Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
chtěla jsem zavolat na gyndu, ale je středa a naše dr. tam není ![]()
V prvním těhu jsem měla problémy s tvrdnutím břicha, teď čekáme druhé, jsem v 15tt a zase mám pocit, že mi pne břicho v oblasti dělohy
stoprocentně to říct nemůžu, jelikož břicho je malé, ale setkal se s tím někdo takhle brzy?
A jak to vše dopadlo? Přestalo/nepřestalo? Rodili jste dříve?
Moc děkuji
@Petty4 vyfásla jsem magnézko ve velkých dávkách.. jo a kluk šel vyvolávaně 42 tt ![]()
Ano, beru magnezko a jsem teď 35tt. Malý je zatím tam kde ma byt.
@martina.se tak to teda gratuluji ke skvělému konci
od kolikátého tt břicho tvrdlo?
@Petty4 u prvního od 20 tt, u druhého od 16 tt - to jsem skončila i v nemocnici ![]()
@Tichošlápek mě teda v prvním těhu magnézko vůbec nepomáhalo a to jsem ho dostávala i injekčně
od jakého tt Ti břicho tvrdne?
@martina.se no já u prvního právě taky skončila v nemocnici a nakonec i rodila dříve ![]()
@Petty4 píše:
@martina.se no já u prvního právě taky skončila v nemocnici a nakonec i rodila dříve
neboj, většinou se to neopakuje.. já u prvního 20 tt otevřená na 2 prsty, měsíc ve špitálu, pak doma přísný klidový režim, narodil se přesně 40 tt. U druhého pohoda, 14 tt první krvácení, 16 tt špitál, vcestná placenta, 25 tt rozjetý porod zastaven, 36 tt uvolněn klidový režim - který jsem zrovna nedodržovala - stěhování atd, odjezd na dovolenou, 41+4 nástup na vyvolání
![]()
@Petty4 já dnes končím 24tt a břicho mi tvrdne i přes celkem vysoké dávky hořčíku, některé dny je to lepší a některé dny horší, když se necítím, jsem doma a nic nedělám, synka mám v jeslích, takže ideální stav, problémy jsem měla už kolem 16 týdne, ale zvládla jsem to a snad to doklepu až dokonce ![]()
Mě začalo tvrdnout bříško v 16tt, tak 2-3denně. Časem se to stupňovalo. Tvrdlo mi až do porodu, ke konci už hodně. Doktor s tím nejdříve nic nedělal. Pak jsem měla magnezium a byla jsem i na kapačkách. Rodila jsem ve 36tt. Malá byla úplně v pořádku, jen menší.
@Charlie18 jak moc se to stupňovalo? Mě Dr. na poslední kontrole řekl, že pokud je to do 10 denně, je to OK, ale já to mám občas tak 2× do hodiny, někdy i více. Není to nic pravidelnýho, občas to bolí, ale jinak jsem v klidu, se synem jsem to taky tak měla, ne tak brzo jako teď a tak často, ale měla. Vloni a předloni jsem potratila ve 2.trimestru a to mě právě hodně tvrdlo břicho, až se to rozjelo v kontrakce a samovolný potrat, takže tentokrát jedu v hořčíku od samýho začátku a stejně je to občas takové na pytel.
V 15. týdnu jsem byla na pohotovosti, ze mi tvrdne bricho a citim dole tlak, rekli mi, ze mam klenutou delohu dozadu (proto ten tlak) a na tvrdnuti mi dali magnezko. Stejne jako pri prvnim tehotenstvi, jsem tvrdnuti bricha neresila, tvrdlo mi pokazdy, kdyz jsem se zvedla, udelala rychly krok apod, magnezko jsem brala jen chvilku a pak se na to vykaslala, nemelo to zadny efekt. Do me sestry kvuli tvrdnuti bricha rvali magnezko horem spodem a nakonec ji rekli v rizikove poradne, at to uplne vysadi a bylo to stejny. Musim rict, ze jsem se ale neotvirala, nezkracoval se mi cipek. Obe deti jsem bez problemu donosila a tvrdnuti jsem brala jako soucast tehotenstvi.
@martina.se no teda zažila sis taky svoje, ale gratuluju, že to tak dobře dopadlo. Mě to teď děsí hlavně kvůli malé, je zvyklá nejvíc na mě. A nechci být zase tak dlouho v nemocnici a zažít tu všechnu hrůzu ![]()
@ivulebobule to je u prvního těhu měla i zkracování čípku i otvírání, kdyby ted bylo jen tvrdnutí břicha, tak budu ještě spokojená…
Chapu, ze kdyz se zacnes otvirat, nebo zkracovat cipek, tak uz se to musi resit. Me jen stve, ze doktori stresuji tehotny vetama typu "pokud vam bude tvrdout dvakrat do hodiny, trikrat behem dne…apod tak uz to je spatne. " A pak kazda vyplasena tehotna pocita, kolikrat ji tvrdne bricho a desi se, ze uz jsi ztvrdlo potreti do hodiny, to je hruza.