Tři roky a stále moc nemluví

314
23.4.16 20:59

Tři roky a stále moc nemluví

Ahojda holky.Mate nekdo takovou situaci podobne?
Malej bude mit v cervnu tri roky a stale moc nemluvi.Umi tak 70slov.Ale spatne. Napr. buchta je bija, bubliny jsou kikiny, jahoda je aoda, štavika je kaku, vlajka je lajka, jeste je jeje, jogurt je ouvut, ohej je oo a tak bych mohla pokracovat.Doma to chapem.Ale v miniskolce se ted vztekal dost ze mu deti nerozumely. A na hristi deti vyhledava.Ale kolikrat vidim ze kdyz mu nerozumi, kdyz mele i tu svou hatmatilku kdyz ne slova, tak ho moc nevyhledavaji ty deti.
Hlavne i to jeho vztekani deti spis odrazuje. Dohaduje se o hracky a vse chce delat.
Porad vola taky taky a chce zkouset vse co ostatni…fotbal, montovat skrin, delat snury jak holky, lezt na strom jak ostatni…
Cteme, zpivame, ukazujeme, opravuju ho a rikam to spravne. Zacal slova tak od listopadu. Predtim to bylo jen mama, tata, koko, ham.
Spis me prijde ze ted obcas jen prida jen nejake slovo, ale ze to moc nepokracuje.Vety vubec. Max spoji vyjiiimecne dve slova.
Je to strasnej raubir. Vzteka se dost kdyz neni po jeho. Samozrejme vysvetluju, na zadek dostane kdyz uz to presahuje situaci.Dela dost naschvaly. Reknu at neco nedela a on zacne naopak s usmevem vic a vic a provokuje.
Vyhraje si spis s autama. Jinak spis potrebuje pozornost abych tvorila s nim, protoze malo u neceho vydrzi.Je porad rozlitanej.
Umi ukazat casti tela. Barvy umi tridit nejake do kosiku.
Zvirata pozna.Ale nerekne treba kocka, ale ukazuje mnau, pes baf baf…
Bojim se trilete prohlidky s tim mluvenim a ze krom logopeda nas posle i na jina vysetreni jako psycholog atd.
Mame v rodine autismus.Tak me to vse desi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4515
23.4.16 21:05

Ahojky, my jezdíme na neurologii z jiného důvodu než mluvení, ale mimochodem jsem se ho ptala a povídal, že u holčiček chtějí, aby se rozmluvilil do 3 let a kluci mají čas do 3let a 9 měsíců…tak stále na něj hodně mluvte, čtěte, opravujte a on to vypiluje :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32899
23.4.16 21:06

Můj takhle mluvil do čtyř let. Pak začal místo citoslovci používat slova, věty, souvětí.. Seplo mu to.Ale on má vývojovou dysfazii. Řešíme to od tří let.
Ještě bych počkala, jaký vývoj bude do 3,5 roku. Mladší syn do tří let vypadal že na tom bude podobně, ale právě kolem tří let už ten vývoj byl jiný a je úplně v normě, teď jsou mu čtyři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2128
23.4.16 21:07

Tak já jsem matka plašoň, takže já bych byla už stopro ¨minimálně u logopeda(jen pro vysvětlenou-já chtěla doporučení na logo už ve dvou letech)Dcera nemluvila, jen mami, tati, babi, dědy. pak jsme se domluvily s MUDr, že jí dámě heště 3 meěsíce- to byl pro mě strop- a malá se měsíc po druhých narozeninách rozmluvila naprosto čistě a ve větách).Já nějak nevěřím, že je ok nechávat vše do 3 let, když dle mě je strašně vidět už minimálně půl roku předem, že to dítě má problém- prostě si myslím, čím dřív se vše řeší, tím lip(čekám, že budu umlácena argumentama, že to tak není).Ale dle toho co píšeš, nemyslím, že bude průblém nějaká poruchua autistického spektra(máme též v rodině a taky jsem měla obavu).To dožene, neboj, ale bude potřeba pomoc :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32899
23.4.16 21:08

Při řešení opožděného vývoje řeči nebo porozumění jako první je vyšetření na foniatrii, právě kvůli sluchu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7989
23.4.16 21:10

@jezevinka Ahojky, jestli ti to pomůže, tak syn nastoupil do školky ve třech a půl letech a teprve vzápětí mi řekl Maminko. Do té doby jsem zdvojoval slabiky, např. mama, baba, dodo, nene, apod. Stačilo půl roku a nádherně se rozmluvit. Ale mluvit se mu moc dřív nechtělo, tak jsem s ním procvičovala jednotlivá písmena v abecedě, abych přesně věděla, která mu dělají problémy. Např. při čištění zubu jsme říkali ÁÁÁÁÁÁÁÁ, na záchodě eee, houkali jsme jako sova hu či jen uuuu, syčeli jsme atd, atd. U něho byl problém IIII, tak jsme si hráli na zavírání vrátek u zvířátek a ty vrzaly a vydávali tento zvuk. Pořád dokola. Tímto způsobem se naučil i ve dvou letech písmeno R, ale to lze jen, pokud umí říct L. Uměl všechny písmena, ale nepoužíval je, tak jsem to nechala být a dopadlo to dobře. Jinak ve školce jsme řešili špatnou mluvu u chlapečka už ve třech letech a půl, protože mu opravdu nešlo rozumět, měl špatné skoro všechny hlásky, maminka to nechtěla půl roku řešit, až ve čtyřech letech ho dovedla k logopedce a ta se hrozila, že je to opravdu špatné a přešel přímo do logopedické školky. Jinak se to většinou řeší až kolem 4-5 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32899
23.4.16 21:13

@luca241 je to hodně individuální. Vlastní zkušenost mám takovou, že do tří let vývoj stejný, ale jeden se rozmluvil a druhý ne. Dřív jak ve 3 letech nám ani žádanku nechtěli dát, že počkáme, ani na logo by ho ve třech nevzali, začali jsme ve 3 a 8 měsících, díky tomu že už bylo doporučení i z foniatrie a že bylo volno. Záleží jestli jde jen o řeč, nebo se nezdají i jiné věci.
Např my dodnes nemáme jistě diagnostikované adhd, bude mu šest. Je to někdy nejisté, nejasné a na dlouhé lokte. Ale ne vždy je nutné se do toho pouštět moc brzo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8437
23.4.16 21:16

Jako autismus mi to nepřijde, spis ten opožděný vývoj řeči nebo dysfazie. Jak je na tom s kreslenim, navlikanim korálků a tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
23.4.16 21:19

@jezevinka Zbytečně se nestresuj s autismem.
Jak zkusit řešit vztekání a rioztěkanost:
Láskyplně, ale pevně mu nastav hranice. Především je třeba být důsledná, ale vždy láskyplná a chápající. Sdělovat mu své pocity, když ti vadí, že něco dělá mimo tvé představy. Dávat mu na výběr a vybrané mu splnit. Nechat ho rozhodovat o věcech - třeba kam dnes půjdeme? na hřiště nebo do lesa? a pak jít kam řekne on. A pod. Zrovna tak mu nabídnout možnost sebeobsluhy a rozhodování o sobě a účast na domácích pracech - např. krájení banánů krájítkem, hnětení těsta, (samo s ohledem, aby se mu nic nestalo) Mělo by mu to dodat sebevědomí a mohlo by ustat i to vztekání.
A ze zkušenosti mi přijde méně mluvení více. Číst ano, zpívat, ale nepřehánět to s komentováním během dne. Především ´mluva do zad´ je na nic.
Ještě zkus před 3 letou prohlídkou vyzkoušet, zda dobře slyší a vidí. To by mohl být důvod v pomalejším osvojování si řeči.

Omlouvám se, zda příspěvek působí jako bych se snažila mentorovat. Jsou to mé vyzkoušené metody. Jo a také můžeš zkusit užívání olejů z ryb na podporu dozrávání mozku (např. BLUE ICE) :kytka: Hodně štěstí. Věřím, že vše bude v pořádku a pak ti z jeho mluvení půjde hlava kolem. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
23.4.16 21:23

Autismus je dnes velmi populární diagnosa. Spíše bych ale pátrala po tom, zda to dítě nemá poruchu sluchu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32899
23.4.16 21:25

To je fakt. :mrgreen: do 4 let jsem byla frustrovaná že s ním nelze vést dialog, nezeptá se, neodpoví..o dva roky později bych občas byla ráda, kdyby chvíli mlčel, furt se na něco neptal a všechno nekomentoval. Vývoj už má dokončený, řešíme už jen výslovnost, zbývá š, č, ž a r a ř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
23.4.16 21:36

@andelka83

Především ty komentáře jsou někdy ´smrtící´. Nedavno jsme jeli autobusem, seděliy naproti 2 paním, přičemž 4leťačka prohlásila: „Podívej, ta paní má rozthané kalhoty. To má děda taky, ale nosí je jen do sklepa!“ :lol: :lol: :oops: :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32899
23.4.16 21:41

@mgdln jo,můj čtyřletý má podobné seky. Starší občas taky. K logopedce jezdíme 20 minut tramvají, 20 zpátky..velmi náročná cesta, chudáci ti co jedou celou dobu s náma, ty musí brnět hlava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11184
23.4.16 21:42

@jezevinka nestresuj se holka dcera měla opožděný vývoj řeči a potvrzenou disfázii a dnes chodí na jazykovou školu a učí se na dvojky, syn do 39měsíců znal jen ham, máma, táta a potom začal chodit do školky a dnes po 8měsících v MŠ tu pusu nezavře a mele jako kolovrátek že rádi vzpomínáme na dobu kdy mlčel. ted jen na logopedii musíme dopilovat některá písmenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24152
23.4.16 21:42

@jezevinka jak dlouho chodí do té miniškolky?

Jinak dcerka byla „užvaněná“ od cca 15 měs. ale mluvila svou řečí, kterou nikdo nerozuměl. Takto to měla do 2,5 let, kdy pak od poloviny září začala chodit 2× týdně na dopoledne (3 hod) do klubíku, kde byla sama. Po 4 měsících teprve pomalu začala mluvit „česky“, ale ještě ji moc rozumět nebylo. Pořádně se rozmluvila kolem 3,5 roku, ale pořád dost často používala „svou řeč“. To ji občas drží do dnes, nebo s oblibou ráda komolí, že jí není rozumět a ještě se ptá, zda ji rozumíme :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí