Učitelka ve školce - rasismus, výpověď na policii

84
1.10.13 18:16

učitelka ve školce-rasismus

Dobrý den, dnes jsem mněla zvlášni telefonát. Volala mi pani z policie, že prevěřuje pomluvu, že učtelka v naši třídě, kde chodí syn je rasistka. Mám přijít se synem na vyslechnutí. My sme slováci a ve třídě je hodně deti jinej národnosti. Je pravda, že hodně deti nerozumí česky. Slyšela jsem, že učitelka říka rodičúm aby na děti mluvyly česky ale nic víc jsem si nevšimla. Opatrně jsem se ptala syna jestli se ve třídě něco neděje ale on nic neví. Byl někdo se 6 ročním dítětem na výslech na policii? Má někdo takouto skušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Jitka1976
1.10.13 18:23

No nevím, ale pokud bys tam třeba zavolala, že by výslech syna stresoval, tak si myslím, že by jim mohla stačit výpověď v písemné formě, poslaná poštou…respektive, vždy můžeš výpověď ODMÍTNOUT…já kdysi taky u výslechu odmítla vypovídat a v pohodě…udělali zápis a víc nic nebylo…akorát jsem tam byla osobně…

• Citovat
  • Upravit
stazinka09
1.10.13 18:26

@Alica99
nevím jestli je to u vás stejné, ale tady vyslýchají děti vždy ženy policistky, speciálně proškolené a mají zvláštní místnost pro výslech nezletilých, vypadá jak herna ve školce, akorát je tam zabudovaný diktafon. Malá děcka si většinou hrají a u toho odpovídají na otázky…

• Citovat
  • Upravit
10848
1.10.13 18:30

Alice - pochybuju, že by syna výslech stresoval. Koneckonců on pravděpodobně nemá žádné stresující zážitky s policií, tak proč by mu mělo vadit, že si s ním bude povídat nějaký pán v uniformě, spíš ho to bude bavit. Ale vlastně pochybuju, že se ho budou moc vyptávat. Já bych tam šla. třeba se i něco dozvíš- myslím od syna, když se ho budou ptát.

A navíc pochybuju, že by si děti něčeho konkrétního všimly. on se rasismus prokazuje dost blbě. Zjevně měla učitelka nějaké nevhodné poznámky nebo nevhodné chování vůči nějakému etniku či minoritěa ti rodiče to hlásili.
I kdyby byla rasistka, tak to bude dělat tak sofistikovaně že děti její chování převezmou- což je průser -aniž by pochopily, že je rasistka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
1.10.13 18:34

No myslím, že syna asi stresovat ten vyslech nebude. Bude brát to jako zážitek, že byl na policejni stanici. Šel ba tam s ním manžel. Ale..už mám červíka v hlavě. Co když se ve třídě něco deje. Zistí to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
evavaloi
1.10.13 18:38

Mně by zajímalo, co učitelka zase provedla. Že by někoho napomenula? Měla by vědět, že to se dnes nesmí.

• Citovat
  • Upravit
K-Black
1.10.13 18:42
@evavaloi píše:
Mně by zajímalo, co učitelka zase provedla. Že by někoho napomenula? Měla by vědět, že to se dnes nesmí.
:palec:
  • Citovat
  • Upravit
1130
1.10.13 18:43

Musím říct, že mi spadla čelist. Kolik je paní učitelce let a jak dlouhou má praxi? Jako možné to je, ale moc si to nedovedu představit, spíš jestli si třeba rodiče něco nevysvětlili jinak - měla jsem ve třídě vietnamce. A bylo to dílo, rodiče neuměli česky, kluk taky ne - měl IVP ale nulová snaha se naučit česky…sice mi skrz překladatelku vše odkývali ale to bylo tak všechno :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
1.10.13 18:46
@evavaloi píše:
Mně by zajímalo, co učitelka zase provedla. Že by někoho napomenula? Měla by vědět, že to se dnes nesmí.

Mám ve třídě jednoho klučíka z Vietnamu a jednoho z Ukrajiny…tak doufám, že mě to nečeká..taky chci, aby mluvili česky… :think: Vietnamštinu bych fakt nedala…

• Citovat
  • Upravit
14046
1.10.13 18:49

Mě označili za rasistku, když jsem byla překvapená, že kluk závodní plavec - nemá oholené podpaží. Ptala jsem se ho na to, protože všude vidím plavce oholené a tak, že jsem myslela, že je to kvůli zmenšení odporu vody či tomu jejich neoprenu. Takže já se už nedivím ničemu.. Kluk byl částečný arab, ale o tom nebyla vůbec řeč

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
1.10.13 18:50

No ja jsem ješte doteť v mírnem šoku. S policii nemám žádnu skušenost. Učitelka je starší ročník, je ráznejší. Ozaj nevím co si o tom mám myslet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1130
1.10.13 18:54

Pokud je starší ročník aby jí z toho nekleplo :think: Spíš možná řekla něco blbýho, dítě si přidalo a šup s tím doma převyprávět tatínkovi. Pochybuji že by se tím mohla živit delší dobu tím čím se živí pokud by byla nějaká nacistka :lol: Ikdyž jeden nikdy neví :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
1.10.13 18:55
@Alica99 píše:
No ja jsem ješte doteť v mírnem šoku. S policii nemám žádnu skušenost. Učitelka je starší ročník, je ráznejší. Ozaj nevím co si o tom mám myslet.

No, spíš si myslím, že něco řekla někomu z rodičů…pokud by se navážela rasisticky do dětí, nejsou svědci…silně pochybuju, že by to dělala před dospělými…pokud před dětmi, vždy to může přeonačit, že to říkala jinak nebo to děti popletly a pod…z toho by se vyvlíkla…tady mi přijde, že se nepohodla s rodiči nějakého cizince a něco plácla…a oni si to samozřejmě nenechali líbit, což chápu…

• Citovat
  • Upravit
11559
1.10.13 19:15

Ja bych nedal souhlas k „vyslechu“ takhle maleho ditete. Tecka.

Odmítnout podat vysvětlení by bylo možné pouze v případě, že by tím byl vystaven riziku trestního stíhání sám vypovídající, či osoba jemu blízká.
Nevim, jestli by to na tuto situaci slo pouzit.
Nejsem pravnik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Larr
1.10.13 19:15
@evavaloi píše:

Taky souhlas.
Já bych pozjišťovala o co jde - v mnoha směrech jsem taky rasistka.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin