Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jo a jen tak mimichocem. Kamarádka - v dobré vůli - dovezla naší malé ten Jupík džus. Tak jsem koukla na složení a i tam bylo umělé stadidlo… no fuj, pro takhle malé děti. Naštěstí je kamarádka rozumná, ale má ještě moc malé miminko, tak se o to až tak nezajímala - a pochopila, že jí to na pití prostě nedám ![]()
@asha píše:No, prej…
Hnusna neni, je to sladky, ale jinak, nez cukr, je to o zvyku. To ale umely sladidla taky. Nevim o tom, ze by se vedly o jeji bezpecnosti spory, spis cukrovarnicky prumysl branil zuby nehty jejimu schvaleni.
Jedovaty to urcite neniA muzes si ji pestovat doma v kvetinaci.
Ale ty radsi tu chemii, chapu
ze je hnusna mi rikala svagrova - prej to jedno baleni stevie, co se dostalo k ni, obcestovalo predtim uz hromadu diabeticek pred ni a nikdo nebyl ochoten to jist.
pokud se curkovarnickeho prumyslu tyce, pozoruje se, jak snadno uveris cemukoli, co mluvi ve prospech prirodniho preparatu. Kdybych ti rekla, ze stejny cukrovarnicky prumysl ocernuje zcena neskodna umela sladidla, tak ti to verohodne pripadat uz nebude? je to stejny problem, jde o to se na to podivat nezaujatyma ocima.
jedovate je vsechno, zalezi na mnozstvi. schvalena sladila (umela i stevie) jedovata nejsou v primerenem mnozstvi. neni dukaz, ze by jedno bylo zdravejsi ci skodlivejsi, nez druhe.
Ale az uvidim stevii v tabletkach v krame za rozumnou cenu, klidne si ji koupim, zaujata proti ni nijak nejsem (ikdyz teda pri tech zkazkach o hnusnosti asi jen mensi baleni). pestovat to za oknem teda rozhodne nehodlam.
@Pudloslava píše:
ze je hnusna mi rikala svagrova - prej to jedno baleni stevie, co se dostalo k ni, obcestovalo predtim uz hromadu diabeticek pred ni a nikdo nebyl ochoten to jist.pokud se curkovarnickeho prumyslu tyce, pozoruje se, jak snadno uveris cemukoli, co mluvi ve prospech prirodniho preparatu. Kdybych ti rekla, ze stejny cukrovarnicky prumysl ocernuje zcena neskodna umela sladidla, tak ti to verohodne pripadat uz nebude? je to stejny problem, jde o to se na to podivat nezaujatyma ocima.
jedovate je vsechno, zalezi na mnozstvi. schvalena sladila (umela i stevie) jedovata nejsou v primerenem mnozstvi. neni dukaz, ze by jedno bylo zdravejsi ci skodlivejsi, nez druhe.
Ale az uvidim stevii v tabletkach v krame za rozumnou cenu, klidne si ji koupim, zaujata proti ni nijak nejsem (ikdyz teda pri tech zkazkach o hnusnosti asi jen mensi baleni). pestovat to za oknem teda rozhodne nehodlam.
Ehh? Jak snadno uverim?
A kdo to vsechno pozoruje, prosimte?
Ja to klidne priznam, ano, verim prirode vic, nez chemickymu prumyslu, to je proste fakt
Ale snadno? ![]()
Jinak se budes divit, ale o tomhle jsem uz neco nacetla, takze kupodivu vim i o tom, jak se tenhle prumysl branil i umelym sladidlum
Ale ja reagovala na tebe a na stevii, ne na sladidla obecne
Snazis se mi tady neco podsouvat, neprijde ti?
Příspěvek upraven 08.05.13 v 22:43
@Pudloslava to má něco do sebe
bolehlav je taky přírodní, ale do kafe bych si ho nedala. osobně synovi sladím pouze ovocem nebo sladěnkou případně melasou a v minimálním množství. sama používám totéž nebo sirup (agáve, datle, javor) přijde mi to rozumnější řešení
no a v kavárně si do kafe hodím i bílý cukr ![]()
@paola white No jo, on tu je i rulik, pak spousta druhu houbicek a dalsi a dalsi jeduvky ![]()
@asha mě teda osobně stevie taky moc neříká (mám doma kytku i prášek), ale já vypiju tak jedno kafe za týden tak je celkem jedno co si do něj nasypu nebo naliju, stejně to není ani celá lžička
a musím říct, že když jsem se na stevii ptala výživové poradkyně tak mi jí taky nedoporučila. prý tím, že je sladká, ale nemá sacharidy (nebo kalorie?) stimuluje jakési centrum v mozku a dělá to mnohem větší chuť na sladké. doporučila spíš použít ty sirupy
Nepoužívám. Do čaje domácí med (po vychladnutí), jinak piju vodu; jen do těch moučníků stále cpu obyč bílý cukr, ale tak to je jednou za uherák.
@paola white píše:
@asha mě teda osobně stevie taky moc neříká (mám doma kytku i prášek), ale já vypiju tak jedno kafe za týden tak je celkem jedno co si do něj nasypu nebo naliju, stejně to není ani celá lžička
a musím říct, že když jsem se na stevii ptala výživové poradkyně tak mi jí taky nedoporučila. prý tím, že je sladká, ale nemá sacharidy (nebo kalorie?) stimuluje jakési centrum v mozku a dělá to mnohem větší chuť na sladké. doporučila spíš použít ty sirupy
No jo, to ale delaji umely sladidla vsechny. To neni pripad jen stevie. Ja myslim, ze tohle je proste problem pazravosti vubec. Kmeny ve stredni a jizni Americe s tim nejspis problem nemely ![]()
Jinak jeden pramen za vsechny http://cs.wikipedia.org/…_sladk%C3%A1
Myslim, ze je to hlavne o zvyku, ale taky se nemuzu nejak dokopat si na tu chut zvyknout ![]()
@asha o umělých sladidlech se vůbec nebavím. to bych do pusy nedala. já se stevii pekla i vánoční cukroví, ale ta chuť je prostě jiná. nějak mi to přes pysk nejede ![]()
@paola white píše:
@asha o umělých sladidlech se vůbec nebavím. to bych do pusy nedala. já se stevii pekla i vánoční cukroví, ale ta chuť je prostě jiná. nějak mi to přes pysk nejede
Chapu. Ja si zvyknout chci (ale nic proto nedelam, uz jsem ji nemela dlouho). Mam to uplne stejne s mlikem, dokud jsem pila kravsky a jedla kravsky syry, tezko jsem skousavala kozi. Ted uz KM nepiju, nejim ani syry, jen kozi a ovci…a kravsky mi zaclo smrdet
Uz jsem to tak mela jednou, kdyz jsem vysadila uplne mliko, ted vidim, ze to nebyla nahoda.
Já jedu na Stévii. ChUť má jako umělé sladidlo a nená vedlejší účinky. Dávám si jí do všeho!
Mám jak tabletky, tak prášek.
@Monalisa24 umělá sladidla jsou nevhodná pro všechny, bohužel jak jsem zjistila před 2 lety.ale jsou i v každé zubní pastě.
@avm3 jo, je to dle odborníků špatné, je to i ve žvýkačkách, zubních pastách více na www.chemievjidle.cz
@avm3 píše:
Ahoj emimiňačky,
nechci vyvolat žádnou vášnivou diskuzi a hádanice, jen se ptám… jaký máte názor na umělá sladidla??? Podle mě je to (pro zdravého člověka) zbytečné svinstvo a v jídelníčku by to mít vůbec neměl.
Souhlasím a doporučuju shlédnout díl Pekla na talíři, kde R. Vaněk a prof. Strunecká testovali umělá sladidla.
http://www.stream.cz/…ela-sladidla
@Alčák1 píše:
@avm3 ahojvystudovala jsem nutričního terapeuta a na přednáškách nám tloukli do hlavy, že umělá sladidla neeee
nejhrší z nich je Aspartam - používá se skoro všude - do nápojů, jogurtů, žvýkaček
ve zvýšených dávkách způsobuje neurotoxické účinky. Část aspartamu v těle se rozkládá na toxický metanol, který je nebezpečný zejména pro malé děti a těhotné ženy / proto na některých SLIM, DIA… nápojích obsahujících aspartam píší, že tento nápoj není vhodný pro děti a těhotné / Dokonce se v roce 1996 testoval na myších a zjistilo se, že tyto myši onemocněli rakovinou a nádory mozku. Paradoxem je, že se používá jako umělé sladidlo při redukčních dietách / hubnutí / a přitom aspartam zvyšuje chuť k jídlu
skrátka nám říkali, že je lepší dát si klasickej poctivej jogurt než light a ostatní svinstva, koupit si plnotučné mléko s 3% tuku - což je zanedbatelné oproti ostatním výrobkům - třeba sýr 45% tuku… a nejlepší je pít čistou vodu. Já osobně nekupuju vůbec takové výrobky a pro malého už vůbec ne
profesorka nám říkala, že tím, jak lidé honí štíhlou postavu a místo postivého jogurtu na kterém si pochutnají se cpou odtučněnými jogurty zahuštěnými škroby, éčky a umělými sladidly/ takže jsou na tom v podstatě hůř
a že podle statistiky, každý takový člověk sní ročně 1,2kg chemických látek - když papá takový
tak to je z mý strany vše
Příspěvek upraven 08.05.13 v 22:17
Musím s tebou souhlasit, tohle všechno mám taky nastudováno ![]()