Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, mám dotaz. Učím na ZŠ od května a ještě jsem ani jednou nebyla na neschopence.Od minulého týdne pokašlávám, ale přes víkend to vypadalo lepší a měla jsem za to, že půjdu normálně do práce. Včera večer asi po 22 hod. jsem dostala silné záchvaty kašle, nemohla jsem se ani dodechnout, závratě a horečku, předpokládám, že z toho urputného kašle. Dnes ráno jsem se tudíž objednala k Dr a do školy volala, jak to je, že bohužel neprijdu a uvidím, co mi řekne Dr. Situaci jsem popsala. No dostala jsem strašně seřváno, proč jsem nezavolala už o víkendu, že to takhle nejde. Já ale normálně fungovala a počítala s tím, že do práce jdu. Stalo se vám tohle někdy taky? Přijde mi to na jednu stranu nefer od vedení, jelikož tohle si člověk nevybere a volat v noci, že neprijdu, by mě opravdu nenapadlo. Jak tohle třeba řešit? Porad jsem ve školství nová a tahle situace se mi stala poprvé.
To mě trosku pobavilo, za sedm měsíců ještě ani jednou
, po par letech by se to dalo vyzdvihnout.
Jinak za nemoc nikdo nemůže, ikdyz chapu, ze tvá absence zamestnavatele nepotěší.
@freeport jsem neustále v kontaktu s dětmi, které jsou nemocné, máme ve škole jiný přístup a často sedime pospolu, děláme aktivity v kruhu, děti na mě pořád prskaji. Ostatní kolegyně řešily na začátku práce ve školství co jsme se tak bavily neustále bacily od dětí, proto píšu, že od května nic, i když jsem měla nějaké rýmy a podobně, ale držela jsem se. Proto jsem to napsala takhle.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, mám dotaz. Učím na ZŠ od května a ještě jsem ani jednou nebyla na neschopence. Od minulého týdne pokašlávám, ale přes víkend to vypadalo lepší a měla jsem za to, že půjdu normálně do práce. Včera večer asi po 22 hod. jsem dostala silné záchvaty kašle, nemohla jsem se ani dodechnout, závratě a horečku, předpokládám, že z toho urputného kašle. Dnes ráno jsem se tudíž objednala k Dr a do školy volala, jak to je, že bohužel neprijdu a uvidím, co mi řekne Dr. Situaci jsem popsala.No dostala jsem strašně seřváno, proč jsem nezavolala už o víkendu, že to takhle nejde. Já ale normálně fungovala a počítala s tím, že do práce jdu. Stalo se vám tohle někdy taky? Přijde mi to na jednu stranu nefer od vedení, jelikož tohle si člověk nevybere a volat v noci, že neprijdu, by mě opravdu nenapadlo. Jak tohle třeba řešit? Porad jsem ve školství nová a tahle situace se mi stala poprvé.
A kdyby ses ráno probudila s horečkou a bolestí v krku, tak co? Jak máš dopředu vědět, že budeš nemocná? Myslela jsi, že se to přes víkend srovná, a ono ne, co naděláš. Člověk řekne pravdu, a dostane vynadáno.
@arinecka tak jsem to asi měla tušit
no právě, proto by mě zajimalo, jak to třeba kolegyně řeší, jestli ten první den jdou do práce a pak až k doktorovi nebo..
Achjo, vždy se snažím vše řešit bez konfliktu a jak nejlíp umím a vždy se něco po… ![]()
Stane se, to neovlivnis. Mi se před tabuli asi dvakrát stalo, ze jsem náhle přišla kvůli nějaké viroze o hlas a musela ze dne na den domu, a to mě kolegyně pomlouvaly, ze simuluju a nechce se mi pracovat
No ale jak má člověk učit, když nemůže vůbec nic říct?
![]()
@Semtex no to naprosto chápu, také se mi stalo na začátku a byla jsem úplně v šoku, co v ten moment dělat
tak jsem rozdala samostatné práce. Jen teď mám prvňáčky, tak by to asi úplně nefungovalo ![]()
Bezne se stava, ze rano ucitel zavola, ze je nemocny. Proste se to stane.
Já si teda ze školní docházky pamatuju například to, že si učitel cestou do práce zlomil nohu - jestli mu vynadali nevím, ale takové věci se prostě dějou, učitelé a učitelky jsou taky lidi
nic si z toho nedělej ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, mám dotaz. Učím na ZŠ od května a ještě jsem ani jednou nebyla na neschopence. Od minulého týdne pokašlávám, ale přes víkend to vypadalo lepší a měla jsem za to, že půjdu normálně do práce. Včera večer asi po 22 hod. jsem dostala silné záchvaty kašle, nemohla jsem se ani dodechnout, závratě a horečku, předpokládám, že z toho urputného kašle. Dnes ráno jsem se tudíž objednala k Dr a do školy volala, jak to je, že bohužel neprijdu a uvidím, co mi řekne Dr. Situaci jsem popsala. No dostala jsem strašně seřváno, proč jsem nezavolala už o víkendu, že to takhle nejde. Já ale normálně fungovala a počítala s tím, že do práce jdu. Stalo se vám tohle někdy taky? Přijde mi to na jednu stranu nefer od vedení, jelikož tohle si člověk nevybere a volat v noci, že neprijdu, by mě opravdu nenapadlo. Jak tohle třeba řešit? Porad jsem ve školství nová a tahle situace se mi stala poprvé.
Vůbec nic si z toho nedělej. To se normálně stává. A co se týče víkendu, naše vedení nemá pracovní dobu. Ani nepřímou. Co se týče současné práce, vztahy jsou nastaveny hlavně pracovně, ne osobně. Soukromé telefony vedení nemáme. Mobily jsou pracovní, tam je o víkendu hlasovka, maily taky pravděpodobně nečtou.
Běžně se stává, že někdo během noci a rána onemocní a z ničeho nic přibyde supl. Od toho jsou rozděleny suplovací pohotovosti.
@Semtex píše:
Stane se, to neovlivnis. Mi se před tabuli asi dvakrát stalo, ze jsem náhle přišla kvůli nějaké viroze o hlas a musela ze dne na den domu, a to mě kolegyně pomlouvaly, ze simuluju a nechce se mi pracovatNo ale jak má člověk učit, když nemůže vůbec nic říct?
![]()
Tak toto je u učitelů celkem běžné. Na všech pracovištích, kde jsem byla třeba jen na praxi, někdo takový byl.
Znám víc učitelů z okruhu svých známých, co muselo na operaci s uzlíky na hlasivkách.
Já sama se snažím o hlas preventivně pečovat. I když je těžké zahrnout do toho i hlasový klid po práci, menší kolektiv dětí mám i doma. Ale u učitelství jako takového nechci dlouho zůstat, můj pracovní cíl je spc. poradenství. Tak snad se neodrovnám. Virózu se ztrátou hlasu mívám tak jednou za dva roky na přelomu léta a podzimu, kdy je ráno pomalu na zimní bundu a odpoledne na tričko.
Je to neprofesionální chování od vedení školy. Vůbec si to neber osobně, jsi nemocná, hotovo. Příště neříkej, že už seš necítila dobře před víkendem, prostě ti není dobře teď a jdeš k lékaři. Někteří lidé neumí řešit problémy klidně. Mám v práci totéž.
Jen to zkouší. Stává se běžně, že někdo volá ráno, že je hotový a musí k lékaři. Jsem dostala taky nadané, že pracovní úraz jsem nahlásila, že to byl pracovní úraz.
To je od zaměstnavatele dost nefér, na seřvání nemá vůbec právo tvl. Mně když syn onemocní a ráno se vzbudí s horečkama, tak dám taky vědět do práce třeba teprve hodinu předem, holt musí vyřešit suplování.
Až bych přišla po nemoci, normálně bych nadřízenému řekla, že příště si vyprošuju jakéhokoli zvýšení hlasu na mě ![]()
Ahoj holky, mám dotaz. Učím na ZŠ od května a ještě jsem ani jednou nebyla na neschopence. Od minulého týdne pokašlávám, ale přes víkend to vypadalo lepší a měla jsem za to, že půjdu normálně do práce. Včera večer asi po 22 hod. jsem dostala silné záchvaty kašle, nemohla jsem se ani dodechnout, závratě a horečku, předpokládám, že z toho urputného kašle. Dnes ráno jsem se tudíž objednala k Dr a do školy volala, jak to je, že bohužel neprijdu a uvidím, co mi řekne Dr. Situaci jsem popsala. No dostala jsem strašně seřváno, proč jsem nezavolala už o víkendu, že to takhle nejde. Já ale normálně fungovala a počítala s tím, že do práce jdu. Stalo se vám tohle někdy taky? Přijde mi to na jednu stranu nefer od vedení, jelikož tohle si člověk nevybere a volat v noci, že neprijdu, by mě opravdu nenapadlo. Jak tohle třeba řešit? Porad jsem ve školství nová a tahle situace se mi stala poprvé.