Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Potřebovala bych poradit. Mám holčičku 3,5 roku, vlásky dlouhé po lopatky. Nejsou příliš husté, zejména nad čelem jsou řidší. Poslední dobou mám pocit, že jí hodně vypadávají, jak při česání hřebenem, tak při sundávání gumiček z culíků. Když si gumičku sundává ona sama, drží v ruce hrst vlasů. Vlasy jí nestahuju často, většinu času chodí s rozpuštěnými vlasy, s nimiž se cítí líp, i když já hubuju, že je za divoženku.
Co se týká stravy, nedomnívám se, že by jí něco chybělo, zeleninu i ovoce jí denně, snažím se její jídelníček udržovat směrem ke zdravé výživě, i když stoprocentní nejsme.
Máte radu, čím by padání vlasů mohlo být způsobeno? Za 14 dní jdu s mladší k pediatrovi, tak se tam samozřejmě zeptám, ale dneska večer po česání přede mnou ležela zas taková kupka vlásků, že nechápu ![]()
@jenny.fields píše:
Jak je na tom psychicky? Děje se u Vás v rodině něco?
Vidíš, to mě vůbec nenapadlo. V červnu jsme se stěhovali. Ne do neznáma, ale „k babičkám“ na vesnici do rodinného domu. No a za pár dní nastupuje poprvé do školky, o čemž už nějakou dobu taky mluvíme. Vůbec jsem si to nedala do spojitosti, spíš jsem hlídala změny chování a tak dále.
Dá se tomu padání nějak pomoct nebo zabránit?
Pokud je tohle ten důvod, tak bych zkusila nějak podpořit psychiku. Uvidíš, jak to bude vypadat po nástupu do školky, třeba bude hned spokojená a bude to v pohodě. Držím palce.
Někde jsem četla, že vlasy začnou vypadávat 6 týdnů po prožitém stresu. Já tomu věřím - když jsem v napětí, tak nic a když už jsem v klidu, tak mě to padání zase pěkně vytočí ![]()
Podle toho je to padání už jen důsledek (pokud to nemá jinou příčinu) a tím, že jí hodíš do pohody spíš zabráníš vypadávání do budoucna.
A je to opravdu velke mnozstvi? cloveku muze vypadnout az 100 vlasu denne a je to v norme, jinak to muze byt ta psychika nebo ji treba chybi nekaky vitamin…
@jenny.fields Doma o školce hovoříme zásadně pozitivně, kolik tam bude kamarádů, co pěkného budou dělat. Ale je to velký krok, ehm, pro nás obě
Uvidím, jak se to zlepší po nástupu do školky. V každým případě děkuju za tvoje otázky, skutečně jsem si to do souvislostí nedala a zní to reálně. Díky ![]()
@Gina108 píše:
Někde jsem četla, že vlasy začnou vypadávat 6 týdnů po prožitém stresu. Já tomu věřím - když jsem v napětí, tak nic a když už jsem v klidu, tak mě to padání zase pěkně vytočí
Podle toho je to padání už jen důsledek (pokud to nemá jinou příčinu) a tím, že jí hodíš do pohody spíš zabráníš vypadávání do budoucna.
Já fakt nevím. Asi to skutečně bude následek stresu ze změn, které jsme provedli, ale poctivě jsem na to malou připravovala, vypadala se vším srozuměná, všechno jsem s ní probrala, v podstatě všeho se aktivně účastnila. Nevím, jak víc ji hodit do pohody. Každý den jí říkám, jak ji mám ráda.
Zkusím to podpořit nějakými vitamíny, zatím nic nikdy nebrala, je zdravá jak řípa, neměla jsem potřebu jí něco dávat.
@Kriss Tina píše:
A je to opravdu velke mnozstvi? cloveku muze vypadnout az 100 vlasu denne a je to v norme, jinak to muze byt ta psychika nebo ji treba chybi nekaky vitamin…
O těch 100 vlasech denně to znám. Ale podle mě je rozdíl, jestli vypadne 100 vlasů mně, která jich mám nepočítaně, nebo jí, která má vlasy spíš řidší a je mrňous. Ještě pohledám, který vitamín by to tak mohl být a zkusím jí pomoct tímhle směrem. Tu školku ani stěhování už obávám se nezměním ![]()
@Annci Mám o rok mladší holčičku a taky jí padají vlásky, dr mi doporučil nějaké dětské vitamíny, ještě jsem tedy zatím nehledala jaké by byly nejlepší. U nás byl stresující prvek mé těhotenství, i když to na sobě taky nedávala znát.
Nemá nedostatek bilkovin?
Při nedostatku bílkovin padají vlasy a lámou se nehty.
Možná chybí vitaminy.
A zastřihuješ jí vlásky dostatečně často? I dětské vlasy potřebují péči, zvlášť jestli je má řídké a nekvalitní…
Psychika je samozřejmě také důležitá, ale z nekvalitních, za každou cenu dlouhých a neudržovaných vlásků zdravé neudělá…
Ahoj.Chci se zeptat. Dcera ma velmi jemne a ridke vlasky.Ma 3 roky a 4 mesice. Myslite, ze jeste mohou zhoustnout? podle me uz asi ne, ale treba nekterym vasim detem zhoustly treba ve 3 a pul? ![]()
@MalVera jo, moje děti měly až do předškolního věku vlasy na houby, jakžtakž kvalitu získaly až kolem pátého, šestého roku. Už jsem ani nedoufala.