Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky!
chtěla bych moc poprosit o radu. Dcerka (16 měsíců) má od včerejška vysoké teploty, v noci mela i 40 v zadečku, 2 x zvracela a pořád spinká. Vzbudí se, chvilku vydrží, max hodinku a hned zase usne. Přikláním se k upalu, deláme zábaly, horečku srážíme i nurofenem a paralenem, hodne ji dávám pít. Chci se zeptat, je ta spavost „normální“ při upalu? NIkde jsem se o tom nedočetla, nebo radeji máme jet na pohotovost? Dekuji, rochas..
Ahoj, spavostí u úpalu trpěl i můj manžel a to je oproti dítěti kus chlapa, tak snad ti poradí někdo, kdo má zkušenost s dítětem
Ale jen pro příklad, můj muž prospal asi 22 hodin ![]()
Tak já bych tedy při horečce 40 stupňů na nic nečekala a jela na pohotovost!!!
Minulý týden měla dcera teplotu 40, měla to z horka, usla v 7 večer a vzbudila se až v 9 ráno. Hlavu jsem jí chladila smočenou plenou a dala nurofen, ráno už byla teplota normální. K pití se nemá dávat voda, ale třeba čaj s troškou soli (na 1litr 1 kávová lžička). Dítě by mělo být v hcladu a odpočívat.
Já měla při úpalu horečky nad 40 a skončila jsem na Jipce.. U malých dětí nwm, pokud to neklesá, tak bych volila pohotovost. Jinak spavost se k tomu přidává, ale je vhodné budit a podávat tekutiny..
Teplota už naštesti klesla, ale pořád spinká, budím ji na pití… snad se to zlepší, jen to až přehnané spinkání mi dělá hlavu ![]()
V případě takto vysokých teplot vždy pohotovost, hrozí febrilní křeče a bezvědomí!