Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jsem ve 23.tt a od pátka mě nějak pobolívalo bříško, ale nějak jsem tomu nevěnovala pozornost. Až v sobotu po dlouhých nákupech to začlo být intenzivnější a v neděli už se to nedalo. V pondělí mi na kontrole můj doktor Evža sdělil, že mi tvrdne děloha. Dostala jsem předepsané Magnesko a dneska jsem zdlábla první. Ulevu tedy moc necítím. Pořád tlak a tvrdé bříško. Máte s tím někdo zkušenosti? Za jak dlouho Magnesko zabírá? A co je vlastně to tvrdnutí dělohy? Co to může způsobit a jak se tomu vyvarovat? Četla jsem na netu, že to chce klid, ale jsem doma na rizikovým a dělám max. domácí práce a třikrát denně dojdu s psíčkem. Větší klid už si tedy nedokážu představit:-/ Předem díky za reakce. pa L.
Mně taky tvrdlo, asi se s tím nedá dělat nic jiného než magnesium a klid. Prostě když to cítíš intenzivně, tak lež s knížkou a práce a procházku odlož. Pak mně to přešlo a teď se to vrátilo cca 4 týdny před porodem. Mně bylo řečeno, že štíhlé a drobné ženy to cítí víc a taky můžeš mít víc dráždivou dělohu reagující na pohyb miminka. Ještě jsem taky vyčetla, že by se měla udělat kultivace moči a stěr děložního hrdla, protože stahy můžou být vyvolány bakteriální infekcí.
Ahoj, článek o tvrdnutí je třeba tu: http://www.babyweb.cz/…tenstvi.aspx
Mně třeba na tvrdnutí magnésko vůbec nezabíralo, a to jsem jedla 8tablet za den. Tvrdnutí bylo od poloviny těhotenství
Chce to klid, nestresovat se, sama na sobě jsem viděla, že i když jsem odpočívala a rozrušila jsem se, že se tvrdnutí zhoršovalo
Důležité je, jestli tvrdnutí má nebo nemá vliv na děložní čípek. Pokud vliv nemá, je to dobré. Kdyby vliv mělo, určitě by tě na to MUDr. upozornil ![]()
Měla jsem to takhle u 3. těhotenství, to jsem se šetřila a klepala se jak ratlík, že předčasně porodím (přenášela jsem), u dalších těhotenství jsem to měla stejně, magnésium jsem nebrala, nešetřila se a taky přenášela. Tím tě nechci k ničemu nabádat, jen píšu, jak to bylo u mě ![]()
Tak hlavně klid a bude to dobré ![]()
A Tini mi připomněla, že tvrdnutí souviselo s pohyby miminka. Když se začalo mimčo hýbat, bylo to horší…
fragola píše:
A Tini mi připomněla, že tvrdnutí souviselo s pohyby miminka. Když se začalo mimčo hýbat, bylo to horší…
Je fakt, že drobnější postavy jsem a taky je fakt, že to začlo až s prvníma pohybama, což je cca 14dní zpátky. Nejdřív jen občas…hlavně při delší chůzi. Ale ted jak jsou pohyby intenzivnější, tak to tvrdne víc a víc. No budu zobat Magnesko a ještě víc odpočívat (snad se nezblázním
)a snad bude líp:-)Každopádně díky za uklidnění. papa L.
ahoj, jsem v 18tt a dneska ráno mi úplně šíleně ztvrdlo břicho, řekla bych snad i předpisově na to, abych nebyla za plašandu. díky tomu teda přesně vím, pokud mi zrovna sahá děloha
jinak mi to posledních pár dní dělá tak jako napůl (tvrdne jen trochu). ale co mě zajímá - jdu na kontrolu až za 3 týdny. mám se objednat dřív? nebo to prostě nic není? všade se mluví o tom, že „pokud to nemá vliv na čípek“, ale jak já to poznám dřív jak za ty tři týdny, jestli nemá?
jsem prvotěhu a doteď jsem si říkala, že mám jakýsi divný štěstí, že se mi nestalo nic, co by mě vyplašilo - no a tady to máte ![]()
Já zítra začínám 21 tt a bříško mi tvrdne už 3 týdny, nejprve jen občas, teď už každý den. Dneska jsem byla na pravidelné prohlídce u mého doktora, který mě uklidnil, že prý je to u 40 procent žen normální, vysvětloval mi, proč k tomu dochází, ale nějak to nedokážu rozumně zopakovat. Zkontroloval mi čípek, ten je v pořádku, a dostala jsem na to progesteron, na internetu jsem se dočetla, že pomáhá i magnézko, ale na to můj doktor nevěří. Do práce chodím dál, kdyby to bylo prý příliš silné i pak, tak mu mám zavolat a nechá mě týden doma na odpočinutí.