Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tip nemam, u syna je to stejne
takze jsme vratili koloodrazedlo a je klid…zkusime to treba za rok ![]()
Předně bych dala pryč ty přídavná kolečka. Pokud jezdil na koloodrážedle, je to krok zpět a jak se naučí šlapat, tak budeš potom ještě řešit, jak ho naučit udržet rovnováhu. Jinak zkoušet, vysvětlovat a čekat.
Výborné jsou na trénink tříkolky s řetězem (né ty se šlapkami vpředu), ale my ji třeba neměli a i tak syn pochopil princip šlapání během ledna, asi po čtvrtém vytažení kola ven. Bylo mu 3,5 roku. Zkrátka jsem vysvětlovala, ukazovala, jednou rukou ho vezla a držela za řidítka, druhou jsem otáčela nohy s šlapkama. Jak se naučil šlapat, hned jezdil, bez koleček.
@Fima A to já bych ty kolečka klidně nechala… pak je to jak ta tříkolka, takže na pochopení šlapání ideální a po jejich sundání nebyl žádný problém, držet rovnováhu se učit nemusí, když už to umí z koloodrážedla.
A jinak bych to nehrotila, u nás se kluk naučil až 5 letech, je tak malý, že teprve v tomhle věku byl schopen ušlapat 12 kolo…
U nás to samé, ve třech letech dcera vůbec nechápala princip šlapání, teď má čerstvě 4 roky a najednou jí to docvaklo a šlape, i s těmi přídavnými kolečky.
Možná je ještě brzy, jinak s těmi kolečky, naše malá uměla šlapat, na koloodrážedle jezdila jak ďas, na kole se bála, takže jí manžel snížil ta postranní kolečka tak, že vůbec nebalancovala, měla to prostě téměř jako tříkolku, kolo jí vůbec nevrávoralo, to se jí líbilo, takže na asfalt a pokud je mírně z kopečka, tím lépe, během chvilky získala jistotu a jezdila takto s těma kolečkama, po pár dnech jak drak, získala jistito v tom šlapání, osahala kolo. Pak jsme sundali kolečka, pomohli nasednout a ona jela, hned, během pěti minut. Druhý den už na destikilometrový výlet. Takže mu z toho udělejte tříkolku a pošli ho lehounce z kopečka, popřídě mu pomož ten pohyb nohama.
Ve 3 letech je to na nektere deti brzo, nechapou princip slapani, pro nektere je to jeste obtizne.
Myslím, že nejde o to, že by nechápal princip šlapání, ale spíš o to, že se mu prostě šlapat nechce
Já to mám doma, nezbývá než čekat, až usoudí, že odrážedlo je pro mrňata a on je přece velkej kluk a chce kolo.
Tak my synovi koupili kolo kolem tri let, slapat umel z traktoru, kolecka jsme nechali, sundali jsme je az ve trech a pul, naucil se bez nich hned. Muzes zkusit taznou tyc za tve kolo, tam se slapat nauci a pak to bude snadne.Syn je taky poseroutka, chtel to zkusit bez kolecek az kdyz videl bratranka, co je o dost mladsi, ten se naucil bez kolecek ve trech letech.
Syn nechce jeste ted a to je v poslednim rocniku skolky
Jeste porad neprisel na chut kolu a porad by jenom odrazedlo ![]()
Máme doma traktůrek, měli jsme i tříkolku, takže šlapat uměl. Taky hlasuju pro kolo bez bočních koleček. Starší po sundání dlouho zkoušel, jestli ho držíme, u prcka jsme je nedávali. Pár dní jsme ho drželi za sedátko a pak se rozjel. Začal několik týdnů po 3. narozeninách
My chodili nadrzi trenovat do decathlonu na trikolku, aby pochopil slapani. Pak jsme mu koupili moc velke kolo a neslo to, tak jsem sehnala to nejmensi a na tom se naucil behem deseti minut. Jeste se teda neumi rozjizdet, ale pilujeme. Malej ma 3 a ctvrt
Syn na kole odmital jezdit tak jsem ho nenutila. Ve 4 letech zacal na kole s kolecky sam a ve 4,5 jezdi uz bez nich. Dcera milovala koloodrazedlo a ve 2,5 zacala na slapacim kole s kolecky. Naucila se to za 2 odpoledne. Motivaci pro ne bylo jezdit na dopravnim hristi kde vidi jine deti. Ale kazde dite je jine a ma jiny pristup tak proste neres a nech ho jezdit jak sam chce
Já vám nevím, já odrážedlo nechtěl vůbec koupit.
Když si totiž oředstavim to, že na tom jedu a když se to trochu rozjede misím nohy trřit dopředu, není si je ani o co opřít, tak mi to nedává žádný smysl, naopak mi to přijde šíleně nepohodlné. I tak jsem ho ale koupil a po třech pokusech šlo do garáže bez zájmu. Koupil jsem kolo s kolečkama a od první chvíle velký úspěch.
U nás se syn naučil šlapat na šlapacím traktůrku. Na kole jezdí bez přídavných koleček od 2,5 let. Jeho sestřenka začala jezdit na kole letos, v říjnu jí bude 7..Takže každé dítě to má prostě jinak. My jsme milovníci cyklistiky a syn je veliký, tak možná i tím. Místo plastové motorky dostal v 18.měsících koloodrážedlo Puky a drandil na něm hned.
pořidila bych nějaké šlapací auto, nebo půjčila tříkolku. Nebo to nehrotit a počkat ![]()
Zdravím
Můj syn doteď jezdil na kole - poloodrážedlo. Teď jsme mu pořídili kolo s postranními kolečky, ale vůbec nechce šlapat. Netuším, jak ho to naučit. Ani nemá motivaci, zkrátka, jak mu něco nejde, tak ho to nebaví. Má někdo nějaký tip?