Úloha s traktorem, jak vyřešit?

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
36415
15.3.26 12:17
@Pučálkovic.Amina píše: Více
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.3.26 13:05

Některé cermatovské úlohy ověřují schopnost aplikace poznatků do řešení úlohy. Nejen tupé počítání příkladů. Tohle je jednoduché, ale dítěti musí dojít, že potřebuje vzoreček na obvod kruhu, použít ho od konce (výsledku) a vědět, co mu vlastně vyšlo (střed kola je v hodnotě poloměru). Jaké příklady byste tam chtěli mít? Seznam příkladů? To by asi nesplnilo účel - rozložení výsledků v populaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10571
15.3.26 13:05
@Niemeyer píše: Více

Traktorista měl zastavit.
Stejně nechápu, kam se mu do té gumy zaklínila tuba s barvou :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3667
15.3.26 13:07

Co je na tom vtipneho? Mozna tvoje omezenost, ze neumis vypocitat polomer kruznice, kdyz znas jeji obvod? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10580
15.3.26 13:13

Samozřejmě odpověď najde každý přes Google za vteřinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15725
15.3.26 13:23
@Bytsamsebou píše: Více

Na tohle snad člověk nepotřebuje gugl, ni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10580
15.3.26 13:28
@Zumpa píše: Více

Ti blbější v matematice jako jsem já, ano ;). Já zapomněla i jak se počítá obvod kruhu, protože jsem vzoreček za celý život nikdy nepoužila ;). Samozřejmě, když jsem ho viděla, řekla jsem si ahá, jo vlastně :lol:. Furt tam někde v mozku je, i že pí=3,14.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.3.26 14:01
@Niemeyer píše: Více

Ahoj, na první pohled je úloha poměrně složitě napsaná s několika záludnostmi, pokud si ji však podrobně rozebereme, zjistíme, že se jedná o poměrně jednoduchou úlohu a na přijímačkách docela jednoduše získané body. V prvé řadě, co znamenají některé údaje.
Víme, že kolo má obvod 252cm. Jak to víme? tak, že od barvy musí být špinavý jen na jednom místě a tím, jak se otáčí, na silnici dělá skvrny vzádálené právě těch 252cm.
Zajímá nás výška mezi středem kola a zemí. tzn. poloměr celého kola.
Víme, že vzoreček pro výpočet obvodu je o=π.2.r
Dosadíme-li naše údaje, co známe, dostaneme:
252=π.2.r
Nyní s tím pracujeme jako s rozmální rovnicí a vyjádříme si to r (poloměr, který potřebujeme)
252=π.2.r
126=πr
r=126:π
Podle toho, jak je v zadání upřesněno, tak se má s hodnotou π počítat, pak dostaneme výsledek. U přijímaček se většinou ještě u zadání píše, jestli je π zaokrouhleno na 3,14 nebo 22/7.
V tomto případě to vyjde nějakých 40 celých něco. Ta desetinná místa ovlivňuje to, jak se tím π má počítat.
EDIT: Případně zde může být i napsáno, jesti zaokrouhlovat na 2 desetinná místa, či na celé cm :andel:

Úloha je docela úsměvná… přecijen, kdo by zjišťoval takovou blbost pomocí barvy na silnici :zed: Občas mi přijde, že si ti lidé v cermatu dávají i něco víc, než jen pramenitou vodu :mrgreen:

Příspěvek upraven 15.03.26 v 14:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24985
15.3.26 14:06
@Anna766 píše: Více
:mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36415
15.3.26 14:16

… A měl vůbec řidičák a profesní osvědčení? :think:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.3.26 14:19
@M_Vladim píše: Více

Určitě ne, jinak by přece nenajel do barvy :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3667
15.3.26 14:30
@Kluk-na druhou píše: Více

Boze, co je ma tom slozite napsaneho? Naopak, je to naprosto trivialni. Smutne je, ze nekdo neumi spocitat obvod kruhu. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.3.26 14:36
@Fee-bee píše: Více

Když to vezmu z pohledu toho čtrnáctiletého děcka, které je ve stresu, protože dělá přijímačky, které rozhodonu o pokračování velké části jeho života na další 4 roky, neni to zrovna smysluplně napsaná úloha. Ano, pro nás je to snadné, ale pro ně… myslím, že by to někteří spíše přeskočili a pak se k tomu možná (ne)vrátili, aniž by se nad úlohou vůbec zamysleli, jen proto, jak se psaná :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35443
15.3.26 14:36

Normální slovní úloha za matematiky :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10580
15.3.26 14:38
@Fee-bee píše: Více