Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Resila jsem v minulosti něco podobného, ale ja kojila jen 3 měsíce a pak už jen odsavala (syn se mi přes všechnu snahu odstavil ve 3 měsících sám). Každopádně, se zaváděním prikrmu a omezováním kojení jsem kolem jeho 9.mesice dostala menses a kolem jeho roku jsem měla za sebou 3 pravidelné ms cykly a kojení se ukončilo tak nějak samo. Tehdy už byl tedy plně odstaveny, ja měla v normě prolaktin a začali jsme se pokoušet. Takhle mi to i doporučoval můj lékař v CARu, mít aspoň 2-3 ms cykly za sebou a otestovány prolaktin v normě. Vinou dalších okolnosti (špatná imunologie, rozhodnutí dodělat si genetické vyšetření apod.) jsme ale stejně museli chvíli počkat.
Čili ms se Ti možná vrátí už s omezováním kojení a pokud jde o odstavovani od MM, myslím ze nejlepší je naučit dítě pít z lahvičky, a jednoho dne už mu MM proste nedat, s tím ze Ty si buď odsavas do úlevy anebo ve sprše v teple vodě si trosku ulevis (odstrikas), ono to pak postupně přestane tak nějak samo; pomáhá taky matovy a salvejovy čaj.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Dobrý den, může se kvalita embryí mezi jednotlivými cykly zlepšit nebo zhoršit? Děkuji. Odpověď
Ahoj, mám 3,5 měsíční dceru po IVF. Plně jí kojím + 1× denně večer dokrmuji UM.
O mimi jsme se snažili cca 6 let, manžel má špatné spermie. Po několika pokusech IVF se nám to konečne povedlo. Máme ještě dvě zamražená embrya, tak bychom se rádi pokusili o sourozence. Po předchozích neuspěších a i vzhledem k manželově věku (je mu přes 40), to nechceme odkládat. Vím, že to není optimální, ale chtěla bych dceru kojit do ukončeného 6.měsíce a pak kojení ukončit, abychom mohli jít co nejdříve na KET.
Chci se zeptat, zda jste to některá řešila taky tímto způsobem nebo jste děti kojily déle a o další mimčo se pokoušely až za delší čas?
A jak vám šlo takto předčasné ukončení kojení? Dá se to nějak postupně omezovat nebo je lepší si nechat předepsat nějaké prášky?
A za jak dlouhl po ukončení jste dostaly menstruaci? Já ji totiž při kojení zatím nemám.
Díky za odpovědi.