Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj lidičkové, chtěl bych poprosit o radu s výběrem dovči…
naše madam je dítko scestovalé
… autem jela i 1000km trasu… ( ale Chorvatsko nechceme, kvůli vstupům do moře atd atd… ) ale nikdy neletěla tak to nás trošku děsí… v srpnu jí budou 2 roky…
je to trošku překvápko pro manželku k narozkám ( tak to nechci řešit tady s přáteli, ti by to jistě prokecli
), na doporučení přátel mi bylo řečeno, že Turecko je pro rodiny s dětmi ráj…
otázky se kterými potřebuji pomoci a které zde jsou ale mnohdy řešené před několika lety – a to jak víme se může kvalita hotelu dost změnit a za ty roky může už být vybydlený, už jsem to zažil když jsem se vracel do svého oblíbeného hotelu po letech a byl to šok ![]()
• předpokládám 4* ALL INCLUSIVE ( méně / více? )
• někdo mi říkal že do 2 let letí letadlem dítě gratis?
• kočárek (větší a pohodlnější) sporťák nebo jen (menší a skladnější) golfáč? jaká je manipulace s kočárkem na letišti?
• chtít na pokoj dětskou postýlku nebo už raději přistýlku?
• hotel nejlépe poblíž letiště aby přesun do hotelu netrval půl dne
• konkrétní hotel s pozvolným písčitým vstupem do moře, pláž nejlépe přímo u hotelu, bonus vyhrazená lehátka atd gratis
• bazény a brouzdaliště kdyby byly vlny
• dětské atrakce a prolézačky
• dětský koutek
• které cestovky zklamaly / které se předvedly na 150%?
prostě něco pro rodiče s dětmi
… nějaké výlety neřešíme, stačí rozumně velký areál ze kterého třeba ani nevylezeme ![]()
nebo si rád vyslechnu jiné návrhy, jen Egypt a Tunis mě trošku děsí jak geopoliticky tak s případnými zdravotními komplikacemi… ( ač jako dospělý bezdětný dospělák jsem tam zažil náderné dovolené, s dítětem opravdu raději ne )
moc děkuji za pomoc, na výběr je skoro měsíc tak to snad dáme dohromady ![]()
Na všechny otázky Ti neodpovím ale snad aspoň nějaké rady. Moji známí byli poprvé s dcerou v turecku když malé byli 2roky a asi 2 měsíce. Nejdříve se dost báli hlavně manželka, cesty letadlem, co kdyby bylo potřeba doktora apod. Cestu letadnem malá zvládla perfektně, lépe než maminka…spinkala. V turecku také fajn. Jsou tam pro děti kluby co pořádají, děktskou diskotéku, je to opravdu pro ty malé děti a super, od té doby jezdí každý rok a malé už bude 5 let. Jinak co se týče cestovek tak např. FIRO má tzv. Firáček, klub pro děti kde jim pořádá různé akce jinak co se týče cestovek mohu radit jen v cestách po Evropě a busem. Jen nevím jak moc jako překvápko pro žen to chceš, aby se nebála, jak říkám ta má známa měla strach aby tam malá nevypila špatnou vodu apod, ale nakonec musela uznat že se pletla, pro děti je turecko opravdu přizpůsobené. ![]()
Řídila bych se cestovkama, které mají programy zaměřené na děti a podle toho mají v nabídce i hotely a odpovídající zařízení a zábavu pro rodiny. Jestli si vzpomenu dobře, např. Croco club ![]()
My jsme byli s eximem když dcera měla 18m - bydleli jsme v Armonia holidayvillage. měli jsmedětskou postýlku od hotelu, pláž je u hotelu, mají 3 bazény a dětské brouzdaliště. my byli až v říjnu, takže bylo všude super prázdno. akorát to chce bohuželvdát při ubytování nějaké všimné, abyste měli pokoj mimo amfiteátr, který je uprostřed hotelu a každý večer je tam program do 23h.Let dcera zvládla v pohodě, do 2 let letí zdarma, ale nemá nárokna sedadlo- když bude v letadle volno, tak vámho dají, když ne, takmusí jet na klíně. brali jsme jensporták, v hotelu nebyl vubec potřeba, ale užili jsme ho na výletech do okolních městeček, na letišti ho brali těsně předvstupem do letadla.taky jsem chtěla, aby hotel byl u letště, v propozicích bylo 50km, což sice odpovídalo, ale jak jsme jeli přes všechny ostatní hotely, tak cesta byla 1,5 h.
Byli jsme loni s dcerou 2roky poprvé, cesta tam super, brečela jen při přistání. Kočár jsme měli svůj baby jogger citi mini (ani velký sporťák ani mini golfky),využila jsem ho hlavně na letišti a pak v nemocnici (dcera chytila tu jejich bakterii, vysoké horečky, průjmy). Pravda, že jako jediná z celého našeho zájezdu, upřímně z tohoto důvodu letos turecko nechci, spíše až bude starší.
Byli jsme tady: http://www.newtravel.cz/…-side-coast/ místo super, hodina autobusem z letiště, na pláž co chvíle jezdí jejich minibus. Pláž čistá, pozvolná, občas vlny, nic hrozného, moře teplé. Nevýhoda, bar na pláži je docela kopce.
Turci se k dětem chovají skvěle, někdy až moc přátelsky (pusa na pusu mé dcery mi už vadila). Na pokoji jsme měli jejich postýlku (dcera tak spí i doma).
Pro děti tam mají večer hodně diskotéky, i prťata tancovala, dva dětské koutky venku v zahradě a jeden miniklub.
Jídlo v hotelu skvělé, velká nabídka.
CK Pantour, na netu recenze hrozné ale já si nemůžu na nic stěžovat. Jejich delegát David v Turecku je člověk na svém místě, pomůže, řeší, přijel za námi dokonce i do nemocnice kde nám pomohl s překladem (turci nemají zrovna dobrou angličtinu).
Jinak co vidím jako výhodu, pokud máte zdravotní problém, přijede pro vás taxi, odveze do soukromé nemocnice, hned si vás převezmou, vyšetří. Je tam v kanceláři jedna slovenka a sestřička polka, na místě neplatíš nic, vše se hned řešilo přes pojišťovnu).
Nám doktorka doporučila Mallorcu, dcera bude mít v době dovolené 21 měsíců. Trochu nás odradila jak píšeš i ty od Tunisu a Egypta a bohužel to Turecko taky patřilo spíše k těm zemím kde ještě ne. Ale vyloženě nebyla proti, jen se setkala s dětmi, které si z Turecka nějakou tu infekci přivezly…
@Super-MUF moc doporučuji tohle - http://www.firotour.cz/…vgat-tab287/
Byli jsme tam loni v červnu. Našemu prckovi bylo 2,5 roku. Je taky zcestovalý, ale dlouho jsem se bránila jet s ním k moři. Pořád patlat krémy atd. atd. Můžu říct, že si to už v tomto věku moc užíval. Čekání na letišti (byl moc nadšenej a natěšenej, dokonce ho bavilo stát i ve frontách při odbavování, strašně se těšil na letadlo, moře a hotel) Je hodně živej a u ničeho v tomto věku moc dlouho nevydrží, měla jsem právoplatný strach, že to v letadle prořve, že nechce sedět. Trochu jsem ho na to připravovala, aby věděl. No těšil se a pořád povídal o moři. Hráli jsme si na to, že letíme v letadle, že musí v letadle sedět apod. Nakonec to k mému překvapení nadšeně proseděl
a pořád z okýnka vyhlížel moře.
Myslím, že tento hotel vyhovuje všem kriteriím, co jste vypsal. Jen ten vstup do moře byl každý den jiný. Píší tam oblázkopísčitá pláž. Asi dle přílivu a odlivu. Někdy tam byly jen oblázky, někdy jen písek
Malý si vyhrál se vším. V bazéncích jsme byli jen asi 2×, jinak to ztrávil pod slunečníkem v písku a v moři. Myslela jsem si, že se takhle zblázním (na mě malá aktivita, ale bylo to úžasný)
Jídlo - neskutečný výběr, každý si přišel na svý. Kojenecká strava, dětské jídlo (mixované zeleninové a masové směsi) a jídlo pro lidi s nějakým dietním omezením.
Pokoj jsme měli kousíček od pláže s výhledem na moře. Je tam hodně zeleně, stínu a od rána do večera to tam uklízí. V Turecku jsem předtím nebyla a tak trochu jsem srovnávala Turecko s Egyptem, Tunisem apod., ale je to uplně jiná úroveň ve všem.
Na pokoj jsme si nechali dát dětskou postýlku. A s sebou jsme brali golfky. Večer jsme se chodili procházet a posedět u baru a malý si vesele chrupkal v kočárku. A dalo se to. Jen jsem koupila uplně obyčejné lehoučké golfky, asi za 900 a ještě že tak.
Turecko a tento hotel je opravdu ráj pro děti. Nemám ráda se vracet na stejné místo, ale sem bych jela klidně znovu. Letos to nevyjde, protože mám za měsíc termín ![]()
Omlouvám se, nějak jsem se rozepsala… Nastuduj si odkaz a popř. můžu zodpovědět otázky ![]()
Hezký výběr a ať má manželka velkou radost.
My jsme byli předloni a vloni v Beleku (http://www.fischer.cz/…illon-belvil), mladšímu bylo poprvé 10 měsíců. Z letiště asi 40 min. Hotel je v krásný zahradě, pro děti bazénky, krytý hřiště s houpačkama, prolejzkama, tohle zázemí bylo fakt úžasný. Pláž s pískem na bábovičky, krycí plachty nad lehátky dostatečné, takže si děti hrály vedle lehátek a pořád ve stínu. Nejmenší bazének pro prťata byl taky krytý. Výběr z jídel pestrý, pro děti dětský bar. Nikde jsme nezažili tak teplé moře (29, někdy 30 stupňů), děti měly kruhy a třeba 2 hodiny v kuse jsme blbnuli v moři (byli jsme s dalšíma rodinama).
V hotelu měl pár hodin denně ordinaci lékař. V areálu lezou 2 želvy, děti byly nadšený, když jsme je viděli.
Jediná nevýhoda je spousta Rusáků, který jsou sice bohatý, ale neuvěřitelně nevychovaný, ale ti jsou všude.
V Turecku bych jela do 5 hvězd.
Jeli jsme vždycky s většíma cestovkama, Fischer má zajímavou nabídku - nevím přesně kolik dní, týden nebo 3 dny před odletem můžeš zdarma změnit destinaci i datum (myslím dobré v případě nenadálého onemocnění).
Turecko se mi líbí v tom, že personál byl vždycky milý, snažili se nám vyjít vstříc při výběru pokojů, obsluha při jídle, neplatili se lehátka na pláži, prostě všechno v ceně.
Určitě bych jela do narozek, abyste využili tu možnost za neplatící dítě do 2 let. V letadle trošku otrava, když sedí na klíně, ale třeba bude vedle vás volno.
Turecko je nadherne, mozem odporucit!:) okolie alanye, antalye, side mi velmi ucarovalo, dokonca az tak ze som sa rozhodla zostat tam byvat ![]()
![]()
turecka riviera ma nieco doseba, luxusne hotely, vsetko je krasne, dokonca ked sme tam boli na dovolenk, tak som sla na viaccere vylety s ck Nasa tour z Alanye, a bolo to skvele!:)
velmi som si to uzila, onavštivili sme side, centrum mesta, alanyu, a tiez antalyu.