Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte slečny, dámy, paní. Vrtá mi hlavou jedna moc důležitá věc, ve které potřebuju celkem rychle poradit..tak se tedy ptám:
Po problémech se střevy a bolestí podbřišku jsem včera absolvovala gynekologické vyšetření - aby se vyloučila možnost gynekologického problému - zde se nic nezjistilo, ale pan doktor mi řekl, že do tří dnů proběhne ovulka, takže doporučuje teďka tři dny snažení. Nebylo mi včera dobře takže včera
neproběhlo..
Dneska jsem absolvovala vyšetření v nemocnici kdy mi vzali krev a prohmatli bricho s tim, že mají podezření na Crohnovu nemoc. (ma ji i mamka)..
A teď k problému - zítra jdu znovu do nemocnice a tentokrát na „rentgeny a podobně“ tak to pan doktor pojmenoval doslova „zítra byste si přišla a uděláme nějaké obrázky - rentgeny a podobně ať tam vidíme.“..
Proto se ptám, může to nějak ohrozit spermíky co už budou ve mně? Případně vajíčka nebo prostě může to mít - ten zítřejší rentgen vliv na to kdyby se v nejbližších dnech zadařilo? Potřebuju buď uklidnit ať neplaším, že z jednoho rentgenu nic závažného nebude a nebo postrašit a prostě teď
odložit. Moc děkuju holky za nějakou odpověď. ![]()
P. S.: jeste chci podotknout, ze zadne velke problemy nemam jen je to spis neprijemne a protoze ziji v zahranici a jsem ted tady v cr tak bych rada vedela na cem jsem.
No já nevím. Jestli ti budou rentgenovat břicho, tak bych asi raděj snažení tento měsíc vynechala, aby nebylo vajíčko či spermie nějaké poškozené…Ale na to by ti měl odpovědět doktor, tohle je jen moje domněnka
RTG bych si nenechala dělat, když bych se snažila otěhotnět. Ale pokud je to potřeba, tak se teď nesnažte - je to radioaktivní záření.
@RencaVlkova @prcekniky
ja sem to prave blbec nejak zapomnela hlasit ze se snazime byla sem vedle z te krve, ne moc dobre snasim kdyz mi berou krev tak sem se soustredila at se tam neslozim a odkyvala vsecko co rikal.. :/ Ja prave doufam (nevim jestli se nepletu) ze prece muze udelat nejake jine vysetreni ne? Nejake to sono nebo co ja vim (nikdy mi takhle bricho nevysetrovali tak nevim, nebo treba ultrazvuk a tak :/ ) no nic musim si zitra rict..
Určitě jim to řekni, myslím že SONO by šlo udělat, záleží, co tam chtějí vidět.
Těhotná nejsi, na vyšetření jdi. Bylo by dobré před těhu vědět, jestli Crohna máš nebo ne i kvůli léčbě, že. Kolonoskopii Ti nedělali? Tam je i histologický průkaz, rentgeny nejsou až tak třeba, jiné to je u postižení tenkého střeva, samozřejmě, ale netuším, oč jde u Tebe konkrétně.
Sono nevadí, rtg ano. Pokud máš nějaké vážnější zdravotní problémy, určitě se nech vyšetřit a snažení o měsíc odložte. Ono bude i lepší, když budeš v těhu vědět, jak na tom celkově zdravotně jsi.
Podle mě takto jednorázově RTG neublíží, spíš bych zvážila, zda vůbec těhotnět, dokud nemáš jasno v tom, jestli máš či nemáš toho Crohna ![]()
Sono udělat jde, ale úplně průkazné není, uvidí maximálně ztluštělou střevní stěnu případně možné abscesy.. Jak říkám, nejlépe kolono při postižení tlustého střeva a ilea je to tutovka. Navíc nejčastěji je postižen právě přechod tenké/tlusté střevo. Držím palce.
@BellinkaX píše:
Těhotná nejsi, na vyšetření jdi. Bylo by dobré před těhu vědět, jestli Crohna máš nebo ne i kvůli léčbě, že. Kolonoskopii Ti nedělali? Tam je i histologický průkaz, rentgeny nejsou až tak třeba, jiné to je u postižení tenkého střeva, samozřejmě, ale netuším, oč jde u Tebe konkrétně.
dneska mi vzal krev, zitra bude vedet vysledky a prave rikal ze udelame ty „obrazky“
a pristi tyden ze bych sla na tu kolonoskopii nebo neco to pry podle toho jak vyjde ta krev a to vysetreni zitra. To ja taky netusim o co konkretne jde, po prohmatu rikal ze je poznat ze se to tam nekde (asi jidlo
) hromadi a ze je tam urcite nejake zuzeni, ted pry musime zjistit proc.
@ivuska.h znam celkem dost lidi s Crohnem - nekdo je na tom hur nekdo da se rict normalne. Takze bych problem v tom nevidela. Jak rikam, neni to k nevydrzeni a neni to hrozne jen neprijemne, prave jsem to resila i na gynekologii vcera a pan doktor rikal ze tam by problem urcite nevidel. Ze kdyby to bylo vazne tak uz lezim v nemocnici..
@BellinkaX prosim te a ta ilea je co? vim ze mamka chodi na takovou tu kameru do strev.. hlavne me mamka desi jak v urcitych fazich nemoci musela podstupovat lecbu kortykoidama (nevim jestli jsem to napsala dobre
) a z toho pribrala uplne neskutecne.. ale tak doktor rikal ze je lepsi ze sem to prisla resit ted at se to kdyztak nejak podchyti..
Ileum - je poslední část tekého střeva… pardon
![]()
Ta kamera je kolonoskopie.
Kortikoidy jsou základ léčby, podle postižení se dají aplikovat i místně(myšleno konečník), ale to už moc předbíháme. Rozhodně se nechej vyšetřit! Zase taková pohoda tato nemoc být nemusí.
@BellinkaX píše:
Ileum - je poslední část tekého střeva… pardon![]()
Ta kamera je kolonoskopie.
Kortikoidy jsou základ léčby, podle postižení se dají aplikovat i místně(myšleno konečník), ale to už moc předbíháme. Rozhodně se nechej vyšetřit! Zase taková pohoda tato nemoc být nemusí.
jj ja vim mamka si zrovna nepiska no, ale ona spis mela problem ze kdysi se to nejak neresilo - protoze se to moc neznalo tak ji to nakonec zjistili az v 97-roce kdyz ji operovali slepak.. takze potom kdyz uz ji to konecne zacli lecit tak uz to mela uplne silene. Urcite se vysetrit necham, protoze prece jenom „hlavne zdravi!“.. jinak sem si to myslela s tou ileou ze je to ve streve jen jsem si rikala, ze kdyz to mas za tou kolonoskopii ze co kdyby to nahodou bylo nejake vysetreni
ty jsi z oboru nebo te taky neco takoveho trapi? ![]()