Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky co jste dávali teď čerstvě tříleťáky do školky, máte někde vyloženého ubrečánka, co celý den ve školce probrečí či spíše prořve? Anežka začala chodit do školky a mají ve třídě chlapečka co od ranního příchodu spustí a přestane, až když odpoledne přijde někdo z rodičů. Prostě řev, řev a řev, pořád visí na učitelce, nehraje si, nijak se nezapojuje, navíc hned chodí do školky na celý den (ráno první přichází, odpoledne poslední domů).
Zajímalo by mě, jestli taky máte takového/takovou ve třídě, jak to působí na vaše dítko. Anežka je z toho celá nesvá, samotné ji je ještě občas ve školce smutno. Pak mi místo toho co dělali, celé odpoledne povídá o ubrečánkovi. Ještě dodám, že chlapeček chodí do školky od začátku září a je to pořád stejný. Myslíte, že je na školku ještě nezralej? Díky za názory ![]()
já myslím, že vše chce čas…bohužel nedostal možnost zůstávat zezačátku jen na dopoledne..je to hrozný…a musí to být hrozný i pro rodiče…ale co tý mámě zbývá, když musela jít do práce? Můžeme jen chlapečkovi držet palečky, aby to ustál, protože jestli je třeba hodně fixovanej na mamku, musí to být pro něj strašně těžký…a taky učitelkám…i dětem…brrr..to je hrozná představa…
máme něco podobného ve školce (naštěstí jen dvakrát týdně) ne tedy stále ,ale tak třetinu dne propláče ( tedy propláče-má hlas jako ruská garda
)
každopádně pro něj stres ,děti se snažíme ochránit (když spustí oddělíme ho ,že si jdeme utřít slzičky) a pro nás-tety ohromný nápor. máš třídů štěbetáčků a jednoho křiklounka k tomu. většinou už v poledne z něj mám hlavu jako balon. a chodí 3-4 měsíce,bez zlepšení.a mám pocit ,že totéž praktikuje i doma,pokud mu maminka nevěnuje stoprocentní čas ( narodil se mu sourozenec)
Sama jsem viděla na učitelce, že je z něj celá zdrchaná, když jsem šla po obědě pro Anežku a ona se ho snažila nakrmit. Dokonce se zřejmě z toho breku i několikrát pozvracel.
holky uplne se tohohle desim ze to bude jednou muj syn .....uz ted pri mem odchodu do prace (kdy je hlidan prarodici) tak vydrzi hystericky plakat i 30minut po mem odchodu a volat mamu .....
a cizi lidi vubec nedava .....
Sophinko, věřím, že pro děti, kterým se narodil sourozenec, to musí být těžké - můžou vnímat školku navazující na narození sourozence jako odstrčení od maminky. Zvlášť ti tříleťáčci, jsou pořád prťouskové. Svou nejstarší jsem po narození brášky (měla 2 a půl) nechala ještě rok doma a myslím, že to bylo dobře.
začal chodit měsíc před narozením,ale pravděpodobně už bylo cítit přípravy na narození a prostě od prvního dne až do teď beze změny. uvidíme co dál. samozřejmě bych byla ráda aby si děti odnášeli zcela odlišné pocity než trauma. takže sem si řekla ,že mu dám ještě 14 dnů a pak budu muset jeho docházku ukončit
.
Malej nebrečí,ale dnes ve školce brečela nějaká holčička že chce domu a on hned spustil taky
.naštěstí hned přestal
Amelie píše:
holky uplne se tohohle desim ze to bude jednou muj syn .....uz ted pri mem odchodu do prace (kdy je hlidan prarodici) tak vydrzi hystericky plakat i 30minut po mem odchodu a volat mamu .....a cizi lidi vubec nedava .....
neboj třeba překvapí.Náš malej byl bez nás jen asi 2× a u našich kde je denně a plakal celou hodinu co jsem byla u zubaře.ve školce uplně o.k
Mmch. Sophi, nemáš z těch dětí trochu ponorku?
V práci děti, doma děti…
ani ne,zas na druhou stranu si pokecám s maminama. akorát jsem se dnes hluboce zamyslela,a došla jsem k závěru,že jsem svému schátralému tělu již dlouhé měsíce,ba roky,neposkytla alkohol. tak to zítra napravím(doma) a uděláme si s manžou hezký večer
jsem zvědavá,které z našich dětí mi můj plán překazí ![]()
Ahoj no tak já toho ubrečánka doma mám ![]()
Malému jsou za 2 měsíce 3 roky.Nejprve,když to šlo tak jsem chodila sním ty 3 dny.Plakal tam asi jeden chlapeček ,když jsme tam byli my.Ted jsme zkusili to,že jsem odešla no a dopadlo to tak ,že mi po 45 min.volali,že se z pláče malej poblindil.
Je mi líto učitelek ,syna a těch dětí,ale co mám dělat? Do práce musím.Nevím třeba to už bude v pohodě byl to ten první den.Ale dneska tam byla holčička co neplakala ty 4 dny a dneska plakala.No a pro mě nebyla ani povzbuzující zpráva to,že jeden chlapeček tam plakal 6 měsíců.Malý je zvyklej,že chodím do práce ,ale je doma s tatínkem .I u babičky nemáme problém.
No ted to zkusíme,že budu odcházet jen na pár minutek ,aby věděl,že se vrátím.Věřím,že pro ostatní děti je to taky náročný,když tam nějaký dítě rozbrečí ostatní,ale já hluboce smekám před těma učitelkama!!!!Já dělat v mateřské školce tak jsem asi bezdětná ![]()
Máme na to jen pár dní v měsíci celkem 5 .Od listopadu nastupuji do práce .Tak se budu snažit co to jde a ulehčit to nějak aspoň ,když ještě můžu a jsem doma.Ale věřte,že pro nás s manželem je to taky dost těžké mít doma toho ubrečánka. ![]()
Jo a jestli je nezralý.Můj syn si myslím,že je anebo je to jen strach z neznámeho?.A nebo už zítra bude třeba líp.Doufám.
Tak já jsem matka ubrečánka. Chodí od začátku září a lepší se jen trošinku. Brečí ráno ve třídě, nechce si hrát, nechce nic dělat, jen kouká na hodiny, pak se nají, jdou ven a tam už si prý i hraje… Zpočátku prořval celej pobyt na zahradě. A to tam má staršího bráchu… Celej loňskej rok jsme chodili na kroužky, aby byl zvyklý na děti, no prostě to nějak nepomohlo ![]()
Ahoj já jsem učitelka v Mš a mohu vám říct že tím ubrečeným obdobím si projde skoro každý až na pár vyjímek bud hned nebo se zpožděnou reakcí třeba až za měsíc.A bohužel měla jsem pár vyjímek které vydrželi řvát celý první rok a to už musím říct že jsem sama měla strach jestli to na nich nezanechá nějaké následky.
ZUZAN
To jsem si právě říkala taky, jestli to na tom dítěti nezanechá nějaké následky. Zřejmě je pro něj odloučení od rodičů a pobyt ve školce velké trauma. Dnes na to přišla řeč, když jsem mluvila s učitelkou o Anežce, a říkala, že zřejmě přeřadí toho chlapečka do druhé třídy, kde je míň děti.
Btw holky myslíte, že by mohl takhle brečet protože ho bolí zuby? Dnes jsem na něho koukala z blízka a on má úplně zkažené přední zoubky…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.