Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Děvčata chci se zeptat, vy které máte trombofilii a braly jste po šestinedelí antikoncepci při kojení a testy vám vycházely vyšší, ale ještě těsně v normě kvuli te antikoncepci a pak jste přecházeli na normální antikoncepci když už jste nekojily, tak byly jste znovu na odběrech krve, zda je vše ok?
A ještě jedna otázka, museli jste po antikoncepci při kojení po vysazení nějakou dobu počkat, než jste mohly nasadit tu normální(tedy zda jste museli jít před tím na odběry a pak až v průběhu braní antikoncepce)?
děkuji
Myslím, že zásadní je, jakou máš trombofilii.
Největší riziko trombozy př antikoncepci vzniká po jejím nasazení, případně po změně antikoncepce. Takže bych vůbec zvážila, zda z té „kojící“ přecházet. POkud přecházet, tak bez pauzy.
Odběry, ve smyslu toho, že budeš vědět, jak vypadá srážlivost bez vlivu hormonální antikoncepce by chtělo pauzu tak minimálně 2 měsíce.
No právěže ta kojici zpusobuje pak po přestání kojení špinění, že prostě pořád můžu špinit a mít nepravidelný menzes, co o o nestojím, proto se ptám.
Hematolog ti antikoncepci doporučil? Obvykle se u Leidena nedoporučuje. Pár pacentek jsem na jejich přání na antikoncepci měla. U někoho to projde, u jiné ne. Statisticky máš cca 10× vyšší ryziko, že tu trombozu dostaneš než běžný člověk bez Leidena a antikoncepce. Jestl padne černý petr na tebe nebo ne ti tady nikdo nepoví. Většinou pokud už ženské na antikoncepci nějaký ten čas byly, tak to bylo v pohodě. Trochu problém byl když se přidalo něco dalšího (úraz, nádor, latadlo…). A při té změně a novém nasazení byly trombotcké komplikace častější, to člověk předem neodhadne.
Laboratorní vyšetření po nasazení je takové východisko z nouze, jako udělat alespoň něco, když už. Ale koagulace se mění z hodiny na hodinu, to žee máš hraniční výsledky dneska neznamená, že budou zítra. Měřit aktuální koagulace ve smyslu predikce budoucí trombozy je bezpředmětné.
No mě dr. říkala, že bych neměla, ale že se může stát, že mě to sedne a problém v tom nebude. já dřív brala několik let a vše vpohodě i první těhu v pohodě ale u druhého se mě nečekaně ve 37tt odloučila placenta a byl to boj… no to by bylo na dýl a při tom mě zjistili tu trombozu takže cele šestinedelá jsem si píchala injekce a mladší syn měl trombozku v hlavičce. po testech se zjistilo že to má i starší syn. a ty jsi lékař… neb píšeš že jsi pacientky měla
A jak to může být s těhu, když bych byla těhotna a při špatných testech bych si začala píchat je tam nějaká velká šance, že bych mohla mít zase abrupci placenty? nebo už se to dá vpohodě ohlídat, když se o tom všechno ví. u prvního a druhého těhu jsem o tom nevedela
A abrupcí placenty nemám tucha, to spíš nějaký gynekolog. zkus třeba napsat Mudr Kouckému z apolináře, ten trombofilie hodně řeší.
Po tromboze s Leidenem bych si antikoncepci fakt dost rozmýšlela.
Anopyrin je spíš na trombozu tepen, na žilní to moc nepomůže.
@JayLee píše:
ja nemela nikdy diky bohu trombozujen jsem psala, ze mam Leydena kteryho mi nasli pred tehu na genetice
jsem tu medikaci mela ciste preventivne
to byla nebyla reakce na tebe
Ahoj holky, omlouvám se ale jako nováčkovi mi to nedovolí založit nové téma tak píšu sem.
Moje maminka měla trombozu. Já jsem 2 roky po porodu a zvažuji nasazení antikoncepce. Brala jsem ji před těhotenství a teď jsme s manželem používali kondomy, ale co si budeme povídat je to takové rušivé
. Na gynokologii mi dělali genetické testy, které vyšly negativní. Gynokoložka tedy říkala, že by s HA problém být neměl, že v těhotenství je riziko trombozy podstastně vyšší než při braní HA. Těhotenství bylo vpořádku bez komplikací…ale přeci jen to ve mně hodně hlodá, když už máme trombozu v rodině.
Holky berete HA někdo kdo ji máte v rodině? Jste bez problémů nebo jste nějak více hlídané?
@kalamaj Me gynekolog poslal na hematologii, tam mi udelali testy z krve (nemam zadnou mutaci ani jiny problem), ale stejne jsem trombozu mela a antikoncepci bych uz nikdy nebrala, za to riziko mi to nestoji. Mela jsem uraz a hned jak jsem ji zacala znovu brat, tak se mi v noze udelala srazenina. Je to sice trochu jina situace, ale za me ne. Kondomy nepouzivam, mame s pritelem prerusovany sex.
@kalamaj No to je tedy odůvodnění, že je riziko při těhotenství vyšší a proto můžeš brát HA? Jde přeci o to, že v těhotenství je zas to rizikové období mnohem kratší než při braní antikoncepce. Já bych do toho s takovou rodinnou anamnézou nešla. Na lékařku bych v tomto případě nedala, ona ti jí doporučit a povolit může - ale „tabulkově“ tak, aby kdyby se něco stalo, tak aby byla z obliga - testy jsem udělala a co se stane po tom, za to já nemůžu. Zkus se jí při další návštěvě schválně zeptat trochu jinak - ne jestli můžeš/nemůžeš, ale jestli by to na tvém místě ona sama brala nebo ne
.