Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Já to popravdě moc neřeším. Když vidím, že se vyvíjí, tak mi to stačí. Ale neustále mi to narušuje tchýně a její nepatřičné komentáře. Mě i muže to pokaždé trochu nahlodá. ![]()
Syn má třeba vývojovou dysfázii, v 5 letech je na úrovni tříletého, v řeči ještě o něco míň. Všem jsme v rodině vysvětili, jak se věc má - že syn potřebuje prostě víc času. Nikdo to už víc neřeší.
Nicméně mám pocit, že o tchyni nejde. Z tvého úvodního příspěvku mám pocit, že prostě chceš mít vše tabulkové a dokonalé (i dítě), a když to tak není, je to špatně.
Tady ty kecy okolí
![]()
Mame 3 dcery, každá je jiná. Každá byla v nějakém období někde jinde. S láskou na to vzpomínáme, nekdy to byla sranda. Jsou na ZS a pořád je každá jiná. Povahy, známky,… atd.
Na tchyni by to chtělo nějakou umlcovaci větu… teď me nic slušného nenapadá… ![]()
Klid, tchýni pošli do háje. Mám stejnou dceru, už neurolog o ní se smíchem říkal, že není opožděná, že je jen líná… ![]()
Chodit, mluvit…..všechno jí trvalo. V první třídě odklad pro nezralost. Je svá…, ale taky naprůměrně inteligentní, učení jí jde samo. Vlastně nás pořád překvapuje. Teď se sama naučila hodiny. Co jsme do její “hvězdné” vždy ve všem první sestry složitě tloukli, tohle dítě pochopí samo a tak nějak mimochodem. Každý dítě to má jinak, za dva roky bude úplně jinde.
A já mám z tvýho příspěvku pocit, že se po zakladatelce potřebuješ vozit…
Hele záleží, jestli máš pocit, že je ok a jen trochu pozadu
já měla pocit divný ve 2 letech kvůli mluvení a špatnou motoriku a problém tam byl, naopak že jsem začala řešit brzy bylo super, protože to vše trvalo věky, než se na něco přišlo. Ale pak se s tím dá dál nějak pracovat. Někomu je to jedno a řeší to třeba až ve školce, nebo škole.
Ale ty znáš svoje dítě nejlíp
Rekla bych, ze v tomhle veku 2-3 roky jsou mezi detma docela velké rozdíly. Jsou děti které ve 3 letech teprve začnou mluvit a v pohode vsechno doženou. Naopak ti co jdou napřed zapadnou do průměru.
@pikola a mužů se zeptat, co tě přesně znepokojovalo? Já jsem měla taky jedno období, kdy jsem to více řešila, ale dala jsem na řadu doktorky a známé, co dělá logopedii a teď mi vážně přijde, že je prostě jen pomalá. Není nic, co by jí vyloženě nešlo, jen prostě trvá, až se k tomu dostane.
Mám tříletého kluka a už jeho stav nějakou dobu aktivně řeším. Motorika ok, řeč je opožděná. Sebeobsluha také nic moc. Od 2.5 let je v MŠ, tam bez potíží. Chodíme na logopedii, vyšetřen na neuru, foniatrii. Vyloučena PAS. Máme v rodině vývojovou dysfázii, tak raději když už, včas to podchytit. A všude mě chválí, že to řeším brzy. Než doufat, že dítě opoždění samo dožene a pak třeba litovat.
@Amandine já jsem to právě s doktorkou řešila a pokaždé to skončilo u toho, že není extra opožděná v žádné oblasti. Vše má prostě průměrně pozadu, vše dohání o pár měsíců později.
Sama se oblékne i svlékne, nají se, uvaří s dopomocí jednoduché jídlo. Běhá, skáká, různě všude leze. Což byl před třetím rokem problém.
Teď zas je hodně poznat řeč oproti ostatním, ale jde to rychle nahoru. Čím dál častěji mluví v delších větách. Zná všechny barvy, prvních pár čísel a písmen, hraje s námi jednoduché deskovky. Ale stále občas používá echolálie, výjimečně ještě vlastní řeč. ![]()
@Janli píše: Více
Milá Janli, velice mě tvá domněnka mrzí, nicméně já mám z tebe stejný pocit v ostatních dalších diskuzích. Nevím, proč bych se měla po zakladatelce vozit. Napsala jsem jen vlastní zkušenost, manžel to měl totiž stejně, vše musí být dokonalé a v pořádku… dlouho mu trvalo, než synovu diagnózu překousnul.
Pěkný den,
Zajímají mě čase zkušenosti s dítky, co nejedou úplně ukázkově.
Dcera všechny vývojové milníky stíhá tak tak. Chodí od 16m, skákat snožmo se naučila teď. Rozdíl v řeči oproti vrstevníkům má tak o půl roku. Ale neustále dělá pokroky. Doktorka ani ve školce žádný problém nemají.
Určitě je to částečně její povahou, nemá úplně tendence pozorovat a přemýšlet, ale je dost střelec. Co dělá okolí jí extra nezajímá.
Zajímalo by mě, zda měl někdo podobné dítko a zda to vše v klidu dohnalo? Nebo to mám brát spíše jako předvoj toho, že bude trochu pomalejší a svá?
Dcera zatím úplně nevnímá, že je pozadu. S dětma si hraje i když nemá 100% porozumění. Používá jednoduché věty a dorozumí se.