Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky maminky, prosím vás, nemáte nějaký tip, jak účinně ukončit kojení v raném stadiu těhotenství?
Ukončila jsem kojení v uk. 10m, ze dne na den, syn byl z 95% kojeny, ale cítím stahy dělohy a neni to moc příjemný, myslim, že bych to asi nezvládla, nemam moc dobrou výživu - stravu, takze si na to proste netroufnu a nechci potratit.
Matu, šalvěj, homeo nemuzu, a jako prsa jsou nalita uz tyden a boli, do toho mam covid a anginu, brala jsem jedny antibiotika, ted mam silnější druhé, a i presto ty prsa proste uz me to štve, uz by to mohlo splasknout. Mam furt odstříkávat? Nebo nemam vubec nebo co mam s tim jako delat? Navic mam docela často žízeň a píšou omezit pití ![]()
Nemate s tim někdo zkušenost, kdo treba taky koncil ze dne na den, uz je to cca tak týden urcite, maly si jeste sem tam cucnul, ale uz mu nechci dávat, ceka pak celý den na prso, musí si zvyknout na stravu a pití no
.
@Lasička9 píše: Více
Takže má mimo mleko i jinou stravu a tekutiny? Dostává UM?
Ukončila jsem ji ze dne na den před týdnem, brala jsem penicilin, trochu to zatáhnul, ale syn chytl covid ode mě - mysleli jsme, že je to angina, nakonec ma covid, proste nejedl a nepil, takže jsem mu musela ještě trochu dat cucnout … a i tak mám teď prsa nalitý, už mu nechci dat, ale nevim co s těma prsama…
Pije čaj, přes noc Um, pres den UM nechce, snažím se mu nabízet neustále jídlo a pití, myslim, ze nestrádá, ale nejí a rozjedlý nebyl, to ale budu resit i s pediatrem, protoze budu chtít odběry na železo, neni normalni, aby se mu nabízelo fakt denně 100× jidlo a on nema chuť, nenají se poradne, zuby ma dva uz venku a dalsi nic, takze budu chtít odběry, uvidime… ze začátku jedl, pak přestal a teď sem tam něco, ale je to asi i tou nemoci …
Takze UM nechce, jidlo nechce, MM by chtel, ale to jsi mu zakázala?
@Dahlia0409
Um ma pres noc, jidlo ji ale sporadicky, nejsou to moc velký porce, spis minimální, což se ted da vzhledem k nemoci pochopit…
Jo jasne
rekla jsem 11m kojenci promiň zlato, ale mm uz nebude a on na me kouknul a řekl: tak jo ![]()
Kojit ho uz proste nechci ze zdravotních důvodů jeden je těhotenství a druhý je zvýšena činnost štítné žlázy, tlačil na me pediatr v 8m, at ukončím kojení kvůli zdraví a v 10m na me začala tlačit endokrinolozka, at ukončím kojení, at se konečně zalecim, je na tom neco nepochopitelného?
Jen jsem se zeptala
Že je to malé mimčo, tak bych se snažila kojit aspoň rok, to je vše, ještě když UM moc nechce ![]()
@Dahlia0409 ja bych ho kojila do roku a pul, fakt si to neber osobně, me šlo o radu, co s temi prsy, protoze jako i pro me to bylo psychicky ted docela náročný, ořvala jsem to víc, než on, vim, ze je maly, ze prso proste byla jeho 100% jistota, ale co mam delat? Kdyz jsem ho nakojila, tak me bolel podbřišek, uvolňuje se oxytocin a to zvyšuje stahy dělohy, navic byly studie, kdy pokud je dítě plně kojené, tak tam potraty byly, kdyby jedl a mel kojeni 1× denně nic neřeším … ale on fakt byl plne kojený a proste i tak si myslim, ze uz by tu stravu jako mohl trochu chápat, jine deti mají uz fakt kojeni dvakrát denně třeba jenom, jako ono to uz bylo docela neúnosný, kojil se co dve hodiny a dvacetkrát v noci, uz ho proste neukojím, potřebuje maso apod… normalne se zajet v jídle, začli jsme v 6m a proste bylo to na odstřel uz delší dobu, proste jsem cekala, ze se rozjí, ale on byl schopnej cely den nejíst a cekat na prso, to proste normalni neni, právo na prso ma, ale pokud tady nebudu ja, tak kdo se o něj postará?
Vsak v pohode, nemusis byt taková
Jinak plno mamin koji tandem, takze to fakt bezne nevadi. Ale pokud je to zdravotně závadné, je to neco jineho. Jinak je potreba do úlevy prostě odtrikavat, nic jineho poradit asi nejde ![]()
@Lasička9 Jinak je to prostě malé miminko a chtít po něm, aby pochopil, ze v jeho věku ma jist i maso a zeleninu je docela složitý úkol
Malé miminko tohle opravdu asi chápat nebude, je pouze na nem, zda to prijme, nebo ne ![]()
@Dahlia0409 ja z toho mam strach, hlavne z toho, ze kdybych sla potom na císaře znovu, on by byl zvyklý na kojeni, tak bude jist tech 5-7 dni co? Jakoze fakt realne, je na me strasne vázaný a to jidlo je takový zaklad, kdybych ho pak mela nechat příteli nebo babičce … ale jako neni to moc v pohode, je z toho hotovy, jako sešlo se to zrovna fakt spatne i s tou nemoci … nevim no, nemuzu o to mimi přijít? Kdyz tedka uhnu, tak proste pak uz ho nepřevedu na jidlo tuplem, navic jsem bez lepku a bez laktózy, jako ja bych musela asi fakt jíst jinak, navic jsem tedka dost zhubla, tak jako nevim, jestli riskovat, navic nechci to telo jeste vic zatezovat
no moc to přijmout nechce, vyzkoušela jsem 5 různých UM… stejne jsem ho chtěla v roce odstavit, mela jsem porad vlčí hlad, ja nevim no…
Jedine cekat, az ho hlad nauci jist tedy neco jineho
Pokud to musí byt tak radikální, nic jineho proste neuděláš ![]()
@Dahlia0409 neee vůbec, začátek teprve, teprve půjdu za gynekologem, ale prostě vidím, že se za 4 měsíce se nikam neposunul, nikam … jako ted je to asi fakt ta nemoc, jinak jedl normálně dýni, pastinák, mrkev, rýži, těstoviny a tak, takže snad to přejde, krupky i srdíčka z dm, kapsičky, akorát mám nervy z toho, aby se proste potom rozjedl no, chtela jsem to um nahradit jako jogurty a tak - tak určitě, tvaroh s hruškou sladký - xichti se, jogurt - xichti se, kaše hami 5 lžiček a konec, přitom predtim jedl lip, ted mi prijde, ze moc nechce no … hlavne se s tim asi nechci nervovat po tom, ja jsem ho zkoušela odstavit uz několikrát nebo proste ma mit jedno jidlo plus dokojit a postupně nahradit uplne - to tak absolutně jako nefungovalo, proste nejedl a cekal na prso, navic kdyz ted ten odstav vidím, tak si to bez antibiotik “postupne” neumim absolutně představit, proste to dite musi jist, aby to vubec šlo, to kojeni v noci uz strasne unavovalo ja nervni 4 hodiny, ze se bude 10× budit na mliko, ktery mu evidentně nestačilo, pak jsem zas ja nespala z hladu, to je jedno s druhým proste …
Dobře, takže řekněme, že po nemoci to bude s jídlem třeba lepší. Takže na gyndě ti nikdo nic nezakázal, zdravotní problémy jsou teda potvrzeny z endokrinologie a tam doporučili zrušit kojení?