Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, měla bych dotaz, možná někdo podobnou situaci řešil. Mám také konzultaci s právníkem, ať mám vše zjištěné po právní stránce, ale napadlo mě se zeptat i tady, aby třeba zjistila i dřív, řešení této situace. Mám pronajatý byt na dobu určitou. Mám ho pronajatý od července 2022, smlouva byla na rok, majitel ji po té znovu prodloužila na rok, nyní tedy končí 30.6. 2024. V lednu se nám naskytla možnost koupit byt. Ve smlouvě mám uvedené, že ukončení nájmu na dobu určitou dříve lze jen tehdy, co ukládá občanský zákoník, je tam uvedený u paragraf. Zjišťovala jsem si, že jsou určité okolnosti, za kterých člověk může ukončit nájem dříve, a mě by zajímalo, zda se do toho počítá i koupě vlastního bydlení? Nikde jsem moc nenašla, které ty důvody to jsou, nebo prostě jen neumím hledat.
Samozřejmě s výpovědní dobou 3 měsíce. Výpověď jsem odeslala v lednu, akorát jsem neuvedla důvod, moje chyba. Lze doposlat ještě dodatek k výpovědi, z jakého důvodu je výpověď a bude výpověď platná, nebo musím poslat výpověď znovu i s uvedeným důvodem. Předem děkuji za reakce.
Řešila jsem něco podobného, majitelce jsem zavolala a požádala o zkrácení doby nájmu. A neměla problém vyhovět. Pokud se obě strany dohodnou, dá se nájem ukončit dříve.
@Monule123 píše:
Dobrý den, měla bych dotaz, možná někdo podobnou situaci řešil. Mám také konzultaci s právníkem, ať mám vše zjištěné po právní stránce, ale napadlo mě se zeptat i tady, aby třeba zjistila i dřív, řešení této situace. Mám pronajatý byt na dobu určitou. Mám ho pronajatý od července 2022, smlouva byla na rok, majitel ji po té znovu prodloužila na rok, nyní tedy končí 30.6. 2024. V lednu se nám naskytla možnost koupit byt. Ve smlouvě mám uvedené, že ukončení nájmu na dobu určitou dříve lze jen tehdy, co ukládá občanský zákoník, je tam uvedený u paragraf. Zjišťovala jsem si, že jsou určité okolnosti, za kterých člověk může ukončit nájem dříve, a mě by zajímalo, zda se do toho počítá i koupě vlastního bydlení? Nikde jsem moc nenašla, které ty důvody to jsou, nebo prostě jen neumím hledat.![]()
Samozřejmě s výpovědní dobou 3 měsíce. Výpověď jsem odeslala v lednu, akorát jsem neuvedla důvod, moje chyba. Lze doposlat ještě dodatek k výpovědi, z jakého důvodu je výpověď a bude výpověď platná, nebo musím poslat výpověď znovu i s uvedeným důvodem. Předem děkuji za reakce.
U nas jeden velky pronajimatel tohle jako duvod nebere. Znama tak platila pul roku. Dcera si sehnala fiktivní pracovni smlouvu do jineho vzdaleneho mesta a slevili ji 14dni.
@Anonymní píše:
U nas jeden velky pronajimatel tohle jako duvod nebere. Znama tak platila pul roku. Dcera si sehnala fiktivní pracovni smlouvu do jineho vzdaleneho mesta a slevili ji 14dni.
To je teda síla, já jsem právě na stránce jednoho právníka četla, že koupě bytu je důvod, ale radši jsem chtěla slyšet zkušenosti ostatních a taky si počkám, co řekne právník.
@Monule123 píše:
To je teda síla, já jsem právě na stránce jednoho právníka četla, že koupě bytu je důvod, ale radši jsem chtěla slyšet zkušenosti ostatních a taky si počkám, co řekne právník.
Ne, není to důvod. V první ředě se koukej domluvit s majitelem, ale pro předčasný ukončení nájemní smlouvy na dobu určitou musí být závažný důvody a ty musí majitel bytu uznat. Pokud je neuzná, tak bys musela podat soudní žalobu. Takže v první řadě domluva a až pak ramena. Jinak nechápu, proč se ptáš tady, když jsi mluvila s právníkem. To s myslíš, že tady ti někdo poradí líp a ještě tomu můžeš věřit?
@Monule123 píše:
Domluv se s majitelem, neměl by být problém ukončit nájem, odvolej se na: § 2287
Nájemce může vypovědět nájem na dobu určitou, změní-li se okolnosti, z nichž strany při vzniku závazku ze smlouvy o nájmu zřejmě vycházely, do té míry, že po nájemci nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval.
@Anonymní píše:
Jestli mluvíš o Heimstaden, tak nám koupi vlastního bydlení uznali. Nájem jsme skončili dříve s 3 měsíční výpovědní lhůtou.
@Janli Nevím o tom, že by tu někdo dělal ramema, nebo teda možná někdo ano. Já jsem se pouze zeptala na zkušenosti ostatních, jestli tuto situaci někdo také řešil. Další věc je to, že jsem psala, že konzultaci s právníkem budu mít, ne že už proběhla, takže ani zde nevidím, že bych psala, že rada právníka mě nezajímá, nebo že má menší váhu než odpovědi v diskuzi. Chtělo by to lépe číst. ![]()
@Lucie008 píše:
Jestli mluvíš o Heimstaden, tak nám koupi vlastního bydlení uznali. Nájem jsme skončili dříve s 3 měsíční výpovědní lhůtou.
Te zname ne. A to to resila jak na naší pobocce, tak výš.