Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, řešíme teď nepříjemné téma. Máme babičku po mozkové příhodě teď už s těžkou demencí, nemluvící, imobilní. Rapidně se zhošuje, péči o ni už teď prostě nedáváme, sháníme akutně domov se zvláštním režimem. Samozřejmě situace s domovy kritická, v Brně všude plno a čekačky prý třeba měsíce, roky. Dotaz zní… když si pořádně připlatíme a babičku dáme načas do soukromého kde by ji třeba rychleji vzali, tak co pak? To když se pak uvolní něco levnějšího, tak už nám ji třeba ani nevezmou? Protože už někde místo má? Vždycky se hned ptají kde babička teď je. Nemáte někdo zkušenosti jak to chodí? My už jsme zoufalí, ale platit soukromé zařízení dlouhodobě taky nezvládneme. Děkuji.
Nebo zkusit mimo Brno a okolí. V Pze čekačka měsíce až roky, v Teplicích volno do 14ti dnů
@inkakřivák Stalo se, píšu to tam pořád. žádosti se ale vždy posílají sociálním pracovnicím, tak nevím jestli se to k vedení vůbec dostane. Mimochodem u dražšího domova to měli i v podmínkách, že každý kdo nastoupí se zavazuje dát
20 tisíc jako dar zařízení ![]()
@liggy Já teď čekám až doktor napíše novou aktuální zdravotní zprávu (babička se zhoršuje po týdnech), dnes za ní byl a pošlu to do celého jm kraje. Jen ono těch zařízení je zoufale málo ![]()
Ano, bohužel stát dlouhodobě na seniory kašle, při nejmenším v tomto ohledu, stejně jako na psychiatrické pacienty, mentálně postižené a další…
Držím palce, ať to dobře dopadne. Bez vašeho souhlasu vám ji domů dát nemůžou.
Ještě je možnost umístění na gerontopsychiatrii, pokud už tam není…
@liggy To nám psala dr. ve zprávě z neuro, že jak bude nejhůř tak kdyžtak tam. Nechávám to jako poslední možnost, ale popravdě se stále bojím tam zavolat, že mě odmítnou. To by ji jako vzali jen tak? Že už nevíme co s ní?
@zbrna píše: Více
A zajet tam osobně? Já chápu, že to musí být náročné. Ale chápu taky, že doma ta péče nelze do nekonečna. A zkusila bych klidně i jiný kraj, pokud tedy je babička dementní a nevnímá okolí ani vás. Pak už je to jedno. Je mi to líto. Bohužel takových lidí přibývá, protože věk dožití se zvyšuje, ale kvalita se nelepší.
Jo.
Těžká demence je určitě důvod.
Navíc ji tam nastaví psychiatrické léky, tak s ni bude třeba lepší pořízení.
Zpravidla existuje akutní a následná péče. Mohla by tam přečkat, než ji vezmou do DZR.
Za chvíli jsou prázdniny, tak bych s tím moc neotalela. Klidně se ohánět doporučením neurolga apod. Vezmou ji jako plánovaný příjem, ale může to chvíli trvat…
Záleží také na tom, jaký má stupeň PnP. Babičku jsme dali do soukromého zařízení v Praze, drahé, ale oni si sami vyřídili zvýšení PnP. Moc se jí tam nelíbilo, vrátila se do města mimo Prahu, tam jsem čekali chvíli na státní (městské) zařízení. Velmi kvalitní, jednolůžák, péče skvělá!!! Cena cca 15 tisíc vše. Žádný dar nebyl. Pokud je již paní ve špatném duševním stavu, je asi jedno, zda je v Brně, či jinde. Jde o to, by bylo zařízení dobře vedené, čisté atd…
@liggy píše: Více
Co znamená věta, že stát na seniory kašle?
@šklíbakočka píše: Více…musíš číst dál a nevytrhávat věty z kontextu. Pokračuje to „při nejmenším v tomto ohledu, stejně jako na psychicky nemocné a mentálně postižené.“
Osobně jsem zatim nezaznamenala, že by někdo za 30 let přišel s tím, že postaví nova DZR s dobře placeným personálem, zasadi se o dostupné kvalitní domovy pro seniory za rozumnou cenu, zvýší množství ústavů pro mentálně, tělesně či kombinovaně postižené, kde personál bude adekvátně ohodnocen atd.
Kde jsou psychologové pro seniory, podpora pro jejich rodiny? Nikde. Protože starý už nikoho nezajímají. Stejně brzo umřou, tak co na ně plýtvat silami a prostředky.
To mám na mysli, když říkám, že stát na seniory (a další)v tomto směru kašle.
@liggy píše: Více
Nesouhlasím. Naopak za posledních 30 let se řada ústavů někde v pohraničí změnila na chráněné bydlení. Vznikly třeba Slapy a jiné. Řada klientů, kteří předtím někde byli zavření, konečně může žít, někdy hodně samostatně. To před těmi 35 či 30 lety vůbec nebylo. Vzniklo mnoho soukromých zařízeni, která vůbec nejsou špatná (a některé jsou špatná). Ano, sehnat zařízení třeba v Praze je problém, mimo Prahu již ne tolik. Vůbec to nevidím tak pesimisticky. Naopak si myslí, že se situace dnes a před 30 lety zlepšila o 200 procent.
@liggy v jiných zemích si na tuto péči platíš pojištění, proto je to na jiné úrovni. V Německu je pojištění péče skoro 4%z platu, dokonce o malinko navýšené pro bezdětné. Proto je tu péče o seniory jiná, ambulantní péče a podobně v každém menším městě. Ze zdravotního pojištění tohle prostě není možné pokrýt.
Příspěvek upraven 20.06.24 v 20:28
@zbrna co vyřídit nějakou i třeba soukromou LDNku? Některé jsou hrozné, ale dá se sehnat i slušná místa. Většinou je pobyt dočasný, ale při potřebě či zhoršování stavu je možné ho prodlužovat