Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky chystám se příští týden na utz ve 20tt a zajímalo by mně co odhaluje vady jako Downův syndrom nevyvinutost orgánů a co ještě? začínám být totiž lehce nervózní ![]()
Downův syndrom se odhaluje spíš na prvotrimestrálním screeningu, podle tloušťky kožní řasy na krku a přítomnosti nosní kůstky.
Ale 20tt asi taky nějaké nesrovnalosti ohledně DS mohou zjistit. No a orgány se zjistí právě na tomhle, kontroluje se všechno - kosti, mozek, srdce, žaludek, páteř, moč. měchýř… Miminko už je dost velé, tak se to dá zkontrolovat.
Nestresuj se, všechno bude v pořádku ![]()
tak ja tam zrovna za 2 hodinky vyrážím a měli by zjistit všechny vývojové vady…vůbec se nestresuj a těš se, že zase prcka uvidíš ![]()
Hlavně klid, miminko je určitě zdravé, ve 20. týdnu se spíš zkoumají vývojové vady, podívají se jestli má správně velké orgány, jestli je srdíčko jak má být (pokud se jim nebude něco zdát, pošlou tě na fetální echo), jak je miminko velké a tak, genetické poruchy jako downův syndrom se zkoumají na ultrazvuku ve 13. týdnu. Ve dvacátém týdnu byl nejkrásnější ultrazvuk, manžel spočítal prstíky na nohách a miminko nám mávalo, zbytečně se nestresuj a těš se ![]()
suricata píše:
Hlavně klid, miminko je určitě zdravé, ve 20. týdnu se spíš zkoumají vývojové vady, podívají se jestli má správně velké orgány, jestli je srdíčko jak má být (pokud se jim nebude něco zdát, pošlou tě na fetální echo), jak je miminko velké a tak, genetické poruchy jako downův syndrom se zkoumají na ultrazvuku ve 13. týdnu. Ve dvacátém týdnu byl nejkrásnější ultrazvuk, manžel spočítal prstíky na nohách a miminko nám mávalo, zbytečně se nestresuj a těš se
ted jsem se malem rozbrecela pri predstave, ze by tam melo mavat ![]()
Na tom prvním UTZ (genetický screening) se zkoumají vady napš.Downův syndrom,na ten druhý jdu taky za 14 dní,ten je už bezplatný a prý se prohlíží celej plod (u mě dva plody
),srdíčko a jestli je vše ok ![]()
alsem píše:suricata píše:ted jsem se malem rozbrecela pri predstave, ze by tam melo mavat
Hlavně klid, miminko je určitě zdravé, ve 20. týdnu se spíš zkoumají vývojové vady, podívají se jestli má správně velké orgány, jestli je srdíčko jak má být (pokud se jim nebude něco zdát, pošlou tě na fetální echo), jak je miminko velké a tak, genetické poruchy jako downův syndrom se zkoumají na ultrazvuku ve 13. týdnu. Ve dvacátém týdnu byl nejkrásnější ultrazvuk, manžel spočítal prstíky na nohách a miminko nám mávalo, zbytečně se nestresuj a těš se
my byli taky na měkko, přišlo mi to jako: Ahoj mámo a táto ![]()
ve 20tt jsou to orgány, končetiny, pohlaví, srdeční komory, močák atd. možná i průchodnost pupečníku… Jen krásná podívaná prostě ![]()
bylo to super, videla jsem vsechno, az teda na ty prsticky na nahou a ruckach
slo videt i pupecni snuru a jak krasne otevira pusinku ![]()
Ahoj holky no já byla včera do tedka vse ok vsechny testy a nakonec se ji nezdál nosík
tak musíme na plodovku mám velkej strach ![]()
Evíček 84: Koukám na tvoji fotku a nakonec to dopadlo dobře - ten nosík ![]()
mě to čeká dnes. Rok a něco po posledním příspěvku tady
Mám za sebou prvotrimestrální screening, který dopadl dobře, ale stejně jsem lehce nervózní jestli bude vše v pořádku. Před 14 dny jsem byla hodně nemocná. Ale po dvou zamlklých věřím, že teď už mě čekají jen dobré zprávy ![]()
Tak to drzim palečky jo tom už má 8m, le taky to s nim neni uplne ok je lenosnej nejradsi by porad bucal a kdy mas termin nekdy v zari? zkuste se optat na pohlavi nekdy to vidi uz na 1ultrazvuku
jina já mela taky zamlklé tehu i to byl krom toho nosu dalsi z duvodu, proč jsem to musela podstoupit a pak nasledoval spital kvuli tvrdnuti bricha atd, ale nakonec vse ok je venku ![]()
Takže vše OK a bude to kluk. Tatínek byl z toho trochu smutný, ale už se přeorientoval
Jinak jsem 21tt. Zatím to vypadá v pohodě ![]()