Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Já myslím, že to je v pořádku…Vše je hlavně na domluvě, aby to bylo ku prospěchu dítěte.
Líbí se mi návrh otce. Tvůj je sobecký, co se týče Vánoc, narozenin i těch letních prázdnin.
@Lucillienta Taky mi to přijde rozumné… Jo a i otec chce se SVOU dcerou trávit vánoce, to, že ji má jeden rodič v péči z něj nedělá rodiče vyšší kategorie. Jo a ještě by mě zajímalo, kdo se těch 40km, kterými operuješ odstěhoval?
Ad Vánoce - měla jsem v práci kolegu, který s exmanželkou docela bojoval, ale na Vánoce vždycky vyhlásili příměří, a dokud neměli další děti s jiným partnerem, tak se střídavě scházeli na Vánoce všichni (jednou u ní, jednou u něj). Ten druhý prostě přišel na večeři a rozbalování dárků (resp. byl to spíš pozdní oběd, byli tam všichni třeba 15-19h). Později se logicky střídali, ale ne tedy 23.-26.12. (to mi přijde taky moc, aby jeden rodič nebyl s dítětem celé svátky), ale 23.-24.12. jeden, a 25.-26. druhý (a další rok obráceně),
Žádný soud nedá dítě otci každý víkend, ty jsou většinou na střídačku, i matka, která ma dítě v péči, ma pravo s ním trávit volné dny, nejen pracovní týden. Vánoce a prázdniny bývají střídavě sudy a lichy rok.
Vanoce bych stridala. Nemas na dceru vyhradni pravo. Pravne neni matka vic nez otec. Tak si udelate s dcerkou vanoce o den driv treba. V tomhle ho docela chapu. Jinak to ostatni by ti projit mohlo
kdyz budete oba souhlasit, tak urcite
Pokud fungují dva dny s jedním přespáním, tak by to šlo takto:
v jednom týdnu po/út, so/ne, ve druhém týdnu st/čt.
Jinak střídavka jde i v tomto věku, po kratších časových úsecích, nebo s postupným rozšiřováním péče otce.
@Lucillienta dceři byli dva roky když soud rozhodnul že ex má mít dceru od soboty do neděle, ale asi tak od 3 let si jí po dohodě se mnou bral už od pátku. Ale hodně záleží na soudci a myslím že to že je rozhozená z jinýho režimu asi nikoho zajímat nebude. A vánoce asi opět záleží na soudci my máme v rozsudku že na vánoce je dcera vždy u mě a ex jí má 25.12.
@Lucillienta
Pokud jsi chtěla bezproblémové Vánoce bez střídání, neměli jste se rozvádět. Sama si nedovedu představit trávit se synem jen každý druhý víkend a každé druhé Vánoce. Pokud bývalý uzná, že sladkostí nemusí mít dcera tolik a nebude ji tolik rozmazlovat, nevidím podle popisu nic problémového. Že je dcera rozhozená, když mezi vámi pendluje, beru jako normální. Má vás ráda oba a je to pro ni dost těžké.
Je to běžné, můj partner měl dceru na štědrý den každý sudý rok. Lichý zase na Silvestra…
@Lucillienta a malá s ním přes noc v pohodě? moje má 3 a je na mě dost citově závislá, přes noc to nedá ani u babičky, neumím si představit že bude muset k otci a být tam přes noc, starší syn zase k otci nechce vůbec, odmítá ho po tom co od nás odešel ke své milence. zatím si za dětmi chodí kdy chce, ale čeká nás to, děsím se toho… to soud opravdu nebere zřetel na to aby to dítě nestresovalo? Nebo kdo tu rodinu rozbil? Já pro to udělala maximum, s milenkou si začal že se prostě vyskytla ta příležitost - útěk před povinnostmi s malými dětmi doma, doma mu nic nechybělo a na mě nevadilo (jeho slova), já i tak řešila poradnu, terapie, s tím, že změníme a zapracujeme na tom co mu chybělo/vadilo (opět prý nic) ale už se prostě milenky nedokázal vzdát. Upřímně ne že bych mu upírala otcovská práva, ale proč jako mám trpět já i děti za to že je to nezodpovědný nedospělý sobecký jedinec? On chtěl odejít, kdyby mu na dětech záleželo, zůstal by s nima.. Neumím si představit být na Vánoce bez dětí a děti zas že by byly bez maminky
![]()
@Russet píše:
@Lucillienta
Pokud jsi chtěla bezproblémové Vánoce bez střídání, neměli jste se rozvádět. Sama si nedovedu představit trávit se synem jen každý druhý víkend a každé druhé Vánoce. Pokud bývalý uzná, že sladkostí nemusí mít dcera tolik a nebude ji tolik rozmazlovat, nevidím podle popisu nic problémového. Že je dcera rozhozená, když mezi vámi pendluje, beru jako normální. Má vás ráda oba a je to pro ni dost těžké.
promiň ale co to je za hloupý příspěvek? ty víš jestli se ona chtěla rozvádět???
já třeba ne, dělala jsem pro to vše možné - viz příspěvek výše, i bych mu tu nevěru odpustila, právě proto abych nemusela řešit tohle a děti vyrůstaly v klidu a v úplné rodině…
ale bohužel když je druhá strana najednou mimo realitu neuděláš nic
![]()
No tak nemam zapotrebi se tu nejak moc obhajovat, ale jeji otec si za vse muze sam, nemluve o tom ze na ni kaslal uz od miminka a zajimala ho Vic hospoda kamosi a pocitac.. pak najednou kdyz sem odesla zacal rikat jak je skvely otec.. nikdy ji nic nenaucil, sebral ji hracky, pred ni mi nadaval, napadal me a ponizoval.. nekolikrat napsal ze se ji vzdava at si hraje na fotra muj pritel.. napsal at už mu ji nedavam ze je na praskach ze ji ublizi atd.. a je tohoto milionkrat vic.. a ja se nedivim ze se od nej vraci stresovana.. nejde mi o to mu ji vzit, ale zatim nez bude vetsi to nechat tak jak je na to zvykla a zvlada to bez stresu v pohode.. Vanoce travil loni s nama, pozvala sem ho k sobe domu i na silvestra. Dal ji darky, ktere ji pak za 2 mesice vzal, pohadal se semnou pac sem ho nenechala spat semnou v posteli ve svem byte.. tento rok sem mu nabidla ze mu ji dam na Vanoce 24-25 a on mi rekne ze mi ji 25 nevrati a muzu se treba pos*at ze jisem chce 24-27 pritom vi ze 23 sem v praci… dela jen naschvaly a vybira si to na nasi dceri.. Neptala jsem se jestli jsem sobecka, na to mam svuj nazor a vim o nasi situaci vic.. a taky vim co je pro moje dite nejlepsi.. kdyz si na nej nevzpomene, netesi se za nimto a nijak zvlast se s nim nevita a odchazi zamnou rada s nadsenim.. o necem taky svedci.. casem mu ji dam vic, ale az tak za rok, zatim se mi zda moc mala..
Já bych řekla, že soud klidně s jeho návrhem může souhlasit. Až na to, že by ji chtěl každý víkend - tam určitě stanoví střídání, ale jinak mi jeho návrh přijde zcela optimální
Ahoj,
chtěla bych se zeptat.. né se stát terčem pro zastánkyně Otcovských práv..
mám 2,5 letou dcerku a čeká nás soud na úpravu styku s otcem..
Tak by mě zajímalo, jestli je nějaké schéma jak se v takto malém věku děti s otci schází - kor když je otec problémovej (tedy tvrdí, že jsem problémová já, ale zatím je snaha o domluvu jen z mojí strany)
Byly doby kdy jsem mu dcerku dávala pátek-neděle, ale malá se mi vracela v hrozném stavu.. nedá se to ani popsat, ale jako by to bylo jiné dítě (s prominutím hrozné dítě) a dávala jsem ji vždy dopořádku X dní než se začala chovat normálně.. chápu, že je to stresující pro ni když je chvíli u něj, láduje ji tam jen sladkostma od rána do večera, nemá žádný řád (jasný chce si ji užít - tak se to dá taky u někoho omluvit)..a pak zas u mě, kde má řád a režim pevný…nyní už víc jak půl roku mu dcerku dávám so-ne a dcerka se vrací v pohodě, klidná vyrovnaná.. (během toho půl roku ji měl 2* na prodloužený víkend a byla to právě zase katastrofa) a tak mě zajímá zda mám šanci u soudu s tím, že bych chtěa aby ji měl PROZATÍM než prostě bude větší jen so-ne a třeba nějaký den přes týden na pár hodin… a o prázdninách 2* 4 dny každej měsíc… až bude větší tak to bude snášet určitě lépe, chci aby se s ním vídala pravidelně ale zatím né víc, nedělá jí to fakt vůbec dobře..
a poslední otázka… kdo zažil… Vánoční svátky…
On si žádá že chce co rok se střídat o malou 23-26.. příjde mi to totálně nepochopitelné chci se svou dcerou jelikož ji mám v péči trávit Vánoce, jako každá jiná matka… tohle může projít?
BTW. její otec si žádá : Pá-ne s možností širšího styku od středy každej měsíc jednou + středu jednou za měsíc na pár hodin..+ vánoce jak jsem psala výše.. + týden a týden o prázdninách + všechny svátky a narozeniny střídat… nejlépe prý střídavou péči, ale bydlíme 40km od sebe a dcera tu má zázemí, novou rodinu, školku, kamarády, kroužky…