Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Potřebovala bych poradit. Píšu teď s dcerou úkol z českého jazyka. Má psát synonyma k vybraným slovům, takže např. žvýkat - jsme napsaly kousat. Ale nevím si rady synonymum ke slovu vydra. Můžete někdo poradit? Díky.
Tohle slovo nemá synonymum…
http://www.slovnik-synonym.cz/
http://www.synonyma-online.cz/
Tady jsem také hledala, ale ke slově vydra to nic nenašlo
A má to být opravdu synonymum (pokud to není přímo úkol z učebnice)? Mně žádné na vydru opravdu nenapadá.
Vydra má synonymum, a to latinský název - vydra říční je Lutra lutra. Ale pochybuju, že tohle by chtěla učitelka vědět
Možná se spíš snaží vytáhnout „lasicovitá šelma“, ale to není přesné ![]()
Napadá mě „lasicovitá šelma“ nebo „zvíře“ „živočich“
Ale tohle je vážně divný úkol hledat synonyma k obecnému pojmenování zvířat ![]()
@bonanza píše:
Potřebovala bych poradit. Píšu teď s dcerou úkol z českého jazyka. Má psát synonyma k vybraným slovům, takže např. žvýkat - jsme napsaly kousat. Ale nevím si rady synonymum ke slovu vydra. Můžete někdo poradit? Díky.
No tak vzhledem k tomu, že synonyma jsou slova stejného, či podobného významu, která lze ve větě zaměňovat, podle mě slovo vydra synonymum nemá. Když napíšeš místo vydra třeba bobr, už se jedná o jiné zvíře (tudíž jiný význam), takže zde synonymum podle mě neexistuje.
@Kallkapa Jo to jo, ptž bobr vypadá jinak. Ale kdyby tam napsala dravý sladkovodní živočich, tak by to šlo zaměnit ![]()
@Nsoci píše:
Vydra má synonymum, a to latinský název - vydra říční je Lutra lutra. Ale pochybuju, že tohle by chtěla učitelka vědětMožná se spíš snaží vytáhnout „lasicovitá šelma“, ale to není přesné
No tak leda..Ale vzhledem k tomu, že to má být úkol pro děti a né pro rodiče, bych napsala, že pro to synonymum není.
No myslím, že paní učitelka vědecká synonyma na mysli neměla.
@Ariadne píše:
@Kallkapa Jo to jo, ptž bobr vypadá jinak. Ale kdyby tam napsala dravý sladkovodní živočich, tak by to šlo zaměnit
To podle mě ale není synonymum, ale něco jako opis slova bez použití kořene. Jako třeba dům - synonymum barák a opis - místo, kde se bydlí
. Nevím, jako mělo by to být takové slovo, na které je schopné přijít dítě ve třetí třídě.
Navíc když řekneš dravý sladkovodní živočich, není zřejmé, že máš na mysli vydru.
JJ pro třetáka docela drsný úkol
nebo je to vážně chyták a nejde nic vymyslet