Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
pro něj normálně
Ne, fakt, pamatuju si, že mě jako dítěti naměřili 2,5 na obě oči a měla jsem začít nosit brýle celodenně (myslím, že jsem byla tupozraká, ale teď si nejsem jistá, snad mě někdo případně opraví, že se při tupozrakosti brýle nenosí pořád). Do té doby jsem myslela, že vidím dobře, ale po nasazení brýlí mi připadlo, že stojím ještě na žebříku. Najednou nebyla zem tak blízko, jak se mi předtím zdálo, ale hrozně hluboko, bála jsem se i chodit
Ale hodně brzy jsem si na nový pocit zvykla. ![]()
dcera je tupozraká, přišli jsme na to pozdě, v osmi letech. Do šesti let je úspěšné cvičení, nám už nepomohlo. A jak vidí? nijak, mozek je na to od mala zvyklý a tak vlastně používá oko druhé, pokud se zdravé oko zakrývá, tupozraké se tím namáhá a stimulije, a tím se dá vycvičit, ale jen ve velmi malém věku, resp. do šesti sedmi let. Pak už je oko vyzrálé, a náprava nemožná. Jinak asi vidí rozmazaně, dost rozmazaně…právě na to nemocné oko. Smůla je v tom, že oparece není možná
Ahoj,manžel je tupozraký,a podle něj to tupozraké oko nespolupracuje s tím druhým.S malým jsme byli na kontrole u očního v 6-ti měsících,tam tupozrakost nezjistili,ale doporučili kontrolu za rok.
no, panndo, u mě se to pak taky nějak zanedbalo, bojuju i s šilhavostí, musím se pořád soustředit, aby mi levé oko nelítalo a když jsem se byla ptát na možnosti, tak mi taky řekli, že se to dělá jen u dětí tak do 6ti let, že pak už si mozek není schopný přebrat nové skutečnosti a dítě, resp. člověk pak vidí rozmazaně.
Takže jsem to zavrhla a prostě když cokoliv čtu, tak můžu jedině s levým okem zakrytým, protože jinak mě začne brzy bolet hlava. Levé oko moc nepoužívám, jen na periferní vidění.
Takže nic nezanedbat. Já byla s malým v 7mi měsících na screeningu očních vad, kde mu právě šilhavost i sklony k tupozrakosti díkybohu vyloučili.
momi33 píše:
Ahoj,manžel je tupozraký,a podle něj to tupozraké oko nespolupracuje s tím druhým.S malým jsme byli na kontrole u očního v 6-ti měsících,tam tupozrakost nezjistili,ale doporučili kontrolu za rok.
Jak se to pozná v 6-ti měsících, jestli je tupozraké ? Jak probíhá ta kontrola ? Co sleduje doktorka ?
Děkuji.
když byla dcera malá, nikdy nešilhala..Nějak mě to netrklo, páč bývalej brýle nikdy nenosil a k tomu, že je tupozraký na jedno oko, mi řekl později(dědičnost byla)..Takže jsme to asi zanedbali, přišla jsem na to, když jsme poznávali s holkou na dálku SPZ aut. Ted mám druhé dítě, otec je jiný, ale přesto mi dětská očařka, ke které se starší dcerou chodím, někdy kolem roku vyšetření.
Tupozrakosti většinou předvídá šilhavost(není náš případ), kromě toho to bývá i dědičné
Tupozrakost se musí podchytit už velmi brzy musí se přelepovat na střídačku se zdravím aby se oči trénovali.Manžel je tupozraký a říká že vidí jak zrnění v televizi.Když byl maly tak mu to zanedbali a ted se s tím už nedá nic dělat ani operace není možná.Je to dědičné chodím s oběma klukama co pul roku na kotrolu.pokažde očka změří přistrojem a pak rozkapou
S tím zrněním v televizi je to přesné, také to tak popisuji, když se mě někdo zeptá. Mně byla tupozrakost zjištěna v 6 letech na jedno oko, bez šilhání. 13 dioptrií. Vždycky jsem si jako dítě myslela, že tak vidí všichni, tak mě to neznepokojovalo. Že se oko nedá po šestém roku vycvičit, není tak úplně pravda. Mně ho poctivým přelepováním a pobytem v oční léčebně vytáhli na 2,5 dioptrie. Brýle nenosím, paradoxně se mi teď věkem začíná horšit to zdravé a to mě docela trápí
, s tupozrakým okem žiju od dětství a připadá mi to normální
. Nikdy jsem jinak neviděla.
Jsem také tupozraká. Popsala bych to tak, že vidím, jako kdyby mi před oko někdo dal fólii a hýbal s ní.
Také jsem nikdy nešilhala, proto mi na to přišli někdy před 6. rokem a už se s tím bohužel nedalo nic dělat. Jako dítě jsem to nijak nevnímala, ale teď mi přijde, že vidím pořád hůř
.
Kromě šilhání dalším příznakem může být přiklopené víčko, ale nemusí být ani jedno. Já neměla nic.
Nyní je k dispozici moderní přístroj měření zraku i malinkých dětí, Plusoptix. Není potřeba při tom rozkapávat oči a měření je velmi rychlé.
Ivory - nedávno jsem si to kvůli synovi vyhledávala, viděla jsem i nějaký pořad v TV. Prý dokážou zmírnit až úplně eliminovat dioptrické vady v pozdějším věku. Ale tupozrakost už odstranit nejde a to ani operací.
tupozrakost mam - jak pospala bayuska - jako kdyz mi da pred oko nekdo igelitovej pytlik. nevidim nic - neprectu ani ty nejvetsi pismenka ani kdyz sem primo pred nima. Take mi na to prisli pozde, takze uz nic nepomohlo. Nesilham, nehmourim oko nic z toho.
Taky mi na to prisli bohuzel pozde, takze uz se stim neda nic delat.
mám tupozrakost bez šilhání. Narodila jsem se s ucpaným slzným kanálkem a očičko jsem měla přihmouřené. Babička tupozrakost měla, nikoho nenapadlo, že bych to mohla mít taky - nikdo jiný oční korekci nemá.Chtěli mi kanálek čistit a nakonec k tomu nedošlo - možná tím, že mi ho nechali dlouho(několik měsíců po narození) přihmouřené mi k vadě pomohli, že se oko nemohlo správně vyvíjet.A zdravé oko to převzalo za něj.Tím, že kouká za něj a vidění táhne, tak na něm je +1.
Na to nemocné oko barvy vidím normálně, ale je to rozmazané, nevidím detaily, periferním viděním se orientuji normálně.Třeba text, co píšu tím okem nevidím, jen bílé pole se šmouhama.Mám na něm +4.Od 3 let mi ho rozcvičovali a stejně se to nezlepšilo.Souhra ok je důležitá k prostorovému vidění, to mám trochu omezené .Důležité je to pro řízení auta, ale zvládám bez potíží, jen nedivočím. Jedu na jistotu.
Nepřipouštím si, že bych měla méně kvalitní život.Spíš rodiče měli strach, abych si zdravé někde nepoškodila.Dneska se větším dětem můžou dát čočky a je bez pubertálních komplexů.V té době mi to dost štvalo-proč já.Brýlím moc nedám, páč ten rozdíl dioptrií je na očích viditelný a čočky je pohodlíčko.Léčba operativní na to zatím neexistuje, lze pouze snížit počet dioptrií.Tato vada je méně častá v populaci, tak na výzkum nejde tolik peněz, no třeba v budoucnu se to hne ![]()
lukymaty píše:
Tupozrakost se musí podchytit už velmi brzy musí se přelepovat na střídačku se zdravím aby se oči trénovali.
Nepřelepuje se na střídačku, ale vždycky se lepí to „zdravé“ očičko aby se to „nemocné“ trénovalo - teda pokud ta tupozrakost není na obou očkách!
Jak vidí tupozraké oko netuším ![]()
Kubík dostal brýlky po 5leté prohlídce.
Nikdy nešilhal, nikdy si na nic nstěžoval, ale když měl "čístů obrázky tak na jedno očičko je prostě neviděl a tak jsem byli u oční dr.
V listopadu jdeme na Ko tak jsem zvědavá jestli se mu to zlepšilo nebo ne.
Okluzorek nosí jen na 1/2 dne takže mu ho ráno nalepím a dám brýlky, jde do školky a po obědě si okluzor odlepí - snad ho nebude muset mít na celý den, protože to by se asi zbláznil, už tak je to hodně náročné mu ho dát
některý den je to v pohodě a druhý den brečí, že okluzorek nechce, s brýlkama naštěstí problém nemá.
Vyšetření u takových dětí probíhá stejně jako u dospělých. Dr. mu zkonroluje očička, ukáže mu obrázky, potom dá „brýlky“ a zkouší kdy vidí nejlíp, kontroluje pozadí … pak mu očička rozkape a celou prohlídku zopakuje.
Dr. mi řekla, že to má vrzenou vadu a že když bude poctivě nosit okluzor a brýle tak by do školy mohl jít bez brýlí ![]()
No v listopadu budeme chytřejší ![]()
Dobrý den, prosím můžete mi někdo popsat,jak vidí dítě v připadě, že by bylo tupozraké na jedno očičko?