Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
hledám tu ženu, která se nachází ve stejné, či podobné situaci, jako já.
- Od 10 let, mám silnou a bolestnou menstruaci, kdy nemůžu fungovat. Momentálně je mi 26 let a mám 16 den zpoždění. - Jako většina měsíců.
Měla jsem různé RHB, nic nepomohlo.
Oba mi řekli, že si mám koupit vibrátor a roztahovat se, ale i to mě bolí. Mám období, kdy nejsem schopná zavést ani tampon. Kalíšek, - to jsem umírala. ( Údajně jsem úzká, ale ne zas tak tolik.
Musí to nějak souviset. Nikdo mi nechce pomoc. Nechci být sama. Chci mít lásku, chci mít děti, být milovaná, ale opravdu to nikdy nechápou.
Zažil tohle někdy, poradil by mi někdo prosím???
Děkuji
Ahoj, zkus si načíst něco o vaginismu. Bohužel je tohle něco, co už taky několik let řeším. Prvně jsem docházela na sexuologii a následovaly roky terapií. Dnes už jsem schopná jakš takš fungovat, ale co si budem, ty roky bolesti mi zanechaly šrámy na duši, takže už nikdy úplně „normální“ nebudu. Jsem teda šťastně vdaná, za chvilku se nám rozroste rodina, ale vím, že manžel by určitě ocenil více náruživou ženu. Hrozně se bojím, že nás to za několik let dožene, i když je on jako člověk milionovej. Tak se tím ale snažím úplně neužírat, jinak bych absolutně nebyla schopná fungovat - až/jestli to přijde, tak se s tím budu muset poprat no.
Ohledně těch dalších příznaků co píšeš mě napadá PCOS, ale tam nemám osobní zkušenost.
Mě napadlo, že bych mu snad povolila i milenku. Z porodu, mám extrémní strach.
Také ta duše už bolí. Už se mi pár chlapů vysmáli, nebo řekli “tak na tohle nemám” sebrali a odešli. A jak se má pak žena cítit a svěřit se někomu??
@Božidara18 píše: Více
Já vím, že jsi psala v úvodním příspěvku, že tě štve jak to všichni svádí na psychiku, ale za sebe bych ti fakt terapie doporučila. „Neopraví“ tě, ale je to skvělé místo, kde ze sebe ty frustrace a strachy dostat.
Z fyzických příčin nevím, co za kolečko vyšetření máš za sebou, takže těžko soudit. Byla jsi na vyšetření hormonů? Myslím nějaké komplexnější.
Mojžisova rhb jsi byla?
A pak už jen Vaginální mapovani
Ne normální to není.
Masáž hráze. Stejná jako se dělá před porodem. Já to měla dost podobné - po každém sexu jsem si říkala, jestli mi to stojí za to. Pak jsem otěhotněla. Před porodem jsme hráz masírovali, a pak jsem zažila svůj první bezbolestný sex.
@paja120 píše: Více
Můžu se zeptat jak jsi rodila? Rodit budu každou chvilku a moje lékařka mi na check inu říkala, že po vaginálním porodu mnohdy tyhle obtíže zmizí. Tak jestli si od toho něco slibovat nebo ne, protože pro mě je aktuálně bezbolestný tak každý 10 sex, což je fakt nic moc. ![]()
Rodila jsem 3× císařem a 1× normálně. Jako určitě se to pak zlepšilo. Ale stejně se musí pomalu a opatrně. ![]()
Taky tipuji vaginismus.
Jinak mé šíleně bolestivé menstruace zmizely s prvním porodem, teď vůbec nepostřehnu, že jsem to dostala (trochu nepraktické, ale i tak díky bohu za to). Myslím, že jsem měla nedostatek progesteronu, protože jsem mívala i silný PMS. A po porodu mám širší pochvu, takže i spontánní rychlovka je možná, což dřív nešlo.
Na endokrinologii bylo opravdu všechno v pořádku? Progesteron mnohem vyšší než estrogen? Min. 100:1, v 2. fázi cyklu 200-300:1? Když říkáš silné ochlupení a dlouhý cyklus - PCOS vyloučen? Testosteron a štítná žláza v normě?
@Anonymní píše: Více
Platím si soukromou terapeutku, ke které chodím pomalu už dva roky. ![]()
Je skvělá, hodně mi pomohla v jiném směru. Zatím nepociťuji žádnou změnu v tomhle směru.
Byla jsem i u nějaké šarlatanky a nikdy víc. ![]()
@Alyss2 píše: Více
Vaginální mapování neznám. Děkuji podívam se ![]()
@Pučálkovic.Amina Štítná žláza, mi skáče ob jedno čîslo nad hranou a pak je zase ok. - ale není nuté, se tím zaobírat, podle pani doktorky@Pučálkovic.Amina píše: Více
Mají pravdu.
„Ona“ je sval čili když ji nepoužíváš tak zatuhne a je to jako by člověk na vozíku náhle vstal a měl jít běžet maraton.
Taky to nepůjde.
Proto poslechni, najdi pohodovou hračku a zvolna se roztahuj. Zprvu to nebude příjemný ale protože nebudeš v tlaku tak to povolí a poté bude ještě hodně říčná a hladová. No a bude to v poho.
Nesmíš ji takzvaně nechat ležet ladem.
Zatuhne a jasně je to pak bolí ![]()
Takže žádný těžkosti v tom netřeba hledat nemusíš, netteva žádných testů, odběrů atd…to úplně jednoduché. Mapuj se sama.
@BerunaCZ píše: Více
Dobrá dojmologie. Předpokládám, že nemáš osobní zkušenost. Ano, dilatace je jedna z metod jak zmírnit obtíže, ale rozhodně to není řešení. Prej říčná a hladová… raději si budu sedět na rukách.
@BerunaCZ píše: Více
Jenže čím víc, jsme ten sex měli, tím to bylo horší a ty „komplikace,“ byly horší, takže byla „vitální“.
Doktor mi řekl, že si mám koupit vibrátor a začít od nejmenšího, kupovat si po velikostech, jenže to také stojí peníze a co s nimi pak budu dělat? V prádel jich budu mít pět?
Docela se i stydím to koupit. ![]()