Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@DášaMáša Nám doktorka řekla, že ji dceři můžu dávat dlouhodobě. Dávám každý den, zkusila jsem dávat obden, ale to měla zase problémy, kadila tak jednou za 4-5 dnů a brečela u toho…
@mikinka18 a jak dlouho to dáváte? My měli velikou dávku doporučenou v nemocnici 30ml 3× denně, říkali, že to mám dávat tak dlouho až to bude voda, ale ono to voda nebyla ani po měsíci, ale kadila 5 - 6× denně po malých částech, teď jsem to snížila na 10ml 3× denně, a už zase tři dny nekadila, tak to asi zase o něco zvýším.
@DášaMáša Dáváme ji od května, ráno na lačno jednu lžičku, když nezapomenu a dávám každý den, kadí jednou denně, bobek je to teda do celého nočníku, ale je to bez slziček.
@DášaMáša Voda to nikdy nebude a ani nemůže. Takhle lactulóza nepůsobí. To působí takto Forlax, který se u těchto problémů taky používá. Od laclutózy nějakou řídkou stolici nečekejte, má ji za úkol jen změkčit. Zvyšuje kyselost toho střevního obsahu a následkem toho dojde ke zvýšení vody ve stolici a a tím rovněž ke zvýšení obsahu střev.
@Fima A kolik dáváte mililitrů? Protože u těch větších dávek tam píšou, že může docházet k nedostatku sodíku a draslíku. Ale tak snad to bude v pohodě. Díky holky, uklidnily jste mně:)
@Fima, aha, tak to tedy nechápu, proč mi doktorka v nemocnici tvrdila, že to má být voda, a já pak jsem nervózní, proč to pořád není, ani po takových obrovských dávkách
Ta Lactuloza se musí hodne zapijet!! jinak nefunguje. Nestaci to jen tak trochu zapit, jako nejaky jiny sirup, ale fakt alespoň sklenici (flasku) vody.
je v ni latka, která na sebe vaze vodu, bez toho to nejde.
@nakukovatelka no ona mi to pije v čaji, má to rozmíchané tak ve 2dc, a v průběhu dne taky pije hodně, tak 1,5 litru vypije
Přesně tak. Bud v klidu. Moje dcera se se zácpou léčí u gastroenterologa a bere lactulosu už rok a musí jí brát dál. Prý je to bezpečné. Bez toho se mi prostě nevykaká.
Dobry den taky bojujem uz pul roku ze zacpou maminka bere pres pul roku laktulozu 3 krat denně ranno odpoledne večer nezabira to. Tretí až čtvrty den už ji to nutí na WC tak se musí nasadit Gricerinoví čípek a nebo se vola ARNIKA a ta děla KLISTYR vydrží to opět 3-5 dni maximum. A je to opět na novo. Takhle stím bojujem uz přes půl roku. Prosil bych o nějakou tu radu. Maminka je diabetička na inzulinu.Byl bych vám moc vděčny. Moc děkuji
Ono je to těžké s těma zácpama, já už mám pocit, že té mojí pětileté to prostě pomaleji funguje, protože kolikrát chodí na záchod 1× za dva i tři dny, jako by se nechumelilo, a já už zase stresuju, že se mi ucpe a budem muset znova do nemocnice. Už se zdálo, že to máme za sebou, po roce užívání jsem postupně snižovala dávky laktulózy, pak úplně vysadila a skoro 3/4 roku fungovala, pak onemocněla a zase přestala kadit, takže jsme zpátky na laktulóze, ale jen takové preventivní dávky. Jinak hodně nám pomáhají borůvky (čerstvé, ne sušené)a hrušky, každé ráno vařím heřmánkový čaj, dávám actimely, občas dám i švestkovou šťávu, do polívek přidávám otruby. Jinak na nejhorší máme pak domácí klystýr Easylax. Ale důležitý je i pohyb, bez toho se ty střevy hýbat nebudou, a hodně ovoce a zeleniny a pít pít pít. Držím všem palečky. Je to věčný boj
Melo vase dite na zacatku pouzivani krece bolesti bricha? zmizi treba po nejolika dnech?
@Andulis dobrý den mám doma tříměsíční miminko a jsme cca měsíc na um nemohla sem kojit… a malá mi nechce sama kakat…dávám ji občas laktulózu to se vykadi ale nechci ji davat porad :/