Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Resila jsem v minulosti něco podobného, ale ja kojila jen 3 měsíce a pak už jen odsavala (syn se mi přes všechnu snahu odstavil ve 3 měsících sám). Každopádně, se zaváděním prikrmu a omezováním kojení jsem kolem jeho 9.mesice dostala menses a kolem jeho roku jsem měla za sebou 3 pravidelné ms cykly a kojení se ukončilo tak nějak samo. Tehdy už byl tedy plně odstaveny, ja měla v normě prolaktin a začali jsme se pokoušet. Takhle mi to i doporučoval můj lékař v CARu, mít aspoň 2-3 ms cykly za sebou a otestovány prolaktin v normě. Vinou dalších okolnosti (špatná imunologie, rozhodnutí dodělat si genetické vyšetření apod.) jsme ale stejně museli chvíli počkat.
Čili ms se Ti možná vrátí už s omezováním kojení a pokud jde o odstavovani od MM, myslím ze nejlepší je naučit dítě pít z lahvičky, a jednoho dne už mu MM proste nedat, s tím ze Ty si buď odsavas do úlevy anebo ve sprše v teple vodě si trosku ulevis (odstrikas), ono to pak postupně přestane tak nějak samo; pomáhá taky matovy a salvejovy čaj.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Ahoj, mám 3,5 měsíční dceru po IVF. Plně jí kojím + 1× denně večer dokrmuji UM.
O mimi jsme se snažili cca 6 let, manžel má špatné spermie. Po několika pokusech IVF se nám to konečne povedlo. Máme ještě dvě zamražená embrya, tak bychom se rádi pokusili o sourozence. Po předchozích neuspěších a i vzhledem k manželově věku (je mu přes 40), to nechceme odkládat. Vím, že to není optimální, ale chtěla bych dceru kojit do ukončeného 6.měsíce a pak kojení ukončit, abychom mohli jít co nejdříve na KET.
Chci se zeptat, zda jste to některá řešila taky tímto způsobem nebo jste děti kojily déle a o další mimčo se pokoušely až za delší čas?
A jak vám šlo takto předčasné ukončení kojení? Dá se to nějak postupně omezovat nebo je lepší si nechat předepsat nějaké prášky?
A za jak dlouhl po ukončení jste dostaly menstruaci? Já ji totiž při kojení zatím nemám.
Díky za odpovědi.