Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám 3,5 měsíční dcerku. Doteď mi usínala vždy u prsa. Ležela při tom v polštáři. Jakmile usnula, přehodila jsem ji do postýlky. Jakmile začaly vedra, usínání se nám rapidně zhoršilo. v polštáři jsem ji už nechat nemohla. Strašně se v něm potila. Když má ale usnout vedle mě na posteli jen tak, tak sebou pořád škube a uspím ji až za hodinu, někdy i později. Je to pro mě hrozně vyčerpávající. Když ji dám do postýlky, začne řvát. chtěla bych ji pomalu začít učit usínat samotnou v postýlce. Nevím ale, jestli v těchto vedrech, když bude řvát, nebude moc zahřátá. Navíc si myslím, že jí chybí taky ten polštář. Mám ji zavinout? Předtím už v zavinovačce být nechtěla. Nebude z toho zavinutí moc zpocená? Nebo ji mám zavinout třeba jen do tenké plínky? Má teď na ručičkách nějakou vyrážku, tak nechci, aby se moc zpotila a nebo o tu plínku odřela. ![]()
Možná to nebude jen vedrama, prostě jen už zjistila, jak si říct o to, že chce být u tebe..
Malé je 9 měsíců a neustále v noci „dělá“, že má hrozný hlad, pak si párkrát cucne a spí, takhle je to pořád. Asi ji už nejde o to mléko, ale spíše o to, že je u mě…
Pokud by si malá jen cucla a spala dál, tak by to ještě nebylo tak hrozný, ale ona je hroznej dudla. Pořád chce mít prso v puse. Pokud ho nemá, vzteká se a řve. bohužel všechny možný dudlíky mi zásadně odmítá. ![]()
Jé, mám doma to stejné
usíná mi jedíně u prsa a taky zamuchlaná v polštářku, jakmile usne, tak ji polštář uvolním ať se nepotí. Přendat do postýlky neexistuje, takže po dobu jejího spánku ji musím mít u sebe, jakmile se hnu-je vzhúru ![]()
Mě zase usíná v náruči,,,ale i u prsa a když ji chci dát odříhnout tak se probere, dám ji pak do postýlky a to je konec začne znovu brečet..nejhorší je to v noci, to vůbec nechce spát…a vy ji necháte spát když usne? nedáváte odříhnout?
@Petrich píše:
Mě zase usíná v náruči,,,ale i u prsa a když ji chci dát odříhnout tak se probere, dám ji pak do postýlky a to je konec začne znovu brečet..nejhorší je to v noci, to vůbec nechce spát…a vy ji necháte spát když usne? nedáváte odříhnout?
Ahoj, přes den když mi usne tak ji odříhnout nedávám, ale po určité době se vzbudí, protože ji to tlačí. Aspoň, že ty noci jsou v pohodě ![]()
A v noci teda když nakojíš tak jí taky necháš spinkat? nedáváš odříhnout?
@Petrich píše:
A v noci teda když nakojíš tak jí taky necháš spinkat? nedáváš odříhnout?
V noci si kupodivu odříhnout nepotřebuje ![]()
No mě totiž taky přijde že ji někdy v noci držim zbytečně, že si vůbec neodříhne…jak starý máš miminko?
Malá si v noci někdy ublinkne, když je přepitá jinak spí v klidu celou noc, jen nad ránem se začne vrťet a šudlit, bude mít 4,5 měsíce ![]()
Souhlas s Ivodicka. My meli neskutecne problemy se spankem ditete, uspavala jsem ho nosenim, houpanim, kojenim. Ale rozmazlil se a po pul roce byla situace naprosto neunosna! Ja mezi jeho pul rokem a rokem prakticky nespala, oba s manzelem jsme byli naprosto vycerpani a pak uz s tim neudelas nic, protoze v takovem stavu ho uz nezvladnes ucit usinat samotneho a jsi jedine schopna mu strcit prso, abyste aspon na chvili zabrali. A vysledek, ze maly jeste ted ve 2,5 letech neusne sam, kazde odpo a vecer ho uspavame - aspon hodku a musime byt s nim. Kupodivu touto moji prehnanou peci a neuposlechnutim rad jsme mu spis privodili ze spani neurozu.
Ted cekam druhe, chci razantne zmenit styl. Naucit od zacatku usinat sam, zkusit dat co nejdriv dudlik, nas maly ho nemel. A co by mohlo pomoct vam - koupila jsem kos na spani, doporucuje se, ze se mimi citi dobre v malem prostoru - treba kdyz je uz vetsi dat pres postylku aspon moskytieru, aby byla iluze uzavreni prostoru.
Zavinovani moc fandim, ale nevim, jak v tomhle veku. Nam tenkrat maly take najednou zavinovany byt nechtel a bylo. Zkus treba podlozit nozicky deckou, to pomahalo kamaradce-mala si i takto starsi uzivala pokr ene nozky jakoby do klubicka + k dispozici plinku, deti si ji rady davaji pres oblicej a takto spi.
Na vyrazku ze zapareni zkus Imazol, je super. Bez predpisu. Pokud si nejsi jista, z ceho vyrazka je, muzes ho stejne zkusit jako diagnostiku. Kdyz to zmizi, byla to zaparka. ![]()
Tak s vyrážkou to máme už vyřešené. Je to bohužel atopický ekzém. Takže jakékoli pocení je pro nás teror ![]()
Podložení nožiček je dobrý nápad. Vyzkoušíme to. Taky si nechám babičkou ušít spací vak jen z tenké látky. Z prostěradla. Mám pocit, že se ve vaku spí malé líp, má pocit, že je tam schovaná, a možná to bude prodyšnější než zavinutí.
Abojky, s tím ušitím vaku je to dobrý nápad. Jinak co se týče exému, ještě nehzej fluntu do žita. Náš malý měl min. rok také vyrážku a pediatr na to, že to je svrab! No umíte si představit, jak jsem z toho byla na mrtvici!!! Předepsal mi hned mast na celé tělo a že vše musím vydedinfikovat atd. atd. Manžel měl naštěstí rozum, řekl mi, ať ho rozhodně ničím namažu a jdu na kožní. Tak Dr. řekla, že je to spíš zapářka, ale že i kdyby to byl svrab, že to není nic hrozného. Vyrážka do 14 dnů po mastičce na zapářku zmizela. To se mi vážně ulevilo a na pediatra jsem měla pěkný vztek. Nikam jsme třeba ani nechodili a tak…
Tak třeba z toho exemu bude take nějaká banalita… Držím palce!
My máme ten ekzém už bohužel potvrzený na kožním. Ale budeme bojovat, slyšela jsem, že se to někomu do roka ztratí.
S pomalým učením usnout jsme začali už přes noc. Malá po prvním vzbuzení v noci usnula sama v postýlce.
Nejdřív brblala, párkrát zakňourala, ale po půl hodince to vzdala. Ve tmě se jí samotné usíná líp. ve dne a večer to bez prsa zatím nezvládne.
Tak jsme tento týden najeli na zkoušení uspávání v postýlce. Prozatím se to daří (musím ihned zaťukat) ![]()
Myslela jsem, jak to bude s obrovským hysterickým pláčem a malá mě neskutečně překvapila. Párkrát si pobrekla, ale žádné scény se nekonaly, nakonec pochopila a usnula. I přes den, a to jsou strašný vedra ![]()
Jen se koncem týdne chystáme k babičkám, tak jsem zvědavá, jestli se nám to nepokazí, když bude v jiným prostředí. V kočárku se jí taky moc spinkat nechce. Tak uvidíme, jak to dopadne.