Ujmout se kotěte?

484
6.11.16 12:55

Ujmout se kotěte?

Dobrý den, ráda bych se zeptala zkušennějších, co by na mém místě udělali.
U nás ve vesnici už se pár týdnů toulají koťata (no bohužel nic neobvyklého) a co vím, tak třech už se někdo ujal a to poslední z vrhu je tak nějak stále k vidění. Kotě je velmi přítulné a mazlivé (dost pravděpodobně ta koťata byla vymazlená od dětí a pak už se doma nehodila, jak povyrostla, tak je rodiče někam odevezli napospas) a tak si pohrávám s myšlenkou se jej ujmout. Nicméně doma být určitě nemůže, protože máme zakrslého králíka, který má všude přístup a primárně bydlí ve vstupní chodbě, kde má i své zázemí. Kočka by musela být venku, kde bychom jí poskytovali krmení a zajistili teplou polystyrenovou boudu, aby měla kde spát. Pak samozřejmě počítám s kastrací. Víc pro ni bohužel udělat nemůžu, i tak mám zatím trochu obavy ze soužití s králíkem, který má přístup i ven (od jara do podzimu bývají otevřenéí vchodové dveře, když je chladno, tak jej pouštíme občas- ale to on sám ani nechce, radši se válí pod topením).
A tak teď přemýšlím, jestli do toho jít a jestli je to takto vůbec reálné. U domečku máme malou zahrádku, teoreticky je přístupná půda (tedy my atále netušíme kudy, ale něco nám tam v noci semtam dupe). Jenže by mě zajímalo, zda lze kočku naučit, aby nechodila dovnitř kdykoli se jí zachce? Teoreticky se nebráním tomu, aby mohla i domů, nicméně primárně by měla být venkovní, tak by mě zajímalo, zda toho lze s otevřenými dveřmi dosáhnout :-D Možná je na to ale teď ideální období, protože králíka ven téměř nepouštíme, takže je zavřeno- to je ale pak otázka, jak pak bude probíhat soužití, až kočka bude mít venku svůj prostor a králík jí do něj vleze (ačkoli ten protor byl původně králíkův- haha, my si občas klademe otázku, jestli nám vůbec doma nějaký prostor patří, králík vleze všude :-D )
Takže co byste na mém místě dělali? Kočku jsme neměli v plánu si pořizovat dokud se nepřestěhujeme (tam bude větší zahrada, lepší možnosti), nicméně myši nám semtam do baráku vběhnou, takže by myšilovka nebyla na škodu.. A nějak máme s mužem pocit, že prostš to kotě nemůžeme nechat na ulici, rády bychom mu alespoň nějaký domov a lásku poskytli. Ale zase nechci ohrozit králíka.. Proto bych se ráda zeptala zkušennějších, co byste na mém místě dělali a zda byste do toho šli? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15123
6.11.16 12:59

Já bych řekla, že když králíka seznámíš s kočkou ještě v době kdy bude kotě, budou kámoši. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.11.16 12:59

Já mam kocek uz pět. Jsou chytre a nauci se jak třeba. Staci ven sypat žrádlo a postará se.. Ale je potřeba je vykastrovat abyste nemela za chvilku další.. I kocoura bych kastrovala neperou se a neznackuji, což smrdí. Pokud se ujmete tak vam dekuju za to nebohe kote nerozumných lidi…

• Citovat
  • Upravit
24798
6.11.16 13:04

Máme kocoury a morčata. Tak jestli to můžu srovnávat s králíkem? Nemíváme je navolno teda, ale ani jednoho kocoura moc nezajímají. Jsou už velká, aby je chtěli „lovit“. Klidně leží vedle nebo i na kleci a chrápou, morčata si chroupu seno, no idylka :lol: Kotě si s ním ale určitě bude chtít „hrát“, máchat po něm tlapkama, hopsat kolem dokola atd.

Jestli necháváte otevřené dveře, kočka dovnitř určitě půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
6.11.16 13:06

@Elinečkaaa tak jestli vezmes nebo ne, je samozrejme na tobe. ja se takhle ujala dvou opustenych kotat, jedno dokonce od uplneho miminka, krmila jsem strikackou sunarem :srdce:
jen ti chci napsat, ze souziti kocky s kralikem je naprosto v pohode. mela jsem postupne tri zakrsliky a dve kocky, vzdy se vsichni spratelili a naopak si spolu umi hrat a skadli se. je to bozi. a pokud to bude kote, tim spis by si na sebe zvykli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102418
6.11.16 13:07

Taky nevidím důvod, proč by kočka a králík nemohli sdílet společný prostor, když je seznámíš včas, tj. hned jak si kočičku přinesete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
416
6.11.16 13:10

Ahoj, za mě ano. Ujali jsme se takto vyhozeného odrostlejšího kotěte, nechtěla jsem, syn mě umluvil. teď bych ho nevyměnila ani za nic. Neznám vděčnější a společenštější zvíře. My ho tedy máme v domě a má přístup na zahradu, když má pocit, že si chce obhlídnout revír. Kastrovaný, naočkovaný, odčervovaný, netoulá se, je čisťounký a čistotný a krasavec. Pokud je to koťátko, zkusila bych soužití s králíkem, králík i kočka jsou zvědaví, mělo by to proběhnout bez problémů, naopak, budou kamarádi. Jinak je stejně potřeba, aby kočka byla aspoň tři týdny „zavřená“ v novém domě, aby ho přijala za domov a pak po vypuštění nezabloudila :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
545
6.11.16 13:26

Proc nemůžou byt s králíkem spolu? :) byvaji z nich dobří kamaradi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
802
6.11.16 13:33

Nasi nam obcas hlídají 7kiloveho dospělého kocoura a maji králíka…pokud je králík navolno, vetsinou on nahani kocoura a chce si hrát..kocour ho nikdy lovit nechtěl, spis pred nim někam zaleze..zkuste je seznámit, ale podle me zadny problem u soužití těchto 2 zvířat :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
6.11.16 13:33

Ujala jsem se opuštěného kocourka. Ten byl od začátku venkovní, přesto, i když ví, že nesmí, zkouší nepozorovaně proniknout do domu. Takže kolikrát jdu, otrevřu dveře do pokoje a na gauči rozvalený kocour. Pak jsem se ujala toulavé kočky a jejího pidi koťátka(samozřejmostí byla kastrace obou).Tu na vesnici nezažili absolutně nic dobrého, to mi věřte. To kotě se nikdy neochočilo, i když i se starou u mě žilo uvnitř půl roku jako domácí. Stará je naoko jakože přítulná, ale reflexi z opuštěného období stále má taky, není mazlící, dává si na člověka pozor. Takže mám kočky tři, venkovní, vědí moc dobře, že dovnitř nesmí.

Příspěvek upraven 06.11.16 v 13:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
783
6.11.16 13:34

Měli jsme 4 roky zakrslého Teddy králíčka a přišli k němu tři koťata (dva kocouři a jedna kočka, kterou jsem našla a zachránila ji). Zvykli si na sebe hned a jsou to kámoši. Jeden kocour si dokonce chodí lehat ke králíkovi do klece :lol:. A to máme ještě starou fenku jack russel teriéra. Jsou všichni prima parta :pankac:.
Moc Ti dekuji, jestli se kotěte ujmeš :srdce:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
6.11.16 13:50

Taky jsme se ujali kocoura, je hlavně venkovní, ale dovnitř vběhne, kdykoliv má příležitost, a až chce, jde zase ven. A soužití s králíkem bude naprosto v pořádku. Králík je moc velký, než aby ho kočka lovila. Takže ostatní mají pravdu, když radí, abys je co nejdřív seznámila a můžou z nich být skvělí kamarádi. Jste s manželem moc hodní, že chcete dát kočičce domov.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
6.11.16 14:37

Děkuji moc všem za názory, musíme to s manželem ještě zodpovědně zvážit, neradi bychom pak zjistili, že jsme něco podcenili. Popravdě mě vlastně ani nenapadlo, že byse spolu s králíkem mohli kamarádit, ale je fakt, že oboje jsou zvířata mazlivá a zvědavá, možná toho mají dost společného :-) A nebo si sebe nebudou všímat, náš králík když si něčeho všímat nechche, tak vedle něj může někdo dříví štípat a jemu je to absolutně jedno :-)
Jen teď přemýšlím nad další věcí, a to nad případem, když bysme snad uvažovali mít ji víc doma. Máme 1+1 a chodbu, kde je králík a je využívána zároveň jako sušárna. Takže prakticky vzato, do ložnice nesmí ani králík (ten to plně respektuje, i když jsou trvale otevřené dveře mezi ložnicí a kuchyní), kuchyň je takový společný protor, ale bez dozoru když nejsme doma, tak je králík v chodbě. A to by asi nedělalo dobrotu, kdyby tam byla obě zvířata. Navíc sušáky s prádlem by asi byli pro kočku super zábava.. Takže mi přijde, že jediná varianta je, aby kočka věděla, že je její místo venku (ale mohla i dovnitř, když bychom ji tam pustili)..
Ale co s tím zvykáním si na místo? Jak moc umí malé kotě skákat? Jestli je reálné, že by nebyla nikde zavřená doma, ale byla prostě na tom dvorečku (se zateplenou boudou), protože je plot vysoký 1,5 metru a dole zabezpečený, aby králík nezdrhnul. Jakože až by kotě vyrostlo, tak by plot přeskočilo, ale do té doby si zvykalo na místo? Je to reálné? Já se tak ptám, protože zkušennost s kočkama nemám a tak chci zvážit, zda jsem skutečně schopni kotěti poskytnout, co potřebuje, aby nestrádalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
6.11.16 14:50

Ahoj,
když začneš kotě pravidelně krmit a u toho se s ním budeš vždy pár minut bavit, už se od vašeho domu nehne - takže si ho můžeš přinést na dvorek, dát mu tam najíst, ukázat mu pelíšek, pořád na něj u toho mluv a říkej mu nějakým jménem, ať si na to zvykne (bude potom chodit i z větší dálky, když ho tím jménem začneš volat) a nechat ho tam a druhý den ráno ho tam s velmi vysokou pravděpodobností opět najdeš, takže ho zas nakrmíš a necháš ho venku a ono se o sebe postará. Nevím, jaký máte plot, ale je to celkem jedno, kočka i dost malé kotě ho stejně přelezou a ani bych jim v tom nebránila. Venkovní kočky si celý den drandí, kde chtějí, nabo pokud mají chuť budou se válet na dvorku, prostě podle jejich nálady. A do domu ho budeš prostě pouštět jen pod tvým dozorem. Toto je stejně pro kočku ten nejlepší život - volnost a přitom někdo, kdo ho má rád a nakrmí ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
6.11.16 15:00

Kočky jsou velmi přizpůsobivé, neměla bych o soužití s vími a králíkem obavy. Taky jsme se už opakovaně ujali většího kotěte, které někdo odhodil. S naším psem jsou bezva kámoši, znají se od „kotěcích a štěněcích“ let. Stejně tak mámina kočka se kamarádila s naším předchozím psem. Se současným psem se akceptují, ale ona ho už úplně k sobě nepouští, už má svůj odstup. Vůbec bych z toho neměla obavu, zvířata si svoje teritorium navzájem vymezí nebo se budou zcela snášet. Jen si myslím, že se vám nepodaří zabezpečit, aby kočka nechodila dovnitř, pokud bude otevřeno. Jinak naši kočku sušák nijak nezajímá, snad jen když tam pověsím něco s tkaničkami a ty se pak bimbají dole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný