Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky se přikláním k názoru, že to synonymum nemá
ty opisy, jako lasicovitá šelma apod. podle mě taky nejsou synonyma, protože na to může sedět i jiný živočich (předpokládám)
@Ariadne píše:
Hmm vodní savec? ondatra, bobr?
to jsou úplně jiné druhy zvířat ![]()
Holky a to vás nenapadlo, že si to mohlo dítě špatně označit nebo zapsat
. Pokud to teda není úkol přímo z učebnice. Když jsem učila, tak se mi to stávalo celkem pravidelně.
Jednou na mě dokonce vyběhla matka, co si to vymýšlím za nesmysly, že ten úkol byl neskutečně těžkej a dlouhej a museli na něm pracovat všichni. No a chlapec si to špatně zapsal, tak si místo lehounkého úkolu na 4 řádky fakt zamakal ![]()
Jinak bych to vzala jako chyták a proškrtla to, i tak mohou být úkoly postavené.
Holky, díky, taky jsem si to myslela, že nemá synonymum. Možná je špatné zadání a měli psát slova příbuzná. To je něco jiného než synonymum, že?
Vydra synonymum nemá, je to druh zvířete a latinské názvy by asi nechtěla, nebo nějaké myslivecké atd.
@bonanza slovo příbuzné je opravdu něco jiného než synonymum. Mají stejný kořen slova. Takže od žvýkat to je žvýkačka.
@bonanza píše:
Holky, díky, taky jsem si to myslela, že nemá synonymum. Možná je špatné zadání a měli psát slova příbuzná. To je něco jiného než synonymum, že?
A nemohou vymýšlet slova souřadná/nadřazená/podřazená? To by ta vydra dávala smysl víc, ale nenapadá mě nic na žvýkat. ![]()
No, ty příbuzná slova by každopádně dávala aspoň nějaký smysl, že by děti viděly, že tam patří také to stejné y, i když to není přímo ve vyjmenovaných slovech:)
Holky, asi to tedy budou spíš slova příbuzná. Pak ale nevím příbuzné k poslednímu vyjm. slovu výheň.
Každopádně vám všem moc děkuji.
Slova souřadná a nadřazená se brala ve druhé třídě.
Nyní ve třetí třídě se berou vyjmenovaná slova a k nim slova příbuzná =
žvýkat = žvýkačka
vydra = Povydří
výheň = bych dala asi vyhřívat