Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
budu mít asi hloupej dotaz, ale umývali jste v těhu okna? Mě doma všichni straší, že tím zvedáním a kroužením rukou nějak ublížím mimčovi. Tak bych ráda věděla, jak jsou na tom jiný mamči a těhulky.
Při prvním těhotenství jsem celou dobu ležela s rizikovým, takže jsem okna fakt neřešila…
Předem díky za každou odpověď.
ja bych je nemyla
.za prve odpocivej dokud to jde a nech to na manzelovy nebo mamince a za druhy se opravdu v tehu nema natahovat a tak bych to radeji neriskovala ![]()
jen odpocivej,vzdyt si to zaslouzime
![]()
Ja jsem posledni dva mesice okna myla, dokonce i skrabala steny pred malovanim a malovala a Standa nevypada ze by ho to nejak poznamenalo
![]()
Taky jsem myla okna v těhu několikrát, dokonce i 3 dny před porodem malovala (dělali jsme rekonstrukci bytu),a že by mi to nějak uspíšilo porod nebo urychlilo, se říct nedá
Rodila jsem 5 dní před termínem dva dny a skončilo to akutním císařem.
Já osobně bych to vzala jako dobrou výmluvu, protože okna myju strašně nerada. ale moje gynekoložka mi říkala, že pokud je všechno v pořádku, můžu i skály lámat
(já jsem bohužel od 6M ležela
) takže jestli se na to cítíš, tak proč ne.
teda v 10 tydnu bych to fakt neresila. Pokud se na to citis umej je, pokud ne, nech to nekomu jinemu. Neco jineho je myt je s poradnym bubnem…
Pokud nemáš rizikový těhu, tak bych je klidně myla. Neni to přeci žádná těžká práce. Myslim, že daleko víc práce Ti dá starat se o Karlíčka. Vem si, že ho několikrát za den zvedáš a tak podobně. V porovnání s tim všim mi přijde mytí oken jako hračka.
já v 8 měsíci pomáhala manželovi s malování bytu a okna jsem nemyla jen z toho důvodu, že to dělám děěěěsně nerada a měla jsem dobrou výmluvu. Hlavně jsem to sváděla na to, že okna máme veliký a vysoký a že by se mi mohla zamotat hlava, což každý vzal a mytí oken se ujali jiný (k mé neskonalé radosti)
![]()
Přesně jak psala nozu : pokud se na to cítíš a jsi zdravotně ok, tak můžeš i skály lámat ![]()
Ahojky, jak píšou holky přede mnou: jestli se na to cítíš, klidně umývej. Ale opatrně a nehoň se zbytečně. Já jsem si sice chtěla těhu užívat, ale nezbylo mi nic jiného, než si máknout na stavbě, protože jsme měli do zimy hooodně práce na baráku a nechtěla jsem bydlet u tchánovců, ale být s miminkem sama sobě si svou paní. Takže jsem manželovi pomáhala, jak jen to šlo. Z rodiny se na nás všichni vykašlali (teda až na oba dědečky). Švagrová mě sice vystrašila, že se může mimi oběsit na pupeční šňůře, budu-li moc natahovat ruce vzhůru, ale že by mi šla pomoct, to ji ani nenapadlo…
. Ale v listopadu jsme se stěhovali do nového a na Silvestra se malá narodila. Porod jsem měla lehký a možná, že díky tomu makání na stavbě. Asi to zafungovalo jako předporodní cvičení a malá je úplně ok…
![]()
Píšeš, že v prvním těhu jsi okna neřešila, protože jsi byla na rizikovým… a přežily to ne? ![]()
Takže bych se na to vykvákla i teď, okna neutečou a co budeš nervit, jestli by se ti náhodou nemohlo něco stát. ![]()
My se s manželem v mytí oken střídáme, takže jsem okna moc neřešila - ale ve všech třech těhu se podařilo doma malovat ![]()
U Ady jsme dokončovali rekonstrukci bytu, u Pepi (kurňa nebylo to až v šestinedělí?) koupelnu a záchod a teď jsme se stěhovali a vymalovali jsme aspoň ložnici a holkám slíbený růžový pokojíček ![]()
Záleží na zdravotním stavu…
L.
Ahoj, taky jsem v těhu myla okna, dokonce snad třikrát. Spíš si dej pozor na pád ze židle
Ale jestli jsi jinak zdravotně ok, nebála bych se ![]()
Taky jsem byla asi v 10 týdnu a malovala se ložnice - okna jsem myla, po manželovi to byl děs běs ![]()
Asi bych se bála ke konci těhu, ale teď fakt ne ![]()
Já bych se na okna pěkně vyprdla z vysoka
… já ven vidím, a ostatní čumět nemusí
.
Tak jo no … když chceš být tak aktivní, tak proč bys je neumyla? S tím natahováním .. myslím že se tím asi myslí jako nějak se natahovat pro něco hooodně nahoru, ale ne že zvedneš ruce .. mmch, protahuju se pořád aj v těhu jsem se protahovala a je to to samé jako se natáhnout .. a nic.
Jinak já okna myla tak jako aby se neřeklo na podzim (jinak je meju ještě na jaře
).A v 7m jsem si sama malovala ložnici … pomalu ale jistě.
Nevidím důvod proč bys nemohla dělat plno věcí které děláš normálně .. jsi jen těhotná ne?
Jen dej pozor ať nespadneš.
Tak za tuhle pověru se mi moje gynekoložka hodně smála ( taky jí zná ) a nic z toho není pravda. Ono pověry s ipřeci musel někdo vymyslel, aby byli ku prospěchu nějaké osobě, ne…v tomhle případě mamince ![]()
Já okna myla, myju je ráda ( celkově ráda uklízím, mám ráda pořádek ), v 8 měsíci jsem lezla doma po čtyřech a malovala spodky stěn ( vršky dělal muž ), škrábala podlahu a v pohodě, Sáru to fakt nepoznamenalo.
Určitě všeho s mírou, ale já nevím…od 11 týdne nic nedělat, to bych asi umřela
leda, pokuď bych měla rizikový těhu.
Jo, jinak se nesmí zvedat těžký věci, nejhorší je pohyb zezdola nahoru - např. konev s vodou…já to nevěděla a to mi Mudra teda osvětlila.