Uplatnění se Španělštinou?

Anonymní
14.7.24 08:39

Uplatnění se španělštinou?

Milé ženy,

momentálně jsem na mateřské dovolené (je mi 24) a mám bakaláře ze sociologie.. Tento obor mě sice velice bavil, ale uplatnění s ním není příliš velké. Napadlo mě, že bych se mohla naučit nějaký jazyk, abych se mi otevřelo víc pracovních možností. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli jste se se španělštinou nějak uplatnily (nebo jestli znáte někoho takového) - případně jak přesně jste se uplatnily. Učení jazyka vyžaduje samozřejmě hodně času, tak bych nerada investovala svůj čas do něčeho, co by mi později bylo k ničemu.. Snad chápete.. Budu moc ráda za každou zkušenost. :srdce:
PS: angličtinu už umím, ale tu umí dnes téměř každý, takže chci umět ještě nějaký jiný jazyk.. :D

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1389
14.7.24 09:14

Já jsem se se ŠJ uplatnila nejdříve jako překladatelka, potom jako soukromá lektorka a potom jako učitelka na gymnáziu - tu dělám stále. Tam jsem se tehdy trefila zrovna do období jejich zoufalého několikaletého hledání španělštinářky. Angličtinu k tomu mám taky a vše zmíněné jsem dělala i s angličtinou. Španělština mi pomohla hlavně na ten gympl. Mám k tomu ale vystudovaný peďák a z těch jazyků certifikáty. Když VŠ máš, tak by ti pak asi stačilo i pedagogické minimum a ty certifikáty.
Ale když se teprve chystáš začít, tak je to fakt na hodně dlouho a chce to hodně času a angažovanosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
14.7.24 10:33

Samotna spanelstina ci zrovna tak trebas svahilstina ti fakt sama o sobe nepomuze, jak se clovek uplatni je jen na nem samotnem - velmi zalezi na jeho tahu na branku.

Osoby tveho razeni se ale trapi celozivotne a jen svoji vinou, nebot uz jen kdyz dopredu vyjadrujes obavy, aby ses hlavne moc nenadrela+ marne bc. studium sociologie, mi o tobe hodne napovida - PALEC DOLU!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
14.7.24 10:52

Nemělo by to být spíš opačně- zjistit si, co chceš dělat, kde se uplatnit a co k tomu potřebuješ za jazyk nebo jinou kvalifikaci?
Já se španělštinu uplatnění teda ani nehledal, učím se, protože je prostě krásná a baví mi to

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
718
14.7.24 12:17

Pokud nemáš najiteho něco konkrétního nebo se neplánuješ stěhovat do Karibiku, případně Španělska, tak se neuč jazyk, abys měla vizi možného, hypotetického uplatnění, uč se ho hlavně proto, že tě to bude bavit. Na základě pak se ti mohou, ale i nemusí otevřít dveře. Španělština je hezky jazyk, španělštinu v kombo s aj můžeš uplatnit v remote práci na dálku v zahraničních společnostech, ale jen samotný jazyk ti stačit opravdu nebude. (Drtivá většina zahraničích firem stejně má jako firemní jazyk angličtinu)

Učit se jí záměrně kvůli tomu, že nevíš co máš dělat pracovně a doufás, že tě španělština vytrhne trn z paty, tak ne, tohle není dobrá cesta…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.7.24 12:27
@Anonymní píše: Více

Tak si projeď jobs.cz, je tam filtr na jazyky. Angličtina je skoro všude must, pak je dobrá němčina např. ve financích. Severské jazyky jedou v shared service centrech (korporátech). Můžeš se podívat i po něčem pro EU.

• Citovat
  • Upravit
160
14.7.24 16:10

Původně jsem ti čistě na základě názvu diskuze a osobní zkušenosti chtěla poradit, ať se tu španělštinu učit začneš. já se učím už skoro rok a půl, určitě vidím velkej posun a třeba se mi to i někdy bude hodit (jo, vlastně teď občas dceři 4 roky překládám pohádky z youtube ze šj do čj 😅), ale hlavně mě to baví.

ale ve tvém případě doporučuju spíš něco, s čím určitě budeš mít uplatnění. se španělštinou můžeš začít kdykoli pozdějc. tohle bych brala jako prioritu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1650
14.7.24 18:41

Měla jsem španělštinu na úrovni B2 + obchodní. Ale realita je, že od školy jsem prakticky nepromluvila, v žádném zaměstnání ani jako freelancer jsem ji nepoužila. Maximálně rozumím textům písniček na zumbě :mrgreen:
Uplatnit bys ji mohla v cestovním ruchu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze