Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj
Prosím vás o radu. Mam 1.5r synčeka. Posledné 2 týždne má stolivu len samé bobky. Raz za týžden normálnu. Pije dosť cez deň aj 800ml vody plus skúšam jablkovo hroznovú šťavu od Hipp. A tiež som skúsila slivky. No márne. A dnes ma skoro porazilo, ako som videla trochu krvi pri stolici. Zajtra samozrejme hneď volám doktorke. Máte nejaké rady, tip čo funguje?
Pokračuj v dostatočnom príjme tekutín: 800ml vody je super pre 1,5 ročné dieťa. Skúšaj mu ponúkať vodu pravidelne.
* Jablkovo-hroznová šťava vs. čisté ovocie/zelenina: Šťavy, aj keď sú „Hipp“, môžu byť niekedy dosť sladké a nemusia mať toľko vlákniny ako samotné ovocie. * Zameraj sa na vlákninu: * Slivky: Namiesto šťavy z HIPP (ak je z koncentrátu), skús čerstvé alebo sušené slivky (ak ich už vie jesť, namočené a rozmixované). Slivky sú výborné, ale treba ich jesť pravidelne.
No doktorka podle mě teda netřeba..při tuhé stolici mohla při tlačení prasknout žilka..to není nic závažného. Jinak doporučuji vyřadit nebo omezit některé potraviny které vyloženě staví:bílá rýže, banány, mrkev. Pozor na jablka - takové nastrouhané jablko taky staví…
Dodej více vlákniny a zeleninu obsahující hodně vody: cuketa, okurky, jemné ovesné vločky do jogurtu (super je aktivita třeba)
A probiotika.
A doporučila bych taky tu lactulosu, aby prostě byla stolice měkčí..dcera měla velký problém, zadržovala stolici, ta pak byla hodně tuhá a nesla ji vytlačit, bolelo to a o to víc dcera pak nechtěla tlačit a zadržovala…dbala jsem tedy na to aby stolice byla aspoň 1× za 2 dny..jakmile 2 dny nelákala tak jsem dá
Dala lactulosu…pokud ani ta nezabrala tak jsem použila mikroklystyr Laxik to byla jistota…