Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
určitě se neurazí, o peníze jde až v první řadě, otázka je, jestli 10000 není málo, ale zkuste to - čestnost a morální zásady si schovej, až budeš vychovávat dítě
My byt pronajimame a tohle by mne urazilo. Tak snad jasně rekl, ze dá vědět. Nevím no. Mne by to proste vadilo a vybrala bych někoho jiného
@Tichošlápek píše:
My byt pronajimame a tohle by mne urazilo. Tak snad jasně rekl, ze dá vědět. Nevím no. Mne by to proste vadilo a vybrala bych někoho jiného
To je přesně ono! Takhle rozhodně nechci, aby to bylo… Partner vidí situaci na trhu a naši situaci a proste ho to napadlo, já se k tomu nemám právě… Říkala jsem si, že kdyby, tak to dá realitce, že je vidět, že si chce fakt ty lidi zkouknout, mluvit s nima sám hned… Ale hloda to, o ten byt strašně stojíme. Ach jo. Do neděle budu úplně v nervech a jestli si nás nevybere, tak tuplem, ale prostě za mě je to nechat osudu no.
No bohužel neznáme povahu pana majitele. Mozna by po tom skočil a byt vam pripsal, a nebo taky ne.. Mozna bych mu v mezicase zkusila treba jeste napsat sms, jak moc o to stojíte nebo tak..
Já bych volila asi obecnější formulaci, nesdělujte nějakou konkrétní částku. Třeba by ho těch zmíněných „pouhých“ 10 tisíc demotivovalo
.
Je to těžké. Taky jsem přemýšlela o „přeplacení“, když jsem si vybrala vyhovující podnájem, lidi na to prostě slyší. Nakonec to nebylo nutné, protože cena byla i tak dost vysoká, že dokonce majitel přistoupil na jednu moji podmínku. ![]()
@Anonymní píše: … ale prostě za mě je to nechat osudu no.
Situaci na trhu už znáš, takže ano - buď si to pojistíš, nebo to necháš osudu.
Výsledek uvidíš sama. Já teda odhaduji, že jiní lidé ho klidně můžou taky chtít přeplatit, prostě se to (bohužel) dělá. Držím vám palce.
Já když jsem pronajímala byt, ozvalo se asi 40 lidí během odpoledne. A protože neumím vydělávat prachy, ubytovala jsem holku, která se mi mezi dveřmi rozplakala. ![]()
@Cimada píše:
Situaci na trhu už znáš, takže ano - buď si to pojistíš, nebo to necháš osudu.Výsledek uvidíš sama. Já teda odhaduji, že jiní lidé ho klidně můžou taky chtít přeplatit, prostě se to (bohužel) dělá. Držím vám palce.
Já když jsem pronajímala byt, ozvalo se asi 40 lidí během odpoledne. A protože neumím vydělávat prachy, ubytovala jsem holku, která se mi mezi dveřmi rozplakala.
Dvakrát v životě jsem se dostala do situace, kdy mi bylo dost okatě naznačeno, že by mou situaci vyřešil úplatek. V jednom případě lituji, že jsem to neudělala, ušetřilo by mi to spoustu nervů a v konečným důsledku i peněz. Ve druhém případě nelituju vůbec. Nicméně jsem v tomhle celkem zásadová a úplatek bych nedala…u toho bydlení mi to třeba ale nepřijde tak strašný, záleží jak to podáte…jestli tak, že mu dáte 10k do obálky a on si vás vybere, tak je to celkem divný. Pokud mu napíšete/zavoláte, že o byt opravdu stojíte a jste ochotní složit zálohu na byt třeba o měsíční nájem vyšší, tak by mi to tak hloupý nepřišlo…
Ja měla problém jako samozivitelka najít bydlení. Tak jsem prostě šla na prohlídku bytu s penězi v kapse. Prostě jsem řekla byt chci a peníze můžu dát teď hned na místě. Bylo to asi jediné řešení mojí situace. Ale nebylo to v Praze a na jeden byt místo 50lidi čeká třeba 10. ![]()
Kolegyně právě pronajímala byt (mnohem menší město než Praha, měla asi 10 zájemců). Někteří zájemci prý sami začali nabízet placení vyššího nájmu. Z těch všech zájemců si vybrali asi 5, kteří jim přišli seriózní, a nechali je nabídnout, kolik jsou ochotni dát. Dali to z nich tomu, kdo řekl nejvíc. Z asi 10 tisíc se dostali na 14, takže markantní zvýšení. Nevím, jak moc je to košér a zda to takto funguje běžně, sama kolegyně z toho byla hodně překvapená, ale byla by hloupá, kdyby to nebrala. Takže než o jednorázovém úplatku, bych spíš přemýšlela takto. Otázkou je, zda si vyšší nájem můžete dovolit. Ale z téhle zkušenosti je asi dost pravděpodobné, že když ne vy, zkusí to někdo další.
@Anonymní píše:
Kolegyně právě pronajímala byt (mnohem menší město než Praha, měla asi 10 zájemců). Někteří zájemci prý sami začali nabízet placení vyššího nájmu. Z těch všech zájemců si vybrali asi 5, kteří jim přišli seriózní, a nechali je nabídnout, kolik jsou ochotni dát. Dali to z nich tomu, kdo řekl nejvíc. Z asi 10 tisíc se dostali na 14, takže markantní zvýšení. Nevím, jak moc je to košér a zda to takto funguje běžně, sama kolegyně z toho byla hodně překvapená, ale byla by hloupá, kdyby to nebrala. Takže než o jednorázovém úplatku, bych spíš přemýšlela takto. Otázkou je, zda si vyšší nájem můžete dovolit. Ale z téhle zkušenosti je asi dost pravděpodobné, že když ne vy, zkusí to někdo další.
Ano, toto je bezne, ze vážný zájemce nabídne vyšší měsíční nájem.
Já jako úplatek vnímám něco jinýho, když podstrčím obálku úředníkovi či policajtovi, aby konal o něco jinak, než je jeho povinnost, v něčem mě zvýhodnil, přimhouřil očko, něco odpustil… Popř. někomu, kdo zastupuje jiného a měl by v zájmu klienta vybírat dle přesně daných kritérií a nikoliv dle toho, kolik jemu přistane bokem v kapse.
Ale pokud nájemníka vybírá sám majitel do svého bytu, může si zvolit kritéria jakákoliv, třeba i to, od koho dostane nejvíc peněz.
Já jakožto majitel se přiznávám, že by mě to asi nechalo chladnou (ani neurazilo, ani bych nejásala), prostě prostředek k upoutání pozornosti, ale věřím, že někoho to nalákat nebo naopak urazit může. Já teda vybírala nájemníky dle jiných kritérií a i kdyby mi na místě někdo nabízel výrazně víc, nepřesvědčilo by mě to k tomu ho vzít, pokud bych jiné nájemníky považovala za mnohem vhodnější. Ale pokud by mi dva páry přišly jako značka ideál a jeden by byl ochoten platit víc…
@Cimada píše:
Jo, větší bl.bku abys pohledala.
A byla to aspoň dobrá nájemnice? ![]()
Ahoj všem. Rychlý a stručný dotaz…
Dostali jsme výpověď z bytu, že majitelka potřebuje byt pro tetu. No, jelikož spíše má problém s tím, že jsme jak řekla, „s ní nediskutovali, že chceme dítě“, tak je důvod více než jasný… Ale to je fuk, prostě se musíme přestěhovat. Praha. To je důležité. Hledáme a je to naprosto šílené, ceny a poptávka vs nabídka. Hledám několikrát denně, píšu, z asi 30 inzerátů se ozvali čtyři (na vámi odpovězeny inzerát již reagovalo např 77, 96, 34 lidi a to už je bez šance ani na prohlídku..), dva že jsme už asi desati a že kdyby to před nama nikdo nevzal, že se ozvou, jinak bez reakce a dvě prohlídky. První mi nesedlo, vůbec, cítila jsem se tam špatně, druhý byt naopak absolutně přesně, co chceme, kde, kde na to máme, nádhera, prostě vše ok. Projevili jsme zájem, pan majitel moc fajn, říkal, že si z prvních 55 lidí vybral 10 na prohlídku a v neděli se rozhodne z těch, kdo budou mít zájem. Strašně bych si to přála a partner taky. Říkal, že mu mám napsat, že máme opravdu veliký zájem a bla bla, že bychom mu jako poděkování, že by si vybral nás, 10 tis. (není to přes realitku, kde bychom platili provizi daleko víc). Mně to přijde nevhodné, mám dojem, že bychom ho chtěli někam tlačit, ovlivnit… Chápete. Což samozřejmě ano ve své podstatě, ale nejsem si jistá, že je to prostě vhodné, aby se např neurazil nebo jak to říct, aby si neřekl, že jsme ti, co by snadno někoho podplatili, nevím, jak to vyjádřit. Jenže těch bytů je málo, jsou strašně drahé a zájemcu hodně, kolikrát rovnou píšou, že bez dětí, nekuřáci, bez mazlíčků jsme, e už jsme v dost inzerátech četli věty typu max dvě dospělé osoby… a náš tlačí s dvouletým dítětem čas, běží výpovědní lhůta… Neměli bychom kam jít… Jenže když si majitel chce vybrat… Nevim no. Co vy na to? Napsat mu atd nebo to nechat jak se říká osudu? Díky za názory