Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, nevím jestli se sem můj dotaz hodí, ale před 4dny porodila naše kočička 3 koťátka.. Bydlíme na vesnici a vůbec nebylo poznat, že je březí… Porodila v kuchyni na podusku nejspíš v průběhu noci, my to zjistili, až ráno bohužel, ale koťátka byla všechna živá jen tam byla komplikace že bohužel jedno bylo priskrceno špatně narostlou nožičkou toho jednoho, takže během dne umřelo.. Ale ty dvě byly živé, krásné jedli a vše. Vždy, když přišla maminka pili a tulili se k ní. Měli místo v košíku kde byly deky, takže tam měli teploučko a i kolem košíků jsem dala deku, aby jim tam netahlo. Vážně 3 dny bylo vše v pořádku, maminka za nima chodila, dost papala a vše. Ale od včera večer byly koťata taková víc nehybna a moc nepapali. Snažili sme se jim pomoct, a zkoušeli i dávat mlíčko samy, ale to taky nechtěli jen leželi na boku a už byly jen u maminky a pak během dneška bohužel, postupně odešli i ty dvě co se zdálo na začátku zdravé. Zajímalo by mě jestli se to taky někomu stalo nebo jaká mohla být příčina. Myslím, že jsme udělali vše pro to aby měli vše co potřebují, ale hrozně mě to mrzí. Kdyby byla nějaká komplikace při porodu, chápala bych to větší, ale to že byly úplně zdravé a krásné jedli a vše a pak se stalo najednou tohle nechápu.
samozřejme skrz nožičku jsme hned volali na veterinu toho jednoho ale to nám říkali, že kočička zvládne, že dokáže žít bez nohy a dal, že se bude starat maminka.
Děkuji moc za všechny odpovědi.
FIP/FIV/FEL a nebo jiná nemoc?
jinak nechte na to kočku otestovat a vykastrovat - nejspíš to na ně přenesla.
To ti bez pitvy a podrobného vyšetření nikdo neřekne - může to být infekce, může to být vrozená vada.
Ne, já bych ještě nekastrovala…bývá to způsobené krevní skupinou…nevím jak přesně to funguje, ale něco ve smyslu že koťata mají jinou krevní skupinu než kočka a v mlice pak dostanou nějaké protilátky..a do 48 hodin jim to způsobí něco s krví…
@Tarinka píše:
Ne, já bych ještě nekastrovala…bývá to způsobené krevní skupinou…nevím jak přesně to funguje, ale něco ve smyslu že koťata mají jinou krevní skupinu než kočka a v mlice pak dostanou nějaké protilátky..a do 48 hodin jim to způsobí něco s krví…
Já bych naopak vesnickou kočku, která chodí ven a majitelé ani netuší, že byla březí, kastrovala co nejdřív. S tou krevní skupinou můžeš mít pravdu, ale u vesnických koček to nebývá zase až tak časté (skoro 90 % má stejnou krevní skupinu), ale pokud byla šmrncnutá třeba britkou, tak proč ne. Je to podobné, jako u nekompatibility Rh faktoru u lidí, princip je stejný - matka tvoří protilátky proti krvinkám mláděte. Jenže u koček neprochází protilátky placentou tolik jako u člověka, takže je kotě dostane až po porodu kolostrem.
@Tarinka takze bys nechala nekastrovanou kocku behat volne po vesnici, aby vesele plodila jedno kote za druhym?? To snad NE!
Koťat mi je líto. Nemuselo se to stát, kdyby byla kočka kastrovaná. Čím jste je dokrmovali? Jestli normálním mlíkem, tak to je špatně. Měli jste jež hned na veterinu se všemi plus s kočkou na kontrolu po porodu. Nechte ji hned vykastrovat, ať už se tohle nestane!
@Terezkkaa proč vám nekastrovaná kočka toulá po vesnici? proč na ní množíte koťata?
a jsem milovník koček a teď budu tvrdá - v podstatě můžete být rádi, že koťata umřela - co byste s tolika kočkama dělali?
bezprizorných koček je všude hromada, není potřeba nekontrolovaně množit další a další nešťastné kočky,
inteligentní lidé v dnešní době svá zvířata kastrují - pokud nechovají mazlíčky s PP - to je něco jiného,
neinteligentní se diví, že nekastrovaná volně běhající kočka, má koťata
Vy jste tady tím kastrováním posedlý…normální vesnická kočka o kterou je postaráno…tak měla koťata, vzhledem k tomu, jak o ně bylo postaráno a že zakladatelka řeší jejich úhyn, to nevypadá, že by koťata měla být výhledově bezprizorní…klidně bych kočku nechala po konzultaci ještě mít koťata, pokud veterinář neřekne jinak, ať si to užije, pak třeba kastrovat…ale bejt zděšená, že nevykastrovaná kočka chodí po vsi…to mi přijde zas celkem přehnaný… ![]()
@Tarinka píše:
Vy jste tady tím kastrováním posedlý…normální vesnická kočka o kterou je postaráno…tak měla koťata, vzhledem k tomu, jak o ně bylo postaráno a že zakladatelka řeší jejich úhyn, to nevypadá, že by koťata měla být výhledově bezprizorní…klidně bych kočku nechala po konzultaci ještě mít koťata, pokud veterinář neřekne jinak, ať si to užije, pak třeba kastrovat…ale bejt zděšená, že nevykastrovaná kočka chodí po vsi…to mi přijde zas celkem přehnaný…
nejsme vesnice, ale vilová čtvrť na okraji Prahy a i tady je těch polobezprizorních koček víc než dost. Takže díky za každou kastrovanou kočku.
@Tarinka píše:
Vy jste tady tím kastrováním posedlý…normální vesnická kočka o kterou je postaráno…tak měla koťata, vzhledem k tomu, jak o ně bylo postaráno a že zakladatelka řeší jejich úhyn, to nevypadá, že by koťata měla být výhledově bezprizorní…klidně bych kočku nechala po konzultaci ještě mít koťata, pokud veterinář neřekne jinak, ať si to užije, pak třeba kastrovat…ale bejt zděšená, že nevykastrovaná kočka chodí po vsi…to mi přijde zas celkem přehnaný…
Já třeba nejsem kastrací posedlej, máme nekastrovanýho psa, vím, že ho dokážeme uhlídat a žádné nechtěné potomky neudělá. Fenu kastrovanou máme i bytovou kočku. Fenu kvůli zdravotní stránce a taky proto, že štěňata nechceme, což by se psem v bytě bylo velké riziko. Kočku proto, aby neřvala v paneláku při mrouskání a také kvůli zdraví. Časté mrouskání bez březosti není nic, co by bylo pro tu kočku dobrý. Ale nemyslím si, že by muselo být vykastrovano vše. Myslím, že je to každého věc, když se dobrovolně s rozumem rozhodne, že půjde do odchovu mláďat, pokud si vše zváží a ví, že se dokáže o všechny potomky postarat. Takže jestli má fena jednou štěňata, tak asi proč ne? Ale nechat venku lítat nevykastrovanou kočku, to je d. ebilita na entou. Víš kolik je to koček? Pak jsou všude přejetý, bezprizorní, lidi po nich střílí a prostě šílenost. Pochybuju, že někdo, kdo si ani nevšimne, že je kočka březí, určitě není ani naočkovaná, tak že se kvalitně dokáže postarat o dva až tři vrhy koček ročně, od jedné kočky. V průměru jsou ve vrhu čtyři koťata, za dva roky jsou totálně zamořený kočkami. Takže ano, v takovém případě nejde poradit nic jiného, než kastrace.
@Matt 02 píše:
Já třeba nejsem kastrací posedlej, máme nekastrovanýho psa, vím, že ho dokážeme uhlídat a žádné nechtěné potomky neudělá. Fenu kastrovanou máme i bytovou kočku. Fenu kvůli zdravotní stránce a taky proto, že štěňata nechceme, což by se psem v bytě bylo velké riziko. Kočku proto, aby neřvala v paneláku při mrouskání a také kvůli zdraví. Časté mrouskání bez březosti není nic, co by bylo pro tu kočku dobrý. Ale nemyslím si, že by muselo být vykastrovano vše. Myslím, že je to každého věc, když se dobrovolně s rozumem rozhodne, že půjde do odchovu mláďat, pokud si vše zváží a ví, že se dokáže o všechny potomky postarat. Takže jestli má fena jednou štěňata, tak asi proč ne? Ale nechat venku lítat nevykastrovanou kočku, to je d. ebilita na entou. Víš kolik je to koček? Pak jsou všude přejetý, bezprizorní, lidi po nich střílí a prostě šílenost. Pochybuju, že někdo, kdo si ani nevšimne, že je kočka březí, určitě není ani naočkovaná, tak že se kvalitně dokáže postarat o dva až tři vrhy koček ročně, od jedné kočky. V průměru jsou ve vrhu čtyři koťata, za dva roky jsou totálně zamořený kočkami. Takže ano, v takovém případě nejde poradit nic jiného, než kastrace.
Dobrý den, potřebuji poradit! Zničeho nic aniž by měli nějaké problémy zdravotní mi během 3 dnů umřou 3 kocouři rok starý a ve sledu par hodin 3, 2 měsíce starý koťátka, který vůbec nebyli v kontaktu s těmi staršími. Zacali zvracet, apatická, průjem! Matka krmila mlékem ani jsem nemusela přikrmovat, druhý kocouři byli byli plný vytality, kutálí venku na zahradě, prosím o možné příčiny úmrtí jsem z toho zoufalá.