Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj. Jdu se sem poradit. Jsem v hrozne situaci a mám z toho opravdu strach..Před asi 7 lety jsme s přítelem čekali dítě. Já jsem byla mladá, ještě jsem nebyla připravena, takže jsem se rozhodla pro upt. Pritelovi jsem to neřekla, řekla jsem mu že jsem o to přišla.
Jenže teď bysme ho už chtěli. A já nevím, co teď. Jestli nám to jde nebo nejde, to teď vážně řešit nechci. Řeším spíš to, že záznam o upt mám v kartě u dr. Kdyby se mnou šel přítel na ultrazvuk, určitě by to tam doktor říkal. Nebo až budu mít těhotenský průkaz, tam se to taky píše… Je to opravdu nutný? Nemůžu spíš doktora požádat, aby to tam nepsal? Určitě průkazku bude chtít vidět přítel, mamka, kamarádky.. Máte s tím někdo zkušenost? Píše se to jeste někam?Nebo kdybych přešla k jinému dr? A úplně to zatajila? Zjistí to nějak? Přes pojišťovnu nebo tak.. Můj dr karty neposíla.
Opravdu kvůli tomu ani nemůžu spát.. Prosím nesudte mě.
V životě jsem nikomu neukazovala těhotenskou průkazku, jen na požádání obrázek z UTZ.
Co se týče UPT, řekla bych lékaři narovinu, že je to moje soukromá věc a neví o tom ani nejbližší rodina, poprosila bych ho, jestli by to bylo možno nezanášet do anamnézy, případně tuto informaci nikomu nesdělovat. Právo na to máš. Taky jsem nechtěla sdělovat blízkým určité informace o svém zdravotním stavu a zanesla jsem si to do karty při příjmu do porodnice.
Přítel není manžel, nemá na tu informaci právo ani ze zákona.
Druhý lékař pozná, že pravděpodobně proběhla interupce, děložní hrdlo je širší. Bude se doptávat.
Otázka taky je, jak to tam doktor napíše. My máme po IVF a nějak moc jako „srozumitelně“ pro nezkušené to tam napsáno není.
Jinak průkazku jsem samozřejmě ukazovala manželovi už jen proto, aby věděl, kde ji mám a co v ní případě problémů hledat. Mamka se na ni chtěla taky podívat, protože dřív měli jiné a bezdětné kamarádky taky. Vymluvit se z toho samozřejmě dá, ale já bych nic manželovi nedokázala tajit. Ale spíš se dívali na mou váhu a jen jak to vypadá. Myslím, že o ty informace uvnitř se jinak ani nezajímali.