Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím skupinko, mám takové menší trápení ohledně svého těhotenství.
Jsem dnes 19+6, první těhotenství, 27let, čekáme chlapečka, prvotrimestrální screening negativní, dodělávala jsem si i na žádost NIPT-ten taky negativní.
Včera jsem byla na druhotrimestrálním USG, vše bylo v pořádku, až na dvě věci (de facto na jednu), tou jednou bylo rozšíření ledvinné pánvičky oboustranně na 7,1mm, ale plodové vody dostatek, tou další byla hraniční šíře komor-9mm a 8,5mm. Gynekoložka byla zdešená, tak si volala genetičku, ta zase byla úplně vyklidněná, že by nález jen sledovala, jak na ledvinách tak na komorách, že komory se tolerují do 10mm, i tak mi vzala krev na TORCH a já jsem teď solidně podělaná. Jako všichni se tvářily jak na pohřbu, ještě mi říkala, že možná vezmeme plodovou vodu, kontrolu mám za 3 týdny a fakt se moc bojím, jediný, kdo se tvářil v klidu, že to bude dobrý, byla genetička, která mi uklidnila, že trisomie jsou vyloučené, komory jsou ještě v toleranci a rozšířená pánvička se s největší pravděpodobností upraví.
Máte s tím nějaké zkušenosti ženy? Nějaké rady na uklidnění, nevím, co budu dělat ty 3 týdny, střídavě se uklidňuji slovama, že to tak je, že na komorách jsou horší nálezy a rozšířená pánvička je se u chlapečků vyskytuje, ale zase zároveň mi sem tam ukápne slza.
Děkuji a hezký den <3
🧮Kalkulačka termínu porodu podle týdne těhotenství
Přečtěte si článek: Screening ve druhém trimestru: Proč je důležitý?
Chápu, jak se cítíš.
Mně ve 22tt řekla genetička, že miminku chybí spojení mezi komorami v mozku.
Ještě mi popsala i co by to znamenalo, kdyby tam nebyla.
Pozvala mě na další kontrolu za týden.
Byl to nejdelší týden v mém životě a já ho snad celý probrečela.
Jen chci říct, že na další kontrole bylo vše v pořádku a dcera je naprosto zdravá a věřím, že to tak bude i u vás ![]()
Syn mel stejny nález, panvicky i komory, milimetry si teda uz nepamatuju, ale obojí se do porodu samo spravilo. Jen jsem casteji chodila na kontroly a řešilo se, ze se to bude kontrolovat po porodu nejspis na MR, ale na posledních dvou utz před porodem uz bylo vse ok, takze po porodu zadne vyšetření nebylo.