Úprava pracovní doby (nemocné dítě)
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Úprava pracovní doby (nemocné dítě)
Ahoj holky chtěla jsem se zeptat pokud se v tom někdo vyzná, nebo to řešil, je možný aby přistoupil zaměstanavatel na úpravu pracovní doby? Pracuju už půl roku na zkrácený úvazek, v té době kdy jsem dostávala smlouvu tam byla jiná vedoucí, vyšla mi vstříc ve směnách, máme doma nemocný dítko, o které je potřeba pořád pečovat (2. stupeň závislosti na péči jiné osoby), já si hlásila směny podle toho jak byl manžel doma, nebyl s tím jediný problém… teď se nám změnila v práci vedoucí a odmítá mi vyjít vstříc, že budu pracovat jak ona mi to napíše, a když jsem se zeptala co mám jako dělat, když máme nemocný dítě, musím se řídit směnama manžela, tak mi řekla, že se pracovní poměr bude muset rozvázat…žádný zájem nic…v zákoníku práce jsem se dočetla podle §241 že zaměstnavatel je povinen přistoupit na takovou žádost když o to zažádá pracující, co se stará o dítě, které je závislé na péči druhé osoby, a že to může odmítnou jen v případě, když tomu brání nějaké závážné provozní podmínky…setkal se s tím někdo, dá se nějak bránit, kdyby mi žádost o úpravu pracovní doby smetl ze stolu? Díky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Pettule69 Když ti to smetou ze stolu, tak se leda obrátit na soud… ale možná bych to jen zkusila dát písemně jejímu nadřízenému s tím, že doteď to nebyl sebemenší problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 žádost o úpravu pracovní doby mám už sepsanou, ve čtvrtek jak jsem to zjistila, že mi začíná nová vedoucí dělat problémy se směnama, jsem odpoledne vletěla na jejího nadřízeného, pořád se oháněl tím, že nemám si co určovat jak budu pracovat…tak jsem zvědavá co bude, mám z toho nervy v kýblu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pettule69 Na druhou stranu, to, jestli bys s tím případně byla u soudu úspěšná fakt odhadnout nedokážu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 no dle zákoníku práce, by mi měl vyhovět, našla jsem i nějaké články, co se týče soudního sporu, že žalobkyně v tomhle vyhrála…ale představa hnát to k soudu, případně vyhrát ho a pak pracovat u onoho zaměstnavatele by se mi už asi nechtělo…je to na hlavu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pettule69 Fakt nevím, zda by se věta „vhodnou úpravu pracovní doby“ dala vykládat tak, že si budeš sama plánovat směny. Jo, pokud by se třeba u kancelářské práce jednalo o to, že budeš místo 8-16:30 pracovat 7-15:30, tak tam je to dost jasný, ale u tohoto nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pettule69 A jak se tváří ostatní kolegyně, že máš služby dle manžela? V případě, že by sis nechala napsat služby tak jak chce šéfová-nejde to potom s někým vždy vyměnit? Nebo nemůže manžel vyměnit službu?
Pracuji na směny a vím, že na některých odděleních je problém. Holky si závidí i nos mezi očima. A někdy je kolegyně, která má víc požadavků a vyjde z toho vždy nejépe-nejméně víkendových služeb, víc celých víkendů volných, víc svátků-vysoké příplatky. A holky potom mají rozkouskované víkendy, že třeba z pěti mají jen jeden čistě volný. Např. sobotu jsou po noční, v neděli denní. A uvedená kolegyně dvakrát do měsíce pátek až neděle volno a jeden týden čtvrtek až neděle volno. Takže je potom to dělá potíže a vedoucí pracovník by se měl snažit být nestranný. Možná je to i tvůj případ. Nebo ne a je to jen rozmar nadřízené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lasička1 kolegyním to nevadí, ví jak to doma máme, berou to bez problémů, to jen nová vedoucí si zašla vyskakovat, že to nejde a hned se začla zmiňovat o výpovědi, že mě nepotřebuje, když nemůžu pracovat v dny jak ona potřebuje…co se týče směn manžela, ten je má pevně dané, přehazovat je nemůže…no co už, jestli budu muset odejít, tak budu muset, už hledám novou práci raději…horší je že mám smlouvu do konce červa, doufala jsem, že aspoň do toho června tam zůstanu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit