Učitelky ze školky :)
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Jsem ve školce, uplynulé tři školní roky jsem strávila ve třídě dětí 1,5-3letých.
Bylo to najednou stranu náročné- 25 mrňousků, na druhou stranu byli roztomilé, opravdové, ještě nezkažené a neodsekávající ![]()
Psala jsem o práci s nimi dokonce bakalářku ![]()
Když jsem hledala nápady a náměty, bylo to těžké- není příliš pedagogických či nějakých námětových knih, které by byly určeny pro takhle malé, většina jich počítá s tím, že do školky chodí tříletí a starší ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Vend JSem zde
učím v mš děti od 2, 5 do 6 let, začínáme s montessori pedagogikou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hra na krtečky…spíš 3+, ale můžeš to vyzkoušet…podmínkou je, že se děti znají jménem a poznávají navzájem.
Děti lezou po zemi po čtyřech jako krtečci…všude kolem tebe…ty je povzbuzuješ: Krtečci…lezte…hledejte žížalky…
apod. Pak řekneš: Krtečci, je zima…fouká…zahrabejte se do listí…A děti se schoulí, hlavu ezi ramena, zavřou oči a „spí“…ty vezmeš deku a JEDNO dítě zakreješ dekou, nesmí být NIC vidět…Krtečci, vstávejte!!! Jeden krtek se vám zahrabal moc hluboko a spí…Kdo to je?
A děti, aniž by koukly pod deku (to nesmí!!!) HÁDAJÍ kdo je pod dekou…musí se rozhlédnout, kdo z kamarádů chybí??? Je to hra na pozornost, orientaci.
Hraju to i s prckama.
Další oblíbená je: „Pane vlku, kolik je hodin?“
Děti si stoupnou do fronty za mnou, já stojím v čele fronty a jsem Pan VLK
…Jdu po třídě, děti v řadě za mnou a ptají se: „Pane vlku, kolik je hodin?“…já se zastavím, děti v řadě za mnou také…mrknu na hodinky a řeknu: Půl desáté (např.)…zase celá kolona jde…Opět se děti ptají kolik je hodin, já opět odpovím nějaký čas, třeba čtvrt na čtyři…toto se opakuje několikrát (v dětech roste napětí
) a když už jsou napnuté jako kšandy, vykřiknu na otázku kolik je hodin: OBĚÉÉÉÉÉD…!!! A na to se děti musí RYCHLE posadit na zem!!! Kdo nesedí, toho vlk (jako) chytil k obědu. A celé se to opakuje. Hra je na postřeh, rychlost a to co děti milují, tedy napětí, vzrušení a pocit úlevy, když je vlk nechytí…Já se u toho samozřejmě naoko zlobím, že jsem jako vlk NIKOHO nechytla…
Tím víc vzrušeně piští a radují se…
Další, kterou u nás děti milují je, „co chybí?“
Dám na papírovou čtvrtku pár předmětů (bílá čtvrtka zaručí netrální podklad, ničím nerozptyluje pozornost) třeba: malé autíčko, míček, hřebínek, kostku z Lega…čím menší děti, tém méně věcí a naopak! Věci dětem ukážu a děti je pojmenují…pak to celé zakryju šátkem…děti zavřou oči, nebo kdo se bojí zavřít oči kouká na strop. Já zpod šátku vezmu 1 věc…schovám jí. Děti mohou otevřít oči/dát hlavu dolů…Co zmizelo???
Pro děti mladší 3 let bych dala na začátek 3 předměty, jim dobře známé…musí je umět POJMENOVAT…časem přidat další předměty, až ty tři zvládnou. Dobré je to s pastelkami, pro starší děti…dát všechny barvy a sebrat třeba červenou…Která barva chybí???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@verusav jé a začali jste letos v září? my máme prvky montessori. Ale popravdě zatím nám to v praxi moc nejde. Co se týče praktického života.
- Citovat
- Upravit
@SIMONA1234 jééé to je skvělá inspirace. Žádnou z těchto her neznám
zítra vložím co děláme my. Některé dětičky máme moc maličké 17m a proto děláme hodně básničky s ukazováním. Tam se chytají i ty malinké.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@verusav jé a začali jste letos v září? my máme prvky montessori. Ale popravdě zatím nám to v praxi moc nejde. Co se týče praktického života.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
začali jsme pořádně loni, letos již plně vybavení, ale někdy přemýšlím právě nad těmi pravidli, nad tím, jak děti i přes mnoho pomůcek a připravenéprostředí inklinují k sociálním a napodobivým hrám, pohyb, někdy si teda nejsem jistá v kramflecích
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak u nás vycházíme hodně z pomůcek a tématu, co zrovna děláme, ale musím říct, že děti pořád baví klasické hry jako na peška, kocour a myš, čáp a žáby, schovka, Cukr káva limonáda
atd., taky hrajeme, že se chová minutka, která tiká a hledá se dle zvuku, spousty her s pomůckami, ted máme téma LES, ale bude trošku ochuzen, protože se budeme chystat na Vánoce, vánoční elipsu, máme v týdnu plavání, nějaké výlety a tak
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Praktický život myslím máme už zmáklý, děti si chystají svačiny, mažou, dávají na talíř, když vylijí utírají, zametají, zalévají kytky, i když někdy vidím, že se dlouho nikomu nechtělo, tak jdu a já a on se někdo přidá, taky utíráme prach ve třídě, chytne se většinou ten, kdozrovna tohle potřebuje dělat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den, chci se zeptat jestli nevíte o práci v jesličkách v okolí Ostravy. Hledám práci hlavně s dětmi
Děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
prosím o zachování anonimity.
Pracuji 2 rok v jesličkách. Věková kategorie 2-3 roky. Velmi mě ta práce naplňuje. Baví mě věnovat se dětem, vymýšlet program, hledat různé inspirace.
Teď jsem na googlu hledala něco k našemu tématu a hodilo mě to na emimino do diskuze, kde psaly učitelky hry, které s dětmi hrají. Vůbec jsem tyto hry neznala a bylo to pro mě velmi inspirativní čtení. Proto mě napadlo založit diskuzi, kde by jsem mohla s podobně nadšenými učitelkami sdílet nápady a navzájem se obohacovat.
najde se tady někdo?