mateřské. Mám tři děti a jsem nove v práci. Kde jste našli uplatnění? Jaký úvazek? A jak jste to zvládly? Já jsem docela zoufalá…