Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, máte někdo zkušenosti s tříselnou kýlou u tak malého dítěte? Zítra jdeme na vyšetření, mám z toho docela strach, odstraňuje se to operativně? A nebo to třeba vymizí samo? ![]()
Ahoj ![]()
Jedno z dvojčat mělo tříselnou kýlu asi od 6ti neděl. Na chirurgii mi řekli, abych počkala, že se možná ještě kýlní branka zatáhne sama. Nezatáhla, asi v jeho 8mi měs kýla vyhřezávala denně několikrát. V jeho roce už byl kluk doporučen na operaci a pár dní před plánovaným termínem mu kýla uskřinula, takže šel akutně na sál.
Má krásnou jizvičku, skoro neviditelnou čárečku, vše proběhlo bez problému.
Jsem opravdu ráda, že má po operaci, protože ty každodenní výhřezy mě dost stresovaly, bála jsem se každého pláče.
@eshta píše:
Ahoj
Jedno z dvojčat mělo tříselnou kýlu asi od 6ti neděl. Na chirurgii mi řekli, abych počkala, že se možná ještě kýlní branka zatáhne sama. Nezatáhla, asi v jeho 8mi měs kýla vyhřezávala denně několikrát. V jeho roce už byl kluk doporučen na operaci a pár dní před plánovaným termínem mu kýla uskřinula, takže šel akutně na sál.
Má krásnou jizvičku, skoro neviditelnou čárečku, vše proběhlo bez problému.
Jsem opravdu ráda, že má po operaci, protože ty každodenní výhřezy mě dost stresovaly, bála jsem se každého pláče.
Doktorka si toho všimla už dřív, ale neposlala nás nikam, až teď na dnešní kontrole, no ještěže nás objednali už na zítra, pokud by byla operace nevyhnutelná, ať to máme co nejdřív za sebou. A jak to bývá u tak malých dětí, musela bych tam být s ním, jak to chodí? Nikdy jsme v nemocnici hospitalizovaní nebyli, tak nevím, jak to chodí.
@Evula82 píše:
Doktorka si toho všimla už dřív, ale neposlala nás nikam, až teď na dnešní kontrole, no ještěže nás objednali už na zítra, pokud by byla operace nevyhnutelná, ať to máme co nejdřív za sebou. A jak to bývá u tak malých dětí, musela bych tam být s ním, jak to chodí? Nikdy jsme v nemocnici hospitalizovaní nebyli, tak nevím, jak to chodí.
Pokud kýla dítě nějak netrápí, tak většinou chcou operovat až po dovršení věku dvou let.
Já byla s mladší dcerou ve třech měsících, dost jí kýla trápila a pak ve skoro dvou a půl letech. Pokaždé operace proběhla dobře, vždy jsme tam strávili jednu noc. Jeden den jsme šli na příjem, to nás ještě pustili domů, druhý den brzy ráno nalačno nástup, operace, a další den ráno po vizitě domů.
Edit: Být tam s nim nemusíš, ale určitě je to pro tak malé dítě 1000× lepší, když jsi s nim, než kdyby tam byl sám. ![]()
@Katy2 píše:
Pokud kýla dítě nějak netrápí, tak většinou chcou operovat až po dovršení věku dvou let.
Já byla s mladší dcerou ve třech měsících, dost jí kýla trápila a pak ve skoro dvou a půl letech. Pokaždé operace proběhla dobře, vždy jsme tam strávili jednu noc. Jeden den jsme šli na příjem, to nás ještě pustili domů, druhý den brzy ráno nalačno nástup, operace, a další den ráno po vizitě domů.
Edit: Být tam s nim nemusíš, ale určitě je to pro tak malé dítě 1000× lepší, když jsi s nim, než kdyby tam byl sám.
Tak ale zas bych byla radši, když je ta operace nevyhnutelná, aby ji udělali co nejdřív. No uvidím, zítra budu chytřejší. Jo samozřejmě by pro něj bylo lepší, abych tam s ním byla, ale nějak si to neumím představit, dr. nás poslala na urologii, to je chlapské oddělení, a dětskou urologii tam asi nemají, co jsem se dívala na internetové stránky
ležet někde mezi chlapama? ![]()
Nebo jedině, že by nás poslali na dětskou chirurgii. No vůbec nevím, jak to chodí.
@Evula82 píše:
Nebo jedině, že by nás poslali na dětskou chirurgii. No vůbec nevím, jak to chodí.
Odkud jsi? My byli ve třech měsících na operaci v OV Porubě, tam jsme leželi na normální chirurgii s tím že tam mají pokoje pro děti. Po druhé jsme byli na operaci ve FM a tam jsme byli normálně na dětském.
Jo a s tím že by jsi byla radši aby operaci udělali co nejdříve, když je nevyhnutelná…no ono to není tak jednoduché, pokud to není akutní, jako uskřinutí, tak jsou prostě nějaké čekačky a hlavně nechcou operovat tak malé děti, tak proto pokud to jde, tak odkládají do věku aspoň dvou let.
Taky mám zkušenost s tříselnou kýlou. Dost čerstvou, syn byl na operaci před 14 dny. Kýla se mu objevila už ve 2 měsících. Bylo to dost nepříjemné, měli jsme několik výjezdů na pohotovost kvůli podezření na uskřinutí. Chtěli to operovat až ve dvou letech, ale já jsem ráda, že operace proběhla dřív…
Operace proběhla v klidu, syn to zvládl na jedničku. Byli jsem na jednodenní chirurgii v brněnské dětské nemocnici, takže jsem celou dobu mohla být se synem.
S kýlou zatím zkušenosti nemám, ale určitě máš právo být s dítětem i pokud je to mužské oddělení, máš to právo ze zákona, tak se nedej v roce a půl je dítě sice malé, ale už moc dobře ví
@Evula82 píše:
Kluk byl operován v zahraničí, kde mu to uskřinulo. Byli jsme v nemocncici 4dny, ale asi to tak dlouho bylo zbytečné, jak to tak čtu. Celou dobu jsem tam byla s ním. Na sále byl celkem dlouho, hrozně jsem se bála, že mu budou muset resekovat kus střeva, ale naštěstí jsme přijeli včas. Po několika hodinách se vzpamatoval z anestezie a za 24hod se už snažil postavit, zvládl vše naprosto perfektně
neboj, prcci zvládají takovéto operace velice dobře
![]()
@eshta píše:
Kluk byl operován v zahraničí, kde mu to uskřinulo. Byli jsme v nemocncici 4dny, ale asi to tak dlouho bylo zbytečné, jak to tak čtu. Celou dobu jsem tam byla s ním. Na sále byl celkem dlouho, hrozně jsem se bála, že mu budou muset resekovat kus střeva, ale naštěstí jsme přijeli včas. Po několika hodinách se vzpamatoval z anestezie a za 24hod se už snažil postavit, zvládl vše naprosto perfektněneboj, prcci zvládají takovéto operace velice dobře
![]()
Podle mě to bylo kvůli toho uskřinutí, proto vás tam nechali dýl asi. ![]()
Eliška mi normálně chodila ani né 2 hodiny po té co jí přivezli s dospávacího pokoje, tak že cca 4 hodiny po operaci.
@Katy2 píše:
@eshta a plakal když mu vyhřezávala ta kýla?
Ty samotné výhřezy ho nebolely. Když jsem se mu to snažila zatlačit, tak byl vždy už vlastně klidnej, jinak by to ani zatlačit nešlo. Ale ke konci mu to opravdu vyhřezávalo i třeba 5-10 krát denně a to jsou jen ty případy, o kterých sama vím. V té době lezl a už se začínal vztekat, takže podnětů k pláči bylo víc - tím pádem i častější výhřezy.
Samo uskřinutí pak bylo určitě bolestivé, hrozně brečel a pak už jen ležel na zádech a začínal se chvílema klepat
na sále byl myslím asi tak do půlhodiny po uskřinutí
@Katy2 tak čtu, že jsi byla s holčičkou na operaci opakovaně
u nás vše zatím vypadá dobře, ale na chirurgii mi radili, abych ho zbytečně nenechávala dlouho vyřvat. Má teď počínající vztekací období, tak se někdy delšího pláče bojím
@eshta píše:
@Katy2 tak čtu, že jsi byla s holčičkou na operaci opakovaněu nás vše zatím vypadá dobře, ale na chirurgii mi radili, abych ho zbytečně nenechávala dlouho vyřvat. Má teď počínající vztekací období, tak se někdy delšího pláče bojím
NO my byli dva krát, protože ve třech měsícich operovali pravou stranu a ve věku dva roky a něco se jí objevila z ničeho nic kýla na levé straně, už před operací ve třech měsících dr. zmiňovala, že ta druhá strana je taky volnějí a že se tam kýla časem asi objevi, říkala tak cca do dvou let věku. Ve věku 2 roky a čtvrt jsem si říkala, kýla se neobjevila super, no a ani né týden na to kýla na levé straně jako hrom. ![]()