Úprava alimentů

Anonymní
7.12.25 20:52

Úprava alimentů

Ahoj,
Omlouvám se, že píšu anonymně, ale nechci to spát ještě veřejně.

S ex nežijeme od 1/2021, začátky byly více než Krušné. Po rodičaku jsem nastoupila do práce na zkrácený úvazek a hned jsme šli od sebe. Mzda v čisté 15tis. Večer jeste brigáda. Zkrácený úvazek mám do dnešních dnů. Nemoce, prázdniny, dny volna, všechno vykrývám já. Všechny kroužky, poplatky, výbavu do školy, školní fond, oblečeni, dojíždění - hlídání dcery, vše hradim ja.

Po roce jsem přešla do jiné práce, vzala půjčku a začala studovat, našla si super práci, a život se o 100% zlepšil, a peněžně mi nedělá problém cokoli za dceru zaplatit. Ne že bych byla bohatá, ale nechodim na nehty, barvím se 1× do roka, a peníze spíš šetřím, umím dobře hospodařit. Na jídle ale nešetřim, ale umím si vše dobře rozvrhnout. Kupuju Hodně zeleniny, ovoce, maso, brambory, rýže. Vše do zásoby.

Ex mi platí 4000 měsíčně, a já bych do toho chtěla říznout. Už nechci mít alimenty vyměřené jím. Chci je spravedlivě od soudu.

Máme společnou péči a protože si od začátku všechno píšu, schovavam účtenky, hodila jsem vše do Excelu a mám zajímavé grafy, útraty za oblečení, boty, skolku, školu, jídelnu… A zdokumentovanou naší péči.

Za ty léta jsem se ho přestala bat, už mám. svoji kolej a nechci z no vybočit, dřív mě hodně vydíral a já jednala impulsivně. Teď jsem ve stavu, že umím jednat klidně.

Založila jsem nam spoření, nyní šetřím na rovnátka, která máme slíbená a já prostě chci vědět, s čím mohu počítat.

Bere si ji obvykle pátek odpoledne a vrací v sobotu, někdy k obědu někdy večer.

Mohl by mi někdo nastínit, jak by taková věc probíhala?

Já si vydělávám 35tis čistého, on má tak 100+

Vím, že zkrácený úvazek budu mít ještě minimálně celou základní školu. Učení, kroužky, všechno řeším já. Pak přijde na řadu doučování, příprava na střední.

Moc by mi pomohly vaše příběhy. Ráda bych oslovila pár právníků, jaké z toho mají dojmy.

Styk jsem nikdy neodmítala. Takto si ji ex bere. Styl bych chtěla zachovat, už jsme na to zvyklé, jen ty peníze chci vyřešit.

Děkuju všem za vaše rady, příběhy

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
7.12.25 21:33

Nenapsala jsi, kolik je dítěti a co chceš tedy vyřešit? Já mám zkušenosti s alimenty a soudy desetileté. A za mě ve spravedlnost už nevěřím.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.12.25 22:10
@Anonymní píše: Více

Pardón, doplňuji.
9let, třetí třída

Péči bych chtěla zachovat a dle tabulek rozdělit alimenty.

• Citovat
  • Upravit
80466
7.12.25 22:10

Tak když vydělává 100+, tak alimenty musí být cca 15 t podle tabulek, to bych se se 4 t určitě nespokojila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2933
7.12.25 22:41

Zkraceny uvazek a vydelas 35 tisic? Cely by tedy byl 70?
Opravdu musis do konce zakladky nemit cely uvazek?
Na to bude asi odpurce poukazovat. Penize jsou pro dite, ne pro matku nebo pro to, aby matka nemusela pracovat.
Tusim, ze timto smerem by se mohla vest protiargumentace.
Plus cast by s velkou pravdep.mela jit na sporeni, ne k rukam matky.
Otec je zrejme schopny, tak asi ani nebude blby, takze nejspis bude naroky rozporovat.
Treba dceri spori sam, co ty vis.
Treba uplne legalne vykaze mensi prijem ( podnikani, naklady ad.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41043
7.12.25 23:37
@Anonymní píše: Více

A to ho hanba nefackuje, platit 4.000 Kč, když má 100+? Tolik jsem platil sám od sebe po vzájemné domluvě před 25. lety! 2.500 Kč přímo + 1.500 Kč na stavební spoření. Plus oblečení a další dražší věci, když bylo dítě u mě. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2892
8.12.25 00:16
@jege píše: Více

U nás tatínka „hanba nefackovala“, ani když při takovém příjmu (vloni) platil 1.500 Kč a potom nic. Takže jsou i takoví.

V případě zakladatelky bych si vzala právníka a podala k soudu návrh na zvýšení výživného a i ty tři roky zpětně. Otec platí na svůj příjem málo.

@ondrej190
Proč by zakladatelka nemohla pracovat na zkrácený úvazek, když je veškerá péče a starost o dceru na ní?

V minulé diskuzi jsi psal, že by se výživné mělo spravedlivě počítat z platu. Tak ať se počítá. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.12.25 04:48
@ondrej190 píše: Více

Pracuju na 7h, samozřejmě že se nedá říct, jestli budu mít zkrácený úvazek iza 5 let - a nebo zda vydržím v takové práci a neodejdu jinam, kde bych byla více v klidu - ono totiž to chce opravdu na sobě pracovat. A řešit spousta věcí v reálném čase.

A téma spoření - ano, dcera má spoření založené tátou. S úrokem 0,01. Ulozeno 100tis Kč, kam jsme dávali peníze moje širší rodina, prababicka, teta, strýc, a exova máma, on tam nedal ani korunu. Jen na tom sedí a odmítá se bavit. Polozim otázku a ignor. Proto jsem založila spoření jiné.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.12.25 05:08
@smile_xxx píše: Více

Jednou dal půlku na příměstský tábor - 1500 Kc nad rámec. Ale to Bylo z mojí iniciativy.

Prázdniny ji mám samozřejmě doma a vykrývám to já. To je největší problém, protože doma být sama nemůže. Ráno vstáváme dřív a vozím. ji různě po příbuzenstvu.

Ex má obyčejné červenec dovolenou, je pryč. A pak týden v srpnu s dcerou a je to celé.

A když jsem upustila slovo, zda by si ji vzal, řekl, že taky pracuje a má důležité jednání. Já se spíš naučila neptat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.12.25 05:56
@smile_xxx píše: Více

Já jsem naopak ráda, že to komentují chlapi. Je fajn znát názory všech.

Mám kolem sebe několik tatínků, co jsou buď v manželství a nebo rozvedení. A není to jednoduché ani pro ně. Ale všichni vymýšlí, jak věci skloubit. U nás slyším, že to nejde.

Teď v pátek jsem si nechala dceru, a nejela k němu, byl Mikulas a v rodině byly narozeniny, tak jsme slavili synovcovo 16.
A on mi napíše, že dceru kvůli tomu neuvidí - píšu mu, že si ji může přece vzít kdykoli - v týdnu po skole, kdy u něj může být, může ji dát do školy, může si ji vzít v sobotu, v neděli, navic za týden už budou prázdniny až do ledna a můžou být spolu (pracuje home Office) a napíše, dneska si ji vzít nemůžu a je to už týden, co je ticho. Pro něj je striktně pátek - sobota. Alfa omega.

• Citovat
  • Upravit
2983
19.12.25 11:18

Předně jsi právně úplně mimo. Od 1.1. 2026 se při společné péči nesmí vyměřovat výživné, poděkuj paní Decroix a paní Šínové. Takže žalobou o výživné současně podáš žalobu na úpravu rozdělení péče mezi oba rodiče. Logickou reakci otce bude domáhat se stejného rozdělení péče. Tvá představa, že si vydupeš vyšší alimenty a uhájíš minimální rozsah péče otce se mi jeví jako naivní. Pokud se dostanete do tohoto sporu, povede to k psychické zátěži a možná i poškození dítěte. A může se teoreticky stát, že otec dítě přemluví, aby bylo s ním, protože se bude mít lépe a pod. Mimochodem napsat, že chceš spravedlivé výživné od soudu je oxymóron. Takže pokud chceš změnu, doporučila bych ti vyzvat otce k jednání, případně k mediaci, co bude pro dítě platit, protože rozhodně bude raději cpát peníze do dítěte, než je dávat tobě. A zkus ho více přinutit se o dítě starat. Poznání nákladů je užitečné pro jeho ochotu platit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna