Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Měla bych dotaz.V roce 2008 jsem byla na plánované sekci-konec pánevní.U nás ve Frýdlantě mi dali vybrat,buď celkovou narkózu nebo spinální anal..Jsem trochu srab a představa jehly v páteři mě děsila,také jsem se bála bolestíi hlavy,která je prý u „epi“ často.Už takhle trpím na bolest hlavy.Vybrala jsem si celkovou narkózu.Na druhou stranu dodnes se cítím ochuzená o ten první moment a pohled na právě narozené mimi.Teď čekáme druhé.Uvidíme jak bude uložené,ale kdybych šla znova na CS-tentokrát ale v Jablonci(což tedy nevím zda dají na výběr)vůbec nevím jak se rozhodnout.Také pokud bych šla na epi,tak se trochu bojím,že pokud bych byla vzhůru u jeho „zrodu“ nepřilnu k němu více než k prvnímu?Je tu nekterá, která řešila podobný problém?
Ahojky, já měla taky císař a měla jsem epidural.. Jehla do páteře mě vůbec nebolela, spíš cítíš takový tlak, bolest hlavy jsem neměla vůbec.. Já možnost volby neměla, malej měl špatný srdeční ozvy, tak se muselo jednat rychle.
Kdybych musela znovu na císaře, tak bych šla zase do epiduralu
..
Ahoj, já rodila 2× sekcí - poprvé jsem měla epidurál a podruhé spinál a obojí super. Spinál je lepší.
S.
Ahoj já měla 2× císaře.První akutní a nedali mi vybrat takže to byla celková narkoza.Po té jsem spala pomalu půl dne a malou viděla až večer.
U druhého jsem měla spinál a super.Píchání nebolí jen citiš tlak do páteře a pak ti začíná být teplíčko.Malýho jsem viděla hned
anesteziolog a sestry si semnou povídali.
Převezli mě na jip kde čekal manžel a přinesl malýho.Takže určitě jdi do spinálu.
Jo a hlava mě nebolela.
Hodně štěstí ![]()
já měla poprvé celkovou narkózu, podruhé spinál. Obojí bylo bez problému, holky jsem dostala na kojení zhruba ve stejnou dobu (asi dvě hodiny po vybavení miminka). U spinálu jsem malou sice viděla hned, ale měla jsem vyndané čočky, takže to zas tak úžasné, jak jsem čekala, nebylo. Po druhém císaři jsem měla větší bolesti, ale to s druhem narkózy nesouviselo. To píchnutí spinálu vůbec nebolelo, takže se neboj a pokud si budeš moct vybrat, jdi do lokálního umrtvení, je to lepší pro miminko. Jo a já se po spinálu nehýbala 6 hodin a hlava mě nebolela. Malá se narodila před půlnocí a další den po obědě (takže asi 13 hodin po operaci) už mě hnali na záchod.
ahoj, tak já se přimlouvám za spinál, kojila jsem téměř okamžitě, malého hned viděla atd.. nápich jsem měla problematický protože v té části, kam se píchá mám problémy s obratlemi, ale i tak to za to stálo
určitě bych šla do spinálu znovu, neboj se toho je to jen chvilička. A i pro tělo je to míň zátěaž a chemie než narkoza. Jediná otrava je to ležení potom.
Byla jsem na SC plánovaně, měla jsem na výběr mezi celkovou a spinálem a nelituju že jsem vybrala spinál. Jehla do páteře je nic (určitě nic proti první noci po operaci) a hned jsem malou viděla a byla jsem brzo fit. Hlava mě nebolela, chce to vydržet ležet a hodně, fakt hodně pít. Pokud by hlava přeci jen začala bolet (prý je to bolest strašná), chce to si nechat zavolat anesteziologa a požádat o tzv. blood patch (krevní zátka na díru po injekci v obalu míchy). Po blood patch je úleva okamžitá, jinak to může bolet fakt dlouho.
A i jako partnerka anesteziologa můžu spinál jenom doporučit ![]()
ahoj, aj ja som mala spinal a bez problemov, pichanec nebolel
… ![]()
Rodila jsem SC kvůli KP a dali mi vybrat, doporučili spinál. Tak jsem kývla a nelituju, bolesti hlavy jsem neměla a „byla“ jsem u toho. Takže doporučuju!
A ještě něco, v úplné narkóze jsem měla slepák, mnohem menší řez a medicínsky i menší operace. Byla jsem dokonce o 7 let mladší. Ale ta rekonvalescence byla těžká. Po císaři jsem druhý den prostě vstala a běhala, přikládám to i tomu, že celková narkóza je větší zátěž pro organismus (nebo to byl jen můj konkrétní případ, ale ty pocity třeba tři dny po zákroku se nedají srovnat, po slepáku jsem se ploužila a opírala, po císaři jsem fakt běhala).
Já měla taky spinál a celou dobu jsem toho litovala. Samozřejmě, ten zážitek při narození mimi je krásný, napíchnutí nebolo, ale ležet těch 24h po zákroku nehybně na zádech. To jsem myslela, že mne zabije. Ten epidurál je asi lepší v tom, že ležíš jen 6h. Ale nevím, proč. A já teda fit nebyla. Všechny maminy po narkóze už dávno běhaly a já se pořád ploužila. Malýho jsem měla u sebe pořádně snad až 4.den. Maminky po narkáze už hned ten den co porodily a já jim to hrozně záviděla, protože jsem ležela jak mrtvola na zádech a nemohla jsem nic. Doteď si to vyčítám, že jsem malýho nechala tak dlouho sestřičkám a nebyla jsem schopná se o něho pořádně postarat sama....... Takže sice jsem byla u jeho narození ale pak ho 3 dny skoro neviděla, tak co je lepší..... Ale každá jsme jiná..
Ahoj zakladatelko já jsem rodila dvojčátka ve spinálu. Předem musím říct, že jsem se toho strašně bála. Za prvé se bojím injekcí a za druhé mě je špatně jen při zmínce o orgánech. Takže jsem se bála, že se mi udělá špatně, když budu vědět, že mě kuchaj „za živa“. Hrozně moc mi pomohl manžel, který byl v první části u mě. Když vyndaly děti, šel si je podepsat a zvážit a pak se vrátil ke mě. Jestli tvému manželovy nedělají špatně takovýhle věci, doporučuju, aby tam s tebu šel (myslela jsem, že je to hojně využívané, ale vzhledem k tomu, že se o tom bavily při každé vizitě, asi ne
)
A jinak k samotnému spinálu. Injekce vůbec nebolí, zákrok jsem moc nevnímala, jelikož na mě mluvil manžel a žádné bolesti jsem neměla. Rozchodila jsem se asi za dva dny. Rodila jsem ve 12 a druhý den ráno jsem už začala chodit ve 12 mě daly na normální pokoj.
Myslím si, že je to lepší jak pro dítě tak pro tebe…
Já bych tu „poloviční“ nechtěla, zaprvé bych nesnesla píchání do páteře a za druhé by se mi z toho udělalo zle… nesnáším operace… asi bych omdlela… Už jsem měla celkovou anestezii při kyretáži (nevím, jestli je podobná jako při CS?) a dobrý, vzbudila jsem se hned a pak už jsem byla vzhůru.
Ahojky..já měla spinál a bohužel ty příšerné paralizující bolesti hlavy se mi nevyhnuli..
..bylo to otřesné a průběh operace taky strašný..měla jsem problémy,takže jsem malou stejně viděla asi jen 30 vteřin a pak jí odnesli a mě uspali..
..podruhé už bych do toho nešla..malou jsem stejně skoro neviděla a pak jsem týden ležela jak mrtvola na jipce v hrozných bolestech a ještě bez dcery..hrůůůza..
..takže příště už jedině celkovou anestezii..
..
Ahoj, já mám za sebou dvě sekce. Na sekci si nemohu stěžovat.Poprvé pro nepostupující porod byla nařízená sekce s epidurální anestezií (už jsem ho měla zavedený, tak mi jen přistříkli), podruhé v 38 letech opět sekce, ale již plánovaná (aby nedošlo k ruptuře dělohy - velký plod), u druhé jsem měla spinální anestezii. Pokud člověk pak leží a nezvedá se, bolesti hlavy nejsou. Já jsem se začala po třech hodinách na lůžku otáčet, šlo to z tuha, ale šlo, bolelo to, ale je to ostrá bolest, ne tupá, a proto se to dá v pohodě vydržet. Fikli mě ráno a večer jsem už sama chodila (sprcha a tak). Žádné analgetika jsem pak nepotřebovala, i když mi je pořád nabízeli. Kojila jsem na Jipce, kde jsem musela 24 zůstat, dítě mi vozili. Pobyt na JIP je nutný, ale to pro mne bylo jedioné na celé sekci nepříjemné, že jsem nemohla mít u sebe miminko hned.
Na šestinedělí mi pak nabízeli, že si dítě ještě jednu noc nechají u sebe, ať se vyspím, ale já si ho vzala k sobě a v pohodě jsem to zvládla. musím říct, že druhá sekce pro mě byla víc v pohodě, protože jsem už věděla, co se bdue dít, kdo mě bude operovat a kdy, byla jsem klidná jak želva. Na sále byla dokonce sranda, anesteziolog vykládal vtipy,smála jsem se nahlas, s operatérem jsme zjistili, že máme společné známé, takže to uběhlo jak nic.