Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Prosím vás, které máte doma uklizený jídelní stůl. Máte nějaké vychytávky nebo tipy, jak si to zjednodušit?
Máme 4 děti, nejmladší je rok a půl a papá sama (tzv. BLW). Jenže těch jídel je za den asi 10, to je támhle snídaně, tamhle jablíčko, polévka s hlavním chodem, atd…
Mám pocit, že jen utírám stůl nebo uklízím pod ním. Psa nemáme bohužel
Existuje nějaký systém úklidu, který by mi to usnadnil?
Tohle období je vážně pro otrlého. Ráda bych dosáhla stavu, kdy přijde nečekaná návštěva a bude si moct sednout ke krásně čistému stolu
beru všechny tipy ![]()
@Liška32 píše: Více
Nejíst, nešpinit nádobí a případně ideálně nečekané návštěvě neotvirat ![]()
Normálka.
Ráno jsem jídelní stůl umývala, prostírání taky. Odcházela jsem a bylo vše srovnané, židle zasunuté. Odpoledne jsem přišla a děcka na něm roztrhané učení, každý tablet, sešity, psací potřeby. Na židli kluk školní tašku. To je běžný stav každý den. Mají každý svůj psací stůl v pokoji. Ale u jídelního stolu je stále nejlíp. My jsme si je naučili, že je skupinové učení, jak je ve filmech v knihovnách. A oni to praktikují stále.
Jinak na stole míváme prostírání omyvatelné pro každého a uprostřed květinu a svíčku. Už se vytáhlo jarní prostírání. Nějaké tam je stále. Jak pracují, tak umí udělat brajgl. Už je to dvě ze tří. Do loňska běžný stav tři ze tří.
Zkus si je taky naučit, že na práci a zatím tvoji na jídlo si sice stůl zaskládají něčím. U nás se to během učení neobejde. Ale po práci si vše odnesou na své místo.
Taky je nechej, ať pravidelně ten stůl umyjí a prostřou. Učí se to. My máme čalouněné židle. Tak k tomu mytí stolu patří i vysávání židlí pravidelně
.
Rok a půl staré dítě jedlo v jídelní židličce, kde mělo svůj stolík. Takže na stole žádný bordel do určitého věku nebyl. Jinak ráda je, učit děti od malá si ten stůl po sobě utřít. Nedovolit jim tam odkládat věci.
Takhle staré děti mi jedly v jídelní židličce s pultíkem a měly bryndák s kapsou, to eliminovalo hodně bordelu. Pokud by dítě cíleně patlalo jídlo kamkoli, nekompromisně seberu a odchází od stolu. Na to mám nervy jen jedny
Ale jinak je to normálka, po každém jídle zamést pod stolem a utřít stůl, na tom nevidím nic hrozného. Svačiny se u nás odehrávaly většinou někde venku, takže tím se to zjednodušilo. A taky jsou fajn jednoduché ubrusy, které po jídle sebereš, vyklepeš, vypereš.
U nás byla jídelní židlička s pultikem.
Jinak taky pořád utiram stůl, máme ho v obýváku..snídaně, otru, pak tam pracuju, děti přijdou, úkoly, i když mají své stoly, většinou se dělají tady, společenské hry..pak večeře, zase utru
neberu to nějak tragicky. Stůl bývá málokdy prázdný, jelikož se u něj pořád něco děje.
Spíš si velebím stůl u gauče, tam mám nějaký zdobení, svíčku..
Taky sme měli jídelní židličku s pultikem, az tak po druhém roce šlo dítě k normálnímu stolu, když už umělo nejak jíst a nejedlo non stop
ale jinak taky utírám stůl tak 5× denně minimálně a 2× denně vysávám pod nim a to už mam děti větší a i toho psa ![]()
Jestli chceš čistý stůl, což chápu, tak bych dítě krmila.
Já to tak dělala, protože jsem nesnesla ten binec.
Mně jí batole zatím většinou v zidlicce s pultíkem, ale i tak jsem vždy stůl utirala a utiram po každém jídle. Máme ho v obýváku, tak každou chvíli si tam starší buď kreslí, staví si Lego, skoro pořád na něm mimo jídla něco je. Katalogovou domacnost s detma nemám, i když jsem na pořádek dost pes. I učení si tam kluk tahá, dělá úkoly, ač má svůj stůl v pokojíku. Prostírání momentálně nemám, aby to malý s něčím nestahnul.
Děti měly až skoro do školního věku vlastní stůl, v batolecím židličku s pultíkem. Nepořádek samozřejmě sám nezmizí, takže jiné řešení než úklid nemáš. Napadá mě mít na stole ubrus, který při příchodu návštěvy prostě sundáš. A na podlahu používám Bona mop, to je mop s nádobkou, takže jen vytáhneš, nastříkáš vodu se saponátem na zem a otřeš podlahu raz dva, kombinuji to s vlhčenými ubrousky, za mě super věc.
@Dollorres píše: Více
Já bych malého klidně krmila nebo mu s tím alespoň pomohla, ale on prostě vše musí sám, bryndák nesnese od mimina. Než by se nechal nakrmit, tak prostě jist nebude. Takže už jsem si zvykla, že po jídle je prostě bordel a dítě vetsinou na převlečení.
U někoho na návštěvě jsem zahlédla takovou fólií na stole. Místo prostírání mají takhle přes celou plochu stolu tu folii. Vypadalo to hezky a kupodivu ani neklouzalo. Jsem musela zkusit, jestli se hýbe
. Řešení, když nebudeš chtít ubrus. Taky se musí omývat, jasný. Ale je taková nenápadná.
@Dahlia0409 píše: Více
a ještě taky nemalovat, nevyrábět… jo, to je, myslím, jediné řešení ![]()
@Kelsey1 píše: Více
a k čemu je to dobrý, tedy pokud ten stůl nemáš z nějakého vzácného materiálu, co se nesmí namočit?