Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chtěla jsem se vás zeptat na názor. Kuba začal minulý týden konečně chodit do školky, vzali ho jako náhradníka. Moc se mu tam líbí. V sobotu se probudil a má rýmu. Tak ted řeším, jestli ho přes rýmu do školky poslat nebo ne…On se tam strašně těší, ale zase nechci aby se ostatní děti taky nakazili… poraďte, dík.
Jkou tu rýmu má, barevnou nebo vodovou? A co na to školka, na nemoci? Já bych doma asi nechala jen s barevnou = virovou, na vodovou nic neříkali, jen mávli rukou. Ale každá školka to má jinak.
Vodová, má ucpaný nos…No reakci školky nevím, chodí tam necelý týden ![]()
Mě strašně baví, jak se v diskuzích o školkách řeší rýma barevná a vodová. Co jsem si za těch pár let všimla, tak rýma začíná vodovou rýmou, poté se zahušťuje - a ve finále je barevná
Takže je to ve finále jedna a ta samá rýma, ale píše se vodová a barevná
Nikdy jsem ještě u dětí nezažila rýmu jen s „vodovým“ průběhem ![]()
Vodová je podle mě jen u alergických rým…
Mně už tohle pustilo, když jsem viděla děti, s čím chodí do školky…
Dceru jsem pocitvě nechávala doma, když měla rýmu bez teploty do vyléčení. Syna, pokud nemá kašel a teplotu, do školku dávám…
Tak naši kluci mají vodovou rýmu už 2 týdny a nezbarvila se
Že by byli alergičtí na ranní vstávání?
Zbytek rodiny měl rýmu s teplotami a bolestmi v krku, oni nic ![]()
Pojem vodová a barevná mám od doktorky, školky a holek odsud. Taky jsem je dřív nedělila
A teď to dělím jen na to, že barevná má větší pravděpodobnost někoho nakazit.
U nás vždycky jen barvená, pokud byla vodová,
dostávali jsme Pamycon, aby se barevná spustila…
Ale to je fuk, já s nástupem dětí do školky stejně přišla o všechny ideály…
No tak ja teda nevim,ale sama mam nekdy rymu vodovou,z nosu mi kape jak z kohoutku,pri teto ryme mam nos odreny,jak stale utiram.
No a pak je ta hnusna,zluto-zelena ,blbe se smrkajici ryma ![]()
Holky dík, takže myslíte, že ho tam mám v pohodě zítra zavést ju?
kacabus píše:
Holky dík, takže myslíte, že ho tam mám v pohodě zítra zavést ju?
Klidně bych dala, těch bacilů je steně ve školce tolik, že jedna rýma to tam už moc nerozhodí…
Kacabus, pokud mu jinak nic není, tak bych ho zavedla a zeptala se učitelek co ony na to. Případně tam ráno zavolala, pokud myslíš, že by ti ho vrátili.
fragola píše:
Mě strašně baví, jak se v diskuzích o školkách řeší rýma barevná a vodová. Co jsem si za těch pár let všimla, tak rýma začíná vodovou rýmou, poté se zahušťuje - a ve finále je barevnáTakže je to ve finále jedna a ta samá rýma, ale píše se vodová a barevná
![]()
Nikdy jsem ještě u dětí nezažila rýmu jen s „vodovým“ průběhem
Vodová je podle mě jen u alergických rým…Mně už tohle pustilo, když jsem viděla děti, s čím chodí do školky…
Dceru jsem pocitvě nechávala doma, když měla rýmu bez teploty do vyléčení. Syna, pokud nemá kašel a teplotu, do školku dávám…
U nás je to stejné. 2 dny vodová, 3 dny barevná, 2 dny na dosmrkání a konec ![]()
Já třeba smrkám barevně celý rok
![]()
Jinak asi pokud je možnost nechat doma, nechala bych, pokud bych musela např. do práce, tak by šel… I když je fakt, že když nepřijde on, přijde s rýmou 5 jiných dětí, tak je to možná fuk ![]()
Hanule píše:Já bych doma asi nechala jen s barevnou = virovou, na vodovou nic neříkali, jen mávli rukou.
Virová rýma není barevná, to je ta vodová ![]()
Virová rýma = vodová. Bakteriální rýma = barevná. Virová se nijak extra neléčí, dávají se maximálně tak běžné kapičky (na uvolnění nosu). U bakteriální se už dávají případně i antibiotikové kapičky (třeba Pamykon nebo rozepsané kapky). Často (i když ne vždy) rýma začne jako virová, viry oslabí nosní sliznici, a pak se v něm snáze uchytí bakterie a rýma přejde z vodové do barevné.
Vodová rýma bývá ve školce více tolerována, i když tedy viry jsou taky potvory a myslím, že ať už rýma virová nebo bakteriální, infekční jsou obě
Nicméně v naší školce se rýma neřeší (ani vodová, ani barevná), takže pokud děti neměly jiné obtíže (ono často jim rýma začínala čtyřicítkama), tak do školky chodily i s rýmou. Smrkat uměly, zásoby papírových kapesníčků byly u učitelek k dispozici.
Jednoduché - jestli si doma nechala bych si ho doma dva tři dny a pak by šel. Pracujes-li tak bych ho normálně poslala. Ono kolikrát z bežné rýmy se muže vyklubat neco horšího nebo naopak, kdyz jsem byla doma s mladší holkou tak jsem si starší i s vodovou rymou nechávala doma, aby mi nenakazila něčím horším mimino. Staly mne ostatní spolu Aťka , které byly tez doma a děti místo vylezeni do školky bežné posílala, aby si odfrkly. Pak to v satnicce školky bylo celou zimu jak na plicním oddělení. Chápu, že pracující Mama bez hlidani ma ty moznosti omezené a s vodovou rymou do školky posle.